Kremlinul a respins decizia Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), cel mai înalt tribunal al ONU, care a ordonat cu o zi înainte ca Rusia să-şi suspende imediat operaţiunile militare în Ucraina.

Discurs dur
„Nu vom putea ţine cont de această decizie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, domnul Dmitri Peskov, subliniind că cele două părţi – Rusia şi Ucraina – trebuie să ajungă la un acord pentru ca decizia să fie pusă în aplicare. „În acest caz, niciun acord nu este posibil”, a afirmat domnul Peskov.
Curtea Internaţională de Justiţie a cerut miercuri Rusiei să-şi suspende imediat operaţiunile militare din Ucraina. Potrivit CIJ, Rusia trebuie să garanteze că toate forţele aflate sub controlul său sau pe care le susţine nu mai continuă operaţiunea militară.
Într-o postare pe Twitter, miercuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia CIJ.
CIJ s-a exprimat în cadrul unei proceduri de urgenţă iniţiate de Kiev la câteva zile după începerea invaziei ruse.
Ucraina cerea Curţii de la Haga să ordone Moscovei încetarea imediată a invaziei, în aşteptarea unui verdict pe fondul conflictului dintre cele două state, verdict până la a cărui pronunţare ar putea trece ani.
Conform cererii Kievului, CIJ – creată în 1946 cu misiunea de a soluţia disputele dintre state – a decis să pronunţe măsuri de urgenţă, zise conservatoare, pentru a ordona Rusiei să suspende imediat operaţiunile militare.

Amenințare a la russe
Ministerul de Externe al Rusiei a transmis faptul că, ulterior excluderii din Consiliul Europei, Rusia nu se mai simte în niciun fel legată de actele juridice semnate anterior. Cele două puncte enunțate de Rusia:
1. Operațiunea din Ucraina va continua atât timp cât este nevoie ca Kievul să îndeplinească cerințele enunțate la începutul operațiunii (adică demilitarizarea, denazificarea, recunoașterea republicilor independente din Donbass, recunoașterea Crimeei etc.).
2. De la retragerea Rusiei din Consiliul Europei la 16 martie 2022, Rusia nu se mai consideră legată de actele actele juridice semnate anterior.
Responsabilitate NATO
Alianţa NATO este hotărâtă să oprească escaladarea în continuare a războiului din Ucraina, a declarat joi secretarul general al NATO, domnul Jens Stoltenberg.
„NATO are o responsabilitate de a împiedica acest conflict să escaladeze mai mult. Acest lucru ar fi încă şi mai periculos şi ar produce şi mai multă suferinţă, şi mai multe morţi şi distrugeri”, a afirmat Stoltenberg la Berlin, într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz.
Secretarul general al NATO a adăugat că salută eforturile cancelarului german de a găsi o soluţie diplomatică la acest război, inclusiv prin contacte directe cu preşedintele rus Vladimir Putin.
Miercuri, după o reuniune a miniştrilor apărării din statele aliate, Jens Stoltenberg a subliniat că NATO nu va desfăşura trupe sau mijloace aeriene în Ucraina, dar pregăteşte o consolidare substanţială a prezenţei sale militare în ţările de pe flancul estic, unde va desfăşura mai multe trupe şi echipamente militare. În acelaşi timp, el a insistat că aliaţii din NATO sunt de acord unanim ca Alianţa să nu stabilească o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, în pofida cererilor repetate ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski privind impunerea unei asemenea zone.
„Vedem distrugeri, vedem suferinţă umană în Ucraina, dar poate fi chiar şi mai rău dacă NATO întreprinde acţiuni care să transforme acest război într-un război total între NATO şi Rusia”, a explicat miercuri secretarul general al Alianţei.
Un comentariu
RUSIA IMPERIALA – logic Nu va accepta vreodată ca vreo entitate oarecare și lipsită de valoare sa ii “ ORDONE “ ei ceva ! Așa ceva este Inadmisibil și sfidător la adresa Rusiei ! O asemenea insulta la adresa Rusiei Imperiale Nu are cum sa rămână fără urmări tragice împotriva Europei și a SUA !