Secretarul general adjunct al NATO, domnul Mircea Geoană, a declarat, la Cluj, că integrarea României în NATO şi UE sunt momente istorice la fel de importante ca Marea Unire şi Mica Unire. Înaltul oficial NATO a mai menționat că războiul din Ucraina este un conflict de durată și că summit-ul NATO de săptămâna viitoare va fi unul istoric, care va aduce veşti bune pentru România, relatează politicaexterna.ro. Anterior, domnul Geoană nu a spus ”nu” unei eventuale candidaturi la alegerile prezindețiale din 2024.
Momente istorice
„Pentru România, integrarea în NATO se încheie abia în 2022. Am intrat în 2004, dar din punct de vedere militar şi de securitate România va avea, datorită faptului că Rusia este un actor imprevizibil şi agresiv, aceeaşi calitate a securităţii naţionale, cum o are Germania sau Belgia. Nu avem niciun fel de diferenţă între ceea ce are NATO pe flancul estic şi ceea ce are NATO deja în Europa de Vest. Este o schimbare fundamentală. (…)
În NATO şi UE este familia naturală a României (…), este casa noastră. (…) Integrarea noastră în NATO şi UE reprezintă – şi va fi în cartea de istorie – un moment la fel de important ca Marea Unire sau Mica Unire, pentru că este de fapt o schimbare de paradigmă, pentru prima dată România are ca aliat şi partener întreg Occidentul democratic”, a afirmat Mircea Geonă, la o dezbatere organizată de Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB). Universitatea din Cluj şi Institutul Aspen România au organizat, vineri, dezbaterea cu tema „Rolul NATO şi al Uniunii Europene în modernizarea României”, dezbatere la care au participat secretarul general adjunct al NATO, domnul Mircea Geoană, şi rectorul UBB, prof univ dr Daniel David.
Tranformări fără precedent
În aceeaşi dezbatere, înaltul oficial NATO a spus că lumea, umanitatea, trece prin transformări fără precedent.
„Asistăm la una dintre cele mai mari transformări a societăţii umane din istoria speciei noastre. Niciodată nu am avut atât de mulţi factori cumulativi, structurali. (…) Avem o anumită criză a democraţiei şi a modelului capitalist pe care Europa, pentru cinci secole, şi inclusiv România, poate nu tot timpul la fel de organic, dar cine a fost parte din această într-un fel dominaţie a Europei în planul ideilor şi a valorilor; democraţia s-a născut aici, ideile de capitalism modern s-au născut aici şi în cadrul lumii democratice occidentale există în acest moment o mare conversaţie cu privire la nevoia de a ne reîmprospăta democraţia, pentru că este un proiect care nu este static, este foarte dinamic, şi ca în orice altceva în care nu investeşti energie, dragoste şi atenţie, riscă să rămână în spatele aşteptărilor opiniei noastre publice.
În domeniul economic, pe lângă marea revoluţie tehnologică, avem o conversaţie puternică cu privire la tipul de capitalism sau tipurile de capitalism, pentru că nu e unul singur, pentru că şi modelul economic trebuie regândit”, a argumentat domnul Geoană.
Conflict de lungă durată
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a mai declarat că anticipează o derulare de lungă durată a războiului din Ucraina, în condiţiile în care nu există suficient de multe forţe ca una dintre cele două părţi să câştige decisiv pe terenul de luptă.
„Din păcate, anticipăm un conflict de lungă durată, tot mai mult un război de atriţie, în care pierderile de ambele părţi continuă să fie semnificative, un război dominat de artilerie şi mici mişcări de trupe, avans-repliere, dar de ambele părţi nu există suficient de multe forţe ca una dintre cele două părţi să câştige decisiv pe terenul de luptă”, a spus Mircea Geoană, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor.
El a adăugat că războiul din Ucraina produce multă violenţă şi că vor urma şi multe alte pierderi de vieţi.
„Bănuiesc că acest conflict va dura. Din păcate, va dura, provocând pierderi umane, foarte multă violenţă, acte de atrocitate, violenţă sexuală, deportări forţate de ucraineni către gulagurile pe care am crezut că imperiul sovietic le-a înmormântat odată cu decesul său. Din păcate, vechile practici – curăţarea etnică, teritoriile ocupate – sunt lucruri foarte severe care se întâmplă şi, din păcate, prelungirea războiului va accentua şi aceste fenomene”, a menţionat domnul Geoană.

Summit Istoric
Secretarul general adjunct al NATO, domnul Mircea Geoană, a mai declarat că Summit-ul NATO de săptămâna viitoare de la Madrid (28-30 iunie) va fi unul istoric, care va aduce veşti bune pentru România, dar şi pentru Ucraina, pentru relaţia transatlantică şi pentru Alianţă în sine.
„Va fi un summit istoric şi cu profunde valenţe transformatoare. Ne vom apleca asupra întăririi prezenţei NATO pe flancul estic, liderii vor anunţa şi dimensiunea, şi contribuţiile specifice pe care diverşi aliaţi le vor aduce. Aşteptăm şi pentru România veşti bune. Va fi un summit în care vom adopta conceptul strategic. Anticipez că regiunea Mării Negre va fi reflectată în mod semnificativ, pentru că regiunea Mării Negre este o regiune de importanţă strategică vitală pentru NATO. În acelaşi timp, aşteptăm cu multă plăcere participarea preşedintelui Zelenski, continuarea sprijinirii Ucrainei în războiul just pe care îl duc împotriva agresorului rus trebuie continuat. Ne bucurăm pentru vestea excepţională de la Bruxelles, de ieri, în care Republica Moldova şi Ucraina primesc o perspectivă şi un statut de candidat la integrarea europeană; este un lucru pe care îl salutăm şi noi”, a spus Mircea Geoană, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor.
El a adăugat că în paralel cu veştile bune pentru ţările NATO, speră că vor fi şi „veşti foarte proaste pentru Rusia”.
NATO privește spre Asia-Pacific
„Şi poate mai departe de geografia noastră, în premieră în istoria summit-urilor NATO vom avea liderii Japoniei, Australiei, Noii Zeelande şi Coreei de Sud prezenţi alături de noi la summit. Deci, este un summit extrem de important, sunt veşti bune pentru România, sunt veşti bune pentru NATO, sunt veşti bune pentru relaţia transatlantică, sunt veşti bune pentru Ucraina şi sperăm să fie veşti foarte proaste pentru Federaţia Rusă”, a mai punctat domnul Geoană.
Politicaexterna.ro a menționat anterior că mai mulți lideri ai statelor asiatice și pacifice aliate cu SUA au anunțat că vor asista la summitul NATO organizat la sfârşitul lui iunie. Alături de premierul japonez, Fumio Kishida, și omologul său australian, Anthony Albanese, și-a anunțat prezența, urmând să viziteze și Ucraina. Un alt invitat așteptat este noul preşedinte sud-coreean Yoon Suk-yeol, o premieră și pentru acest aliat important al SUA.

Prezidențialele 2024
Domnul Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, nu a spus ”nu” unei eventuale candidaturi pentru 2024. ”Răspunsul meu: încă nu m-am hotărât ce fac după ce plec de aici! Onest vă spun. Evident, sunt măgulit că oamenii încep să pară că au încredere în ceea ce am făcut și ceea ce pot să fac. 1. Am obligația să-mi fac datoria bine la NATO neperturbat de altceva, cei de acolo ajutându-mă să mă reinventez. Voi vedea când plec de acolo, final de 2023, primăvară de 2024.
2. Nu știu, condițiile pentru o eventuală candidatură trebuie să fie cumulate din multe alte direcții. Și n-am niciun apetit să mi le creez eu. Dacă vor fi atunci condițiile reunite și suntem în formă bună, ne gândim. Nu sunt în predispoziția morală, mentală și etică să fac vânt cu coada despre politica românească atât timp cât am un job important la NATO. Și sunt vaccinat cu politica românească și nu mai sar la fente!”, a declarat domnul Mircea Geoană, citat de Libertatea.
Anterior și prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, declara că Mircea Geoană poate fi un candidat redutabil care să câştige alegerile prezidenţiale din 2024. „Nu e membru PSD în acest moment. Domnul Geoană, mai ales din anvergura pe care acum şi-a construit-o la nivel internaţional ca secretar general adjunct NATO, ceea ce e o funcţie extrem de importantă şi ca fost social-democrat, pentru că a fost preşedintele Partidului Social Democrat, dacă va dori – eu nu ştiu dacă va dori, deşi ţin legătura şi vorbesc destul de des cu domnul Geoană -, poate fi, de asemenea, un candidat redutabil care să câştige alegerile” a declarat oficialul PSD.
La rândul său, și Viorel Cataramă, recunoscut pentru vechimea din mediile politice liberale românești, a făcut câteva precizări ispititoare în podcastul EVZPlay, în compania lui Robert Turcescu, sugerând că nu exclude un candidat comun la alegerile prezidenţiale din 2024, în persoana lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO.