Ministrul Federal de Interne al Austriei, Gerhard Kraner, a declarat că nu poate să ofere o dată concretă privind aderarea României la Spaţiul Schengen, relatează mass-media de la București. Omologul său român, Lucian Bode, a declarat întâlnirea din capitala României cu înaltul oficial austriac „dezgheaţă” relaţiile bilaterale dintre București și Viena.
Mesaj clar
„Permiteţi să vă repet mesajul pe care l-am transmis de ce nu am putut să votez pe 8 decembrie pentru aderarea României la Spaţiul Schengen. În primul rând, pentru că avem un sistem care nu funcţionează. Dacă există controale pe care le efectuaţi dumneavoastră la frontierele externe ale României, există controale şi între Germania şi Austria. Asta înseamnă că şi cetăţenii austrieci care se duc în Germania sunt controlaţi. Franţa face la fel cu Germania. Şi aş putea să vă mai dau câteva exemple. Sistemul nu funcţionează şi interesul nostru bilateral este să vedem ca acest sistem să înceapă să funcţioneze cu frontiere externe funcţionale. De aceea, suntem parteneri apropiaţi care lucrează împreună pentru atingerea acestor obiective. Primii paşi i-am reuşit, dar mai avem mult de lucru împreună”, a spus Kraner.
Întrebat de jurnalişti când va vota Austria pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, oficialul austriac a afirmat că nu poate oferi o dată în acest sens. „Vă spun foarte deschis: din partea mea, nu pot să vă ofer astăzi o dată. În primul rând, vreau să obţinem rezultate, pentru ca UE să fie protejată în zona frontierelor externe”, a precizat Gerhard Kraner.
Cu privire la dialogul purtat de oficialii celor două state, Kraner au existat discuţii „foarte clare, dificile”. „Însă, vedem că sunt şi foarte multe puncte comune pe care trebuie să le abordăm şi să le discutăm între cele două ţări. Sunt puncte pe care trebuie să le discutăm neapărat, mai ales când vorbim de securitatea celor două state. Vorbim despre combaterea călăuzelor, migraţia ilegală, care ne preocupă foarte tare şi permiteţi-mi să repet mesajul de anul trecut, că numai împreună cu Poliţia Română am reuşit să destructurăm o grupare de migranţi ilegali condusă de un cetăţean român”, a declarat ministrul austriac.

110 mii solicitanți de azil
Înaltul oficial austriac a precizat că Austria a înregistrat cele mai multe solicitări per cap de locuitor din Europa.
„În Austria am avut peste 110.000 de solicitanţi de azil. Pe cap de locuitor sunt cele mai multe solicitări de azil din Europa, deşi suntem un stat fără frontiere externe. Vedem că sistemul nu funcţionează. Germania a prelungit controalele la graniţa cu Austria. Austria are controale cu Germania. Aceasta este dovada că sistemul, în ansamblu, nu funcţionează. Nu lupt împotriva României şi în niciun caz împotriva domnului Bode, ci împreună cu domnul Bode ca să putem obţine îmbunătăţirea sistemului în protecţia frontierelor externe”, a declarat ministrul Gerhard Kraner, citat de mass-media de la București.

Relații dezghețate
Ministrul român al Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că vizita ministrului federal austriac „dezgheaţă” relaţiile bilaterale dintre România şi Austria, relaţii care s-au răcit la finalul anului trecut.
„Vizita de astăzi este o continuare firească a activităţilor desfăşurate de structurile Ministerelor Afacerilor Interne din România şi Austria, structuri care s-au întâlnit la nivel tehnic pe parcursul acestui an. Vizita de astăzi este, dacă vreţi, o abordare pragmatică a temelor de interes pentru ţările noastre. Aş vrea să mai spun un lucru. Văzând abordarea din presă cu privire la această vizită aş confirma că această vizită dezgheaţă relaţiile bilaterale dintre România şi Austria la nivelul MAI, relaţii care s-au răcit la finalul anului trecut. Agenda de astăzi, pe lângă temele de interes pentru ţările noastre de cooperare bilaterală, cuprinde, evident, subiectul deblocării procesului de aderare a României la Spaţiul Schengen. La finalul acestei zile, acţiunile pe care le vom desfăşura sper să contribuie la atingerea acestui obiectiv de ţară al României – aderarea la Spaţiul Schengen”, a spus Bode, în prezenţa lui Gerhard Kraner.