Serviciile de securitate și poliția franceză vor folosi inteligenţă artificială pentru supravegherea video a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, în pofida avertismentelor societății civile. Organizațiile pentru protecția drepturilor omului au avertizat că tehnologia reprezintă o ameninţare la adresa libertăţilor civile. Franţa ar deveni prima ţară din Uniunea Europeană care va legaliza supravegherea bazată pe inteligenţă artificială.

Decizie parlamentară
Adunarea Naţională a Franţei a aprobat utilizarea supravegherii video prin inteligenţă artificială (AI) în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, trecând cu vederea avertismentele grupurilor pentru drepturile civile că tehnologia reprezintă o ameninţare la adresa libertăţilor civile.
Guvernul spune că supravegherea video algoritmică poate detecta ”evenimente predeterminate”, comportament anormal şi creşterea aglomeraţiei, contribuind la asigurarea siguranţei a milioane de turişti care ar urma să inunde capitala Franţei în vara viitoare.
Cu voturi preliminare favorabile în Senat şi Adunare, cele mai mari obstacole legislative au fost depăşite, deşi decizia ar putea fi contestată la cea mai înaltă instanţă constituţională.
Acest lucru ar crea un precedent îngrijorător de supraveghere, au declarat săptămâna trecută un grup de câteva zeci de parlamentari europeni.
Stephane Mazars, deputat al partidului Renaştere al preşedintelui Emmanuel Macron, a declarat că ”în faţa lumii întregi, Franţa va trebui să facă faţă celei mai mari provocări de securitate din istoria sa”.

Rezistență puternică
Planul de desfăşurare a supravegherii AI a întâmpinat o rezistenţă puternică din partea grupurilor de drepturi precum Amnesty International şi a grupurilor pentru drepturile digitale. Ei susţin că tehnologia reprezintă o ameninţare la adresa libertăţilor civile şi trasează o linie periculoasă în nisip.
Dezbaterea din Franţa are loc în timp ce Uniunea Europeană discută despre propria sa lege AI, o piesă de referinţă a legislaţiei UE care reglementează utilizarea inteligenţei artificiale în Europa, care este în lucru de peste doi ani.
În afară de utilizarea AI de către companii, legislaţia UE va analiza şi AI utilizată în sectorul public şi în aplicarea legii.
Organismul de supraveghere a confidenţialităţii din Franţa, CNIL, susţine proiectul de lege al guvernului francez cu condiţia ca datele biometrice să nu fie tratate.
Susţinătorii proiectului de lege spun că aşa este, dar specialiştii în confidenţialitate sunt sceptici.