Mali se retrage din forţa militară multinaţională G5 din regiunea Sahel din Africa de Vest care luptă împotriva unei insurgenţe islamiste, au anunţat surse militare de la Bamako, citate de politicaexterna.ro.
Eșecul G5 Sahel
Forţa G5 Sahel, care include trupe din Niger, Ciad, Burkina Faso şi Mauritania, a fost înfiinţată în 2017 pentru a contracara jihadiştii care au „măturat” regiunea în ultimii ani provocând uciderea a mii de persoane şi forţând milioane de oameni să îşi părăsească locuinţele. Activitatea a fost grav afectată însă de lipsa de finanţare şi a întâmpinat dificultăţi în a reduce violenţa insurgenților islamiști.
Declaraţia juntei militare de la Bamako, care l-a înlăturat pe fostul preşedinte Ibrahim Boubacar Keita şi a preluat puterea printr-o lovitură de stat în 2020, a acuzat lipsa de progres în lupta împotriva islamiştilor şi eşecul organizării recente de întâlniri în Mali.
Această decizie izolează şi mai mult Mali, ţară supusă unor sancţiuni din partea blocului politic regional al Africii de Vest care au afectat locurile de muncă şi industria.
Bomba Wagner
Aproximativ o mie de mercenari ai controversatei grupări paramilitare ruse Wagner se află în prezent în Mali, estima anterior şeful diplomaţiei franceze, domnul Jean-Yves Le Drian. Înaltul oficial a mai afirmat că „nu mai sunt îndeplinite” condiţiile pentru continuarea misiunii forţei franceze Barkhane în această ţară.
„Dacă nu mai sunt reunite condiţiile, ceea ce este cazul, pentru ca noi să putem acţiona în Mali, vom continua să luptăm împotriva terorismului alături de ţările din Sahel care solicită acest lucru”, a adăugat domnul le Drian.
Paramilitari ruși
„Wagner are în prezent o mie (de indivizi)” în Mali, a declarat Jean-Yves Le Drian la postul France 5, reafirmând că „obiectivul afişat” al acestui grup este de a „apăra junta” aflată la putere la Bamako.
Franţa şi partenerii săi europeni în Mali afirmă că regimul actual a făcut apel în ultimele luni la această grupare privată angajată în diverse ţări din Africa Subsahariană, dar şi în Siria sau în Libia.
Europenii văd în prezenţa grupării Wagner, suspectată de abuzuri, un factor suplimentar de instabilitate şi o consideră „incompatibilă” cu acţiunea lor antijihadistă pe teren. Liderii de la Bamako, la rândul ei, persistă să nege orice angajament al lui Wagner şi evocă o cooperare militară cu Rusia.
„Junta este cea care se izolează, care pierde, care dă faliment şi care va trebui să îşi asume ce va urma”, a adăugat el, acuzând-o că „îngreunează capacităţile operaţionale” ale forţei Barkhane şi ale aliaţilor săi în această ţară.
Podul Africa-Ucraina
Mercenari ruşi cu legături cu serviciile de informații şi-au sporit prezenţa în Ucraina în ultimele săptămâni, alimentând temeri în rândul anumitor state membre că Rusia ar putea încerca să fabrice un pretext pentru o invazie, au declarat trei surse occidentale din domeniul securităţii.
Acestea au afirmat că preocupările lor s-au accentuat în ultimele săptămâni că o incursiune rusă în Ucraina ar putea fi precedată de un război informaţional şi de atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice a Ucrainei precum reţelele de electricitate şi gaz.
De asemenea, Rusia ar putea utiliza mercenari pentru a semăna discordie şi a paraliza Ucraina prin intermediul unor asasinate ţintite şi al utilizării unor armamente specializate, au precizat sursele citate.
SUA au avertizat din nou că Rusia ar putea pune în scenă o operaţiune „sub steag fals” în Ucraina pentru a justifica o invazie.
„Este probabil ca mercenari ruşi, sub conducerea statului rus, să fie implicaţi în orice ostilităţi în Ucraina care ar putea include un pretext pentru o invazie”, a declarat o sursă de securitate occidentală, sub protecţia anonimatului.
Avertismente occidentale
Sursele occidentale de securitate susţin că mercenarii provin de la companiile militare private ruse cu strânse legături cu FSB, principalul succesor al KGB, şi agenţia de informaţii militare GRU.
Grupurile ruse de mercenari au furnizat arme, personal cu experienţă în operaţiunile speciale şi instruire militară miliţiilor proruse din estul Ucrainei, susţin sursele citate.
Acestea au mai declarat pentru Reuters că unii agenţi operativi ai grupului de mercenari Wagner au fost implantaţi la frontiera cu Ucraina după ce s-au antrenat la o bază a GRU din apropiere de oraşul rus Krasnodar.
Reuters menţionează că nu a putut verifica independent informaţiile privind activităţile mercenarilor ruşi în estul Ucrainei.
Alte grupuri ruse de mercenari cu legături cu FSB şi GRU şi-au sporit de asemenea activităţile în Ucraina de la începutul anului, au spus sursele citate.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Wagner şi alte grupuri private nici nu reprezintă statul rus, nici nu sunt plătite de acesta, dar a precizat că ele au dreptul să funcţioneze atâta timp cât nu încalcă legea rusă.
UE a impus sancţiuni împotriva grupului Wagner anul trecut, acuzându-l că alimentează violenţa, că fură resurse naturale şi destabilizează ţări din toată lumea.
Acuzatii franceze
Mercenarii controversatei grupări paramilitare ruse Wagner au început „deja” să jefuiască Mali, dar nu caută să înlocuiască Franţa şi ţările europene în Sahel, a estimat ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, într-un interviu publicat recent de Journal du dimanche (JDD), preluat de mass-media.
Wagner, „sunt foşti militari ruşi, înarmaţi de Rusia şi însoţiţi de logistică rusă. În Republica Centrafricană, şi-au început prada oferind securitate autorităţilor în schimbul dreptului de a exploata cu impunitate resursele miniere”, a comentat el într-un interviu publicat de ziarul duminical (JDD).
„În Mali, este la fel. În prezent, ei folosesc deja resursele ţării în schimbul protecţiei juntei. Ei jefuiesc Mali”, a criticat şeful diplomaţiei franceze.
„Wagner se foloseşte de slăbiciunea anumitor state pentru a se implanta singură, nu pentru a-i înlocui pe europeni (în Sahel) şi nu numai, pentru a întări influenţa Rusiei în Africa”, a mai afirmat domnul Jean-Yves Le Drian, pentru care obiectivul grupării ruse este „în mod clar de a asigura perenitatea puterii” juntei.
Ministrul francez de externe acuzase gruparea Wagner la mijlocul lunii ianuarie că „sprijină” junta, care doreşte „confiscarea puterii” în Mali, sub pretextul unei lupte antijihadiste.
În interviul său acordat JDD, şeful diplomaţiei de la Paris a rămas foarte prudent în legătură cu viitorul forţei europene Takuba în această ţară, în contextul în care junta a cerut săptămâna aceasta plecarea din Mali a contingentului danez, membru al forţei.
„Discutăm cu partenerii noştri pentru a lua în considerare tipul de răspuns care trebuie dat la această nouă situaţie. (…) Lupta noastră împotriva terorismului trebuie să continue, dar fără îndoială în alte condiţii”, a explicat el. Întrebat despre o plecare din Mali, ministrul a răspuns: „Nu am spus asta”.