Țările blocului comunitar au eșuat în demersul de adoptare a unui nou pachet de sancțiuni împotriva Kremlinului, relatează surse diplomatice, citate de politicaexterna.ro. UE și NATO sunt pe cale să lanseze un apel comun pentru retragerea trupelor rusești din Ucraina și să promită sprijinul lor deplin autorităților de la Kiev, relatează Politico.

Negociere degeaba
Statele UE nu au reuşit să ajungă la un acord asupra celui de-al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei în discuţiile care au avut loc miercuri noapte, au declarat diplomaţi europeni, în contexul în care liderii din UE se reunesc joi la Bruxelles pentru ultimul lor summit din acest an.
Ţările UE s-au apropiat de un acord la negocierile de miercuri, dar Polonia şi alte câteva state au în continuare obiecţii, a declarat pentru media un diplomat european, adăugând că un nou draft ar urma să fie disponibil joi seară.
Noile sancţiuni împotriva Moscovei au fost blocate de dezacordul privind o eventuală decizie a UE de a facilita exporturile de îngrăşăminte ruseşti prin porturile europene, chiar şi în cazul în care companiile producătoare ar fi deţinute de oligarhi ruşi aflaţi pe lista neagră.
Unele state spun că restricţiile UE ar reprezenta o ameninţare pentru securitatea alimentară a ţărilor în curs de dezvoltare, în timp ce altele afirmă că o relaxare le-ar permite oligarhilor ruşi să deţină afaceri cu îngrăşământ pentru a ocoli sancţiunile comunitare împotriva lor.
Un diplomat din UE a spus că Polonia şi ţările baltice le-au transmis celorlalţi membri că se înşală dacă cred că o relaxare în privinţa îngrăşămintelor ruseşti nu ar fi exploatată ca o fisură de oligarhi.
Unele ţări membre vor ca Programul Alimentar Mondial să se implice în autorizarea exporturilor de îngrăşământ către ţările care au nevoie de acesta.

Apel comun
Uniunea Europeană și NATO sunt pe cale să lanseze un apel comun pentru retragerea trupelor rusești din Ucraina și să promită sprijinul lor deplin autorităților de la Kiev, relatează Politico. Potrivit unui proiect de declarație citat, documentul a fost elaborat după mai bine de un an de lucru, dar lucrările la el au fost blocate din cauza tensiunilor dintre Cipru și Turcia.
Documentul include și o secțiune separată care se adresează Chinei, care a fost adăugată la inițiativa Germaniei, a declarat unul dintre diplomați pentru Politico. Ziarul a descris textul ca fiind „în mare parte neremarcabil”, dar a spus că oficializarea acestuia ar fi o realizare diplomatică majoră după ce a fost amânată luni de zile: inițial, declarația era de așteptat să fie semnată la summitul NATO din iunie trecut de la Madrid. Cu toate acestea, frustrarea a crescut din cauza întârzierilor.