Fără Stil!
    Facebook Twitter Instagram
    duminică, decembrie 3
    Facebook Instagram Twitter YouTube
    Fără Stil!
    Noutăți
    • Gaza: cetățenii români revin acasă
    • Bulgaria, probleme rutiere pentru români
    • Românii rămân ostateci în Hamastan
    • MAE român, avertismente e bandă rulantă
    • Abbas, condiții dure pentru Israel
    • Numărul românilor ostatici, în creștere
    • Israel, noi avertismente pentru cetățenii săi
    • Disperare geopolitică: UE aruncă cu bani în Balcani
    • China
      • China în lume
      • China pe românește
      • Oamenii palatului interzis
    • Rusia și CSI
      • Oamenii de la curtea țarului
      • Rusia în lume
      • Stâlpii regimului
      • CSI
    • Orientul Mijlociu
      • Turcia
      • Israel
      • Iran
      • Golful Persic
    • Balcani
    • NATO
    • Uniunea Europeană
    • România
    • Exclusiv
      • Analize
      • Interviuri
    • Electorala 2024
    • Magazin istoric
    • Contributors
    Fără Stil!
    Federația Rusă, scenarii pentru iarna nucleară
    Foto: Kremlin.ru
    Foto: Kremlin.ru
    Rusia în lume

    Federația Rusă, scenarii pentru iarna nucleară

    adminDe adminaugust 19, 2023Niciun comentariu6 minute de citit
    Distribuie
    Facebook Twitter LinkedIn Email Reddit Telegram WhatsApp

    Al treilea război mondial poate fi nu numai un conflict nuclear limitat, ci și un război nuclear total care distruge totul și pe toată lumea, consideră publicația LIGA.net, citată de mass-media. Portalul a analizat trei scenarii posibile de desfășurare a evenimentelor și a descris care ar putea fi consecințele unui război nuclear pentru ecologie, economie și umanitate în general.

    5-10 lovituri nucleare

    SUA și NATO s-au pregătit pentru un astfel de scenariu încă din timpul Războiului Rece, spune ofițerul în retragere al armatei americane, generalul Ben Hodges. Potrivit estimărilor, cursul ipotetic al unui război nuclear ar putea începe cu rușii lansând o rachetă nucleară dintr-un avion de lângă Kaliningrad către o locație de la granița Poloniei și Germaniei – apoi, ca răspuns, NATO trimite un avion cu focos nuclear la Kaliningrad.

    Un conflict în care bombele nucleare ar exploda pentru prima dată pe continentul european ar avea consecințe pe termen scurt asupra mediului, dar nu ar duce la nicio schimbare globală.

    „Sunt sigur că toate capitalele noastre, inclusiv Kievul, s-au gândit la procedurile de urmat în cazul în care armele nucleare sunt folosite împotriva lor. Prin urmare, sunt sigur că guvernele își vor putea să-și îndeplinească în continuare îndatoririle”, spune Hodges.

    Locurile afectate de folosirea armelor nucleare vor fi devastate pentru mulți ani, spune Wilfred Wang, directorul Programului de arme de distrugere în masă al SIPRI.

    „Dacă vorbim despre economie, unde rachetele nucleare explodează, se vor forma terenuri pustii timp de zeci de ani. Prin urmare, este imposibil de imaginat care vor fi consecințele”, a menționat el.

    Plantele și animalele vor arde atât în epicentrul exploziei, cât și în locurile cu cea mai mare concentrație de radionuclizi. Dr. Brian Thune, profesor la Universitatea din Colorado, spune că zeci de mii de oameni vor muri.

    „Primul efect este uciderea oamenilor în zona de explozie. Chiar și o mică armă nucleară poate ucide 100.000 de oameni într-un oraș mic”, a spus el.

    Sute de focoase

    Conform modelului Universității Princeton, un război nuclear pe scară largă între Rusia și NATO ar începe cu escaladarea unui conflict anterior. Conform modelului, Rusia ar disloca apoi 300 de focoase nucleare folosind avioane și rachete cu rază scurtă de acțiune, iar NATO ar răspunde lansând 180 de focoase nucleare din aeronave. Numai în primele trei ore ale unui astfel de război, pierderile directe ale ambelor părți vor ajunge la 2,6 milioane de oameni. Numărul total al victimelor poate fi de zeci de milioane de oameni.

    „Cele 250 de focoase folosite în războiul India-Pakistan ar putea ucide 50-150 de milioane de oameni, în funcție de 15 kilotone sau 100 de kilotone. Estimările indică numărul deceselor din insecuritatea alimentară la 2 miliarde pentru scenariul conflict India-Pakistan ( un război nuclear la scară largă) și 5 miliarde într-un scenariu la scară largă”, spune dr. Brian Thune, profesor la Universitatea din Colorado.

    Consecințele vor fi catastrofale și nimeni nu va putea veni în ajutorul victimelor, spun experții. Aceștia subliniază: spitalele vor fi distruse, iar cele care vor supraviețui vor fi copleșite.

    „Consecințele asupra sănătății vor crește, deficitul de materiale medicale și de personal va crește, iar economiile țărilor afectate de arme nucleare se vor deteriora semnificativ sau se vor prăbuși complet”, spune dr. Ferenc Dalnoki-Veres, profesor la Centrul pentru Non -Proliferarea armelor de distrugere în masă (CNS).

    „Este puțin probabil ca instituțiile statului să supraviețuiască. Cei care au supraviețuit unui război total vor forma comunități izolate, ajutorul internațional va fi puțin probabil”, notează el.

    Iarna nucleară

    Conform modelului Universității Princeton, un război nuclear la scară largă începe după ce Europa a fost deja distrusă de un schimb de rachete nucleare cu Rusia. „Planul de contracarare” prevede că în acest caz SUA vor lansa o lovitură nucleară strategică cu 600 de focoase, iar Rusia va răspunde inclusiv cu rachete trase de submarine. În primele 45 de minute, conform acestui scenariu, pierderile părților vor ajunge la 3,4 milioane de oameni.

    Următorul pas este așa-numitul „Plan de contrabalansare”, conform căruia părțile atacă cele 30 de orașe cele mai dens populate cu 5-10 focoase. Apoi, în primele 45 de minute, vor muri peste 85 de milioane de oameni (mai mult decât în timpul întregului Al Doilea Război Mondial). În aceste condiții, va începe o „iarnă nucleară” și o foamete totală.

    „Cu cât bomba este mai puternică, cu atât mai multe particule intră în stratosferă. Acest lucru va reduce cantitatea de radiație solară de pe suprafața Pământului, va reduce temperaturile și precipitațiile, ceea ce va afecta agricultura și producția de alimente”, spune Olivier Boucher de la Sorbona.

    Dr. Brian Thune de la Universitatea din Colorado explică că atunci temperatura din Ucraina ar rămâne sub zero mai mult de doi ani și ar fi nevoie de 3-5 până la 10 ani pentru a restabili temperaturile normale.

    „Până la sfârșitul celui de-al doilea an postbelic, doar 2-3% din populație va rămâne în viață în Rusia, SUA, Canada, China și cea mai mare parte a Europei din cauza foametei. În total, 5-6 miliarde vor muri, ” el spune.

    Alți analiști consideră că înfometarea totală după un război nuclear ar ucide de peste 10 ori mai mult decât exploziile, incendiile și radioactivitatea. În plus, un asemenea război nuclear la scară largă ar duce la prăbușirea societății. Experții numesc în prezent acest scenariu de apocalipsă nucleară cel mai puțin probabil dintre toate.

    Foto: facebook
    Foto: facebook

    Amenințări rusești

    Autoritățile ruse au amenințat în mod repetat Ucraina și țările occidentale cu folosirea armelor nucleare. Retorica nucleară a Kremlinului a provocat, de asemenea, nemulțumiri printre partenerii țării – India și China .

    În iunie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Federația Rusă nu are nevoie să lovească Ucraina cu arme nucleare, în timp ce țara agresoare a mutat o parte din armele sale nucleare în Belarus.

    Recent, înalți oficiali ruși au anunțat că Rusia este în proces de echipare a noilor sale submarine nucleare cu rachete hipersonice Zircon. „Submarinele nucleare multifuncţionale ale proiectului Iasen-M vor fi echipate în mod obişnuit cu sistemul de rachete Zircon (Ţircon, în rusă n.r.)”, a declarat Aleksei Rahmanov, directorul executiv al OSK (Corporaţia Unită de Construcţii de Nave, United Shipbuilding Corporation – USC), pentru RIA, citată de mass-media. „Lucrările în această direcţie sunt deja în curs”, a precizat el.

    Submarinele din clasa Iasen, cunoscute şi sub numele de Proiect 885M, sunt cu rachete de croazieră cu propulsie nucleară, construite pentru a înlocui submarinele nucleare de atac din epoca sovietică ca parte a unui program de a moderniza armata şi flota.

    Rachetele hipersonice Zircon de pe mare au o rază de acţiune de 900 km şi se pot deplasa cu o viteză de câteva ori mai mare decât a sunetului, făcând dificilă apărarea împotriva lor, notează Reuters.

    Preşedintele Vladimir Putin a anunţat la începutul acestui an că Rusia ar începe livrările în masă de rachete Zircon ca parte a eforturilor ţării de a-şi spori forţele nucleare.

    Fregata multifuncţională rusă Amiral Gorşkov, care şi-a testat capacităţile de atac în vestul Oceanului Atlantic la începutul acestui an, a fost deja echipată cu rachete Zircon.

    China Federația Rusă NATO noutati România SUA Vladimir Putin
    Distribuie Facebook Twitter LinkedIn Email Reddit Telegram WhatsApp
    Articolul precedentPonta revine în forță în politica românească
    Următorul articol Europa în flăcări! „Călătoreşte în siguranţă”, aplicația oferită românilor
    admin
    • Website

    În aceeași categorie

    Gaza: cetățenii români revin acasă

    Bulgaria, probleme rutiere pentru români

    Românii rămân ostateci în Hamastan

    Adaugă comentariu

    Comentariu nou Cancel Reply

    • Facebook
    • Instagram

    BULETIN SĂPTĂMÂNAL

    ABONEAZĂ-TE LA BULETINUL NOSTRU DE ȘTIRI

    Top comentarii

    Cutremur în Ortodoxie: Patriarhia Rusă rămâne fără Ucraina

    mai 27, 2022

    SRI vrea să recruteze Generația Z

    ianuarie 18, 2022

    Justin Ștefan: trebuie să analizăm impactul economic și o potențială criză de refugiați

    ianuarie 25, 2022

    Lukașenko-Putin, summit siberian. Va trimite Minsk-ul trupe în Ucraina?

    aprilie 12, 2022

    Kremlinul respinge decizia ONU. NATO vrea să oprească escaladarea confruntărilor

    martie 17, 2022
    Recente

    Gaza: cetățenii români revin acasă

    noiembrie 12, 2023

    Bulgaria, probleme rutiere pentru români

    noiembrie 12, 2023

    Românii rămân ostateci în Hamastan

    noiembrie 8, 2023
    Populare

    Cutremur în Ortodoxie: Patriarhia Rusă rămâne fără Ucraina

    mai 27, 2022

    SRI vrea să recruteze Generația Z

    ianuarie 18, 2022

    Europa, lăsată fără Facebook și Instagram

    februarie 7, 2022

    Abonare noutăți

    ABONEAZĂ-TE LA BULETINUL NOSTRU DE ȘTIRI

    Copyright © 2022 GRUPUL EDITORIAL ECO REPUBLIKA SRL - CUI: 42117422 - J23/161/2020
    • SUA
    • În lume
    • Rusia
    • România
    • Uniunea Europeană

    Tastează și apasă Enter pentru cătare. Apasă Esc pentru anulare.