Grupul Operațional al Trupelor Ruse (GOTR) din Transnistria a efectuat exerciții de pregătire pentru luptă. Tot azi armata rusă a lansat o nouă serie de manevre în proximitatea Ucrainei şi în Peninsula Crimeea, exerciţii la care participă peste 6.000 de militari şi 60 de avioane de vânătoare şi de bombardament.
În ultimele luni, la Kiev și în Occident au fost făcute declarații despre amenințarea cu o invazie rusă a Ucrainei. Oleksandr Pavlyuk, comandantul Operațiunii Forțelor Comunale ale Ucrainei din Donbas, a spus că acest lucru s-ar putea întâmpla pe 20 februarie, când se încheie Jocurile Olimpice de la Beijing și exercițiile ruso-belaruse „Allied Resolve-2022”.
Ce înseamnă pentru România?
Orice escaladare a situației tensionate din Transnistria ar duce la apariția la granițele României a unui val de refugiați din Republica Moldova și Ucraina. O parte importantă a locuitorilor din Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, dețin deja cetățenia statului român.
Efectele economice și sociale negative sunt greu de estimat, fiind de așteptat ca opinia publică din România să solicite intervenția statului român pentru apărarea civililor. Statutul de membru UE și NATO ne obligă să respectăm politica promovată de aceste blocuri. Rezolvarea problemei refugiaților și intervenția pentru evitarea unui genocid în zona transnistreană vor fi adevărate teste pentru autoritățile statului român.
Reduta transnistreană
„În cadrul instruirii s-au realizat acțiuni cu privire la primirea armelor și echipamentelor, pregătirea echipamentelor pentru părăsirea flotei de vehicule de luptă și deplasarea în zone de concentrare, unde, în cadrul exercițiilor, s-a acordat atenție principală problemelor de camuflaj, echipare de tragere, poziții și pregătirea echipamentului pentru marș”, a declarat serviciului de presă al Districtului Militar de Vest al Rusiei, citat de lenta.ru.
Evenimentul a fost de natură planificată, în el fiind implicate aproximativ 100 de unități de echipament militar, se mai menționează în comunicat.
Anunţul despre exerciţiile GOTR, grupare creată pe rămăşiţele fostei Armate a 14-a sovietice în Transnistria, vine după ce, luni, fostul deputat al Platformei DA Chiril Moţpan a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că, între 24 şi 30 ianuarie, trupele ruse din Transnistria planifică exerciţii militare de amploare în zona oraşului Bender (Tighina).
Anterior, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că Washingtonul ia în considerare posibilitatea unui atac rusesc asupra Ucrainei din Transnistria.
Moscova neagă orice plan agresiv. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat că, sub masca unei presupuse invazii ruse iminente, Kievul, împreună cu Occidentul, își pregătesc propriile provocări militare.
În regiunea transnistreană staționează aproximativ 1 500 militari ruși în cadrul GOTR, o parte importantă dintre ei sunt locuitori ai regiunii transnistrene care au și cetățenia rusă.
Cetatea Crimeea
Armata rusă a lansat marţi o nouă serie de manevre în proximitatea Ucrainei şi în Peninsula Crimeea, exerciţii la care participă peste 6.000 de militari şi 60 de avioane de vânătoare şi de bombardament.
Este vorba despre o operaţiune ”interarme” în care sunt angajate în special ”forţele aeriene şi antiaeriene, grupuri de nave ale flotelor de la Marea Neagră şi Marea Caspică”, a declarat comandantul districtului militar Sud, Aleksandr Dvornikov.
Potrivit agenţiei TASS, exerciţiile forţelor aeriene se desfăşoară în patru regiuni, inclusiv în peninsula Crimeea, şi au ca obiectiv principal testarea coordonării acţiunii marinei şi aviaţiei în cadrul unor tiruri cu rachete. La exerciţii participă avioane de vânătoare Su-27SM şi Su-30SM2, precum şi avioane de bombardament SU-34.
Grupurile aeriene din districtul militar Sud şi din Flota Mării Negre sunt transferate la aerodromuri operative şi testează atacuri cu rachete la o ”distanţă cât mai mare posibil”, potrivit unui comunicat militar transmis de mass-media.
Anunţarea acestor exerciţii survine la câteva ore după de Moscova a criticat decizia Washingtonului de a plasa în alertă mii de militari americani în contextul tensiunilor dintre Rusia şi Occident asupra Ucrainei, Kremlinul estimând că această decizie duce la o ”exacerbare a tensiunilor”.