Ministerul rus de Externe a afirmat că livrările de armament ale Uniunii Europene către Ucraina fac din bloc ”parte în conflict”, a precizat media rusă, citată de politicaexterna.ro. Sursa citată a denunțat drept ”sponsori ai terorismului” țările UE care au furnizat armament în valoare de miliarde de dolari Kievului.
Ofensivă rusă
Rusia şi-a continuat atacurile unor instalaţii energetice şi militare în ultimele 24 de ore, a anunţat Ministerul rus al Apărării. Forţele ruse au respins o contra-ofensivă ucraianeană în regiunea Herson (sud), mai anunţă ministerul rus.
Reprezentanţii ocupaţiei instalaţi de către Moscova în această regiune evacuează, în prezent, zeci de mii de locuitori.
Pe de ală parte, decizia de a evacua civili din regiunea ucraineană Herson, anexată de Moscova la sfârşitul lui septrembrie, ”arată probabil că autorităţile ruse iau în calcul în mod serios o retragere majoră a forţelor lor din zona de la vest de fliviul Nipru”, estimează joi în buletinul său zilnic Ministerul britanic al Apărării.
În acest raport se arată că o asemenea operaţiune de retragere ar fi extrem de delicată, pentru că presupiune o ”extragere a trupelor şi echipamentului acestora peste fluviul de 1.000 de metri lăţime”.
Rusia ar fi astfel nevoită să folosească feriboturi şi un pod temporar, după ce celelalte căi de traversare a fluviului Nipru au fost avariate grav în atacuri ucrainene.

Lege marțială
Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri să se instaureze legea marţială în cele patru teritorii ucrainene – Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojia – pe care le-a anexat la sfârşitul lui septembrie,
Liderul de la Kremlin a anunţat această măsură în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate rus, difuzată în direct la televiziune.
Kremlinul a publicat apoi un decret în care se aratăâ că legea marţială intră în vigoare în cele patru teritorii ucrainene anexate începând de joi, de la miezul nopţii.
Aceste teritorii ucrainene ”au instaurat legea marţială înainte să intre în componenţa Federaţiei ruse, însă este necesar să se oficializeze acest regim în baza legislaţiei ruse”, a anunţat Vladimir Putin.
El a justificat această măsură acuzând Kievul că nu vrea să negocieze cu Moscova şi de faptul că continuă ”să bombardeze” populaţia civilă din aceste regiuni ucrainene.
Legislaţia rusă prevede o serie de măsuri în cazul instaurării legi marţiale – între altele, o consolidare a măsurilor de securitate, o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii, interzicerea adunărilor publice, evacuarea unor întreprinderi strategice, interdicţia de a părăsi teritoriul respectiv, internarea populaţiei, aplicarea cenzurii militare în telecomunicaţii.

Limbaj de lemn
Putin instaurează prin acest decret şi un regim consolidat de securitate – denumit ”regim de reacţie la nivel mediu” – în Peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, iar prin alt decret şi în regiunile ruseşti Krasnodar, Rostov, Belgorod, Briansk, Voronej şi Kursk, situate în apropiere de Ucraina.
Acest al doilea decret, publicat pe site-ul Kremlinului, prevede, între altele, o consolidare a apărării ordinii publice şi asigurarea siguranţei publice, apărarea armatei, a instalaţiilor de stat importante şi speciale, a instalaţiilor care asigură activitatea vitală a populaţiei, funcţionarea transportului public şi comunicaţiilor, a instalaţiilor energetice şi a instalaţiilor care prezintă un risc sporit la adresa vieţii şi sănătăţii umane şi mediului înconjurător”.
El prevede, de asemenea, ”introducerea şi menţinerea unui regim special la intrarea şi ieşirea din teritoriul (vizat) şi restricţionarea libertăţii de mişcare pe acesta”.
Acest al doilea decret prevede shimbări în regiuni ruse vecine cu Ucraina.
Rusia nu intenţionează să-şi închidă frontiera în urma declarării legii marţiale în cele patru teritorii ucrainene, a declarat agenţiei ruse de presă RIA Novosti un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Administrații militare
”Oficialii de rang înalt din componenţa Federaţiei ruse este necesar să acorde atenţia necesară implementării măsurilor menite să asigure siguranţa oamenilor, protecţia şi protecţia antiteroristă a instalaţiilor critice, menţinerea ordinii publice, creşterea stabilităţii economiei, industriei şi lărgirea producţiei mijloacelor necesare operaţiunii militare speciale”, a anunţat Vladimir Putin, relatează CNN.
Liderul de la Kremlin a făcut acest anunţ după ce a impus prin decret legea marţială în teritoriile ucrainene din Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie pe care le-a anexat.
Aceste patru regiuni ucrainene se află – parţial – sub controlul ruşilor.
Occidentul a respins aceste anexări şi a anunţat că nu le va recunoaşte niciodată.
”În vederea coordonării activităţii, şefii regiunilor vor primi autoritatea de a crea cartiere generale adecvate. Ordon Guvernului, Ministerului (rus) al Apărării şi altor ministere să le acorde toată asistenţa necesară”, a anunţat Putin.
El a anunţat că a ordonat Guvernului să înfiinţeze un Consiliu Special care să coordoneze aceste schimbări.
”Din Consiliu vor face parte vicepremierii, reprezentanţii forţelor de ordine, blocul socio-economic din Guvern, administraţia prezidenţială şi Consiliul de Stat, care vor asigura o interacţiune strânsă cu regiunile”, a anunţat liderul de la Kremlin.