Ambasadorul Estoniei la Moscova urmează să fie expulzat peste câteva zile, relatează mass-media rusă, citată de politicaexterna.ro. Decizia rusă vine la câteva zile de la expulzarea a 21 de diplomaţi ruşi şi a altor angajaţi ai ambasadei ruse. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova, a declarat că „regimul din Estonia a primit ce merită”.
Războiul spionilor
Kremlinul a anunţat că îl expulzează pe ambasadorul Estoniei, denunţând ‘rusofobia totală’ a Tallinnului, după expulzarea anterior în ianuarie a 21 de diplomaţi ruşi şi a altor angajaţi ai ambasadei ruse. „Ambasadorul Republicii Estonia trebuie să părăsească Rusia la 7 februarie 2023”, a transmis Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat, precizând că a redus nivelul relaţiilor diplomatice la însărcinaţii cu afaceri.
MAE rus a adăugat că măsura este o reacţie la decizia Estoniei de a reduce numărul angajaţilor ambasadei ruse din Tallinn.
„În ultimii ani, conducerea Estoniei a distrus intenţionat întreaga gamă de relaţii cu Rusia. Rusofobia totală, cultivarea ostilităţii faţă de ţara noastră a fost ridicată de Tallinn la rangul de politică de stat”, se mai menţionează în comunicat.
Cele trei ţări baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – se numără printre membrii NATO care cer ferm Germaniei să livreze Ucrainei tancurile sale Leopard pentru a sprijini Kievul în faţa invaziei ruse.
Estonia s-a alăturat săptămâna trecută altor aliaţi ai Ucrainei în trimiterea de arme suplimentare.
Acuzații nucleare
Serviciul de informaţii externe al Rusiei (SVR) a acuzat Ucraina că depozitează arme furnizate de Occident la centralele sale nucleare, relatează Reuters și alte agenții de presă, care precizează că nu poate verifica afirmaţia şi că Moscova nu a furnizat dovezi.
SVR susţine într-un comunicat că lansatoarele de rachete HIMARS, sistemele de apărare antiaeriană şi muniţia de artilerie furnizate de SUA au fost transferate la centrala nucleară Rivne din nord-vestul Ucrainei.
„Forţele armate ucrainene depozitează arme şi muniţie furnizate de Occident pe teritoriul centralelor nucleare”, se precizează în comunicat, care adaugă că un transport de arme spre centrala nucleară Rivne a avut loc în ultima săptămână din decembrie.
Centralele nucleare ale Ucrainei sunt în centrul atenţiei de la începutul conflictului. Forţele ruse au ocupat fosta centrală nucleară de la Cernobâl în mai puţin de 48 de ore după invazia trupelor şi au capturat de asemenea centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, la începutul războiului.
Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei nucleare Zaporojie, iar Ucraina susţine că Rusia foloseşte acest complex ca un depozit de arme.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi-a exprimat îngrijorări grave în legătură cu atacurile din apropierea centralei, atrăgând atenţia asupra riscului unui dezastru atomic.

Sancțiuni financiare
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, le-a cerut liderilor din blocul comunitar să avanseze cu discuţiile privind folosirea celor 300 de miliarde de euro reprezentând activele confiscate ale Băncii Centrale a Rusiei pentru reconstrucţia Ucrainei, a relatat Financial Times.
Michel a spus că vrea să analizeze ideea de a administra activele confiscate ale Băncii Centrale a Rusiei pentru a genera profituri, care ar putea fi apoi folosite pentru eforturile de reconstrucţie, a precizat cotidianul.
Este o chestiune de justiţie şi dreptate şi trebuie făcută în acord cu principiile de drept, a precizat preşedintele Consiliului European în interviul citat.
Uniunea Europeană a blocat în noiembrie rezerve ale Băncii Centrale a Rusiei în valoare de 300 de miliarde de euro pentru a sancţiona Moscova din cauza invaziei din Ucraina.