Autoritățile de la Ankara și Atena au decis să înceteze exercițiile militare naționale de amploare pentru a detensiona relația bilaterală, relatează mass-media greacă, citată de presa de la București. În luna mai 2023 urmează să aibă loc alegeri prezidențiale și parlamentare în Turcia, precum și alegeri generale în Grecia.
Perioadă preelectorală
Atena și Ankara au convenit informal că până la clarificarea peisajului electoral și desfăşurarea alegerilor generale din cele două țări, programate în luna mai 2023, nu vor desfăşura exerciții navale de amploare, cu excepția celor ale NATO sau ale altor formate multinaţionale.
Este de remarcat faptul că la exercițiul aerian internațional din acest an „Iniochos 2023” nu vor participa forțe din SUA și Israel, două țări care doresc direct sau indirect să contribuie la reducerea tensiunilor dintre Grecia şi Turcia.
Acest moratoriu informal, care se așteaptă să se extindă pe tot parcursul verii, aduce beneficii ambelor părți din motive diferite. Grecia va avea timp ca principalele unități ale marinei sale militare să intre în procesul de întreținere, după ce acestea s-au aflat într-o stare de alertă continuă timp de aproape trei ani. Turcia, la rândul ei, şi-a concentrat un procent uriaș al flotei (aproape 80%) în golfurile İskenderun și Mersin, cu o sarcină exclusiv nemilitară, și anume deservirea nevoilor locuitorilor zonelor afectate de cutremur (îngrijire, găzduire, transportul proviziilor necesare).
În privinţa aviaţiei, numărul încălcărilor spaţiului aerian grecesc de către aeronave militare turceşit a scăzut vertiginos, iar survolurile ilegale și tensiunile s-au redus la zero după data de 6 februarie.
Alegeri elene
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat la trei săptămâni după o catastrofă feroviară care a condus la numeroase manifestaţii împotriva guvernului său, că alegerile generale vor avea loc în mai, fără a preciza data exactă.
„Pot să vă spun cu siguranţă că alegerile vor avea loc în mai”, a afirmat liderul partidului conservator Noua Democraţie într-un interviu acordat canalului de televiziune privat Alpha, în contextul în care coliziunea coliziunea a două trenuri care a făcut 57 de morţi pe 28 februarie a suscitat un val de furie în ţară cu zeci de mii de persoane pe străzi.
Mandatul guvernului conservator, aflat la putere de aproape patru ani, expiră la începutul lui iulie, potrivit Constituţiei eșene.
După cum au relatat mai multe media, guvernul plănuise iniţial să organizeze alegeri în aprilie, dar ciocnirea frontală a două trenuri, cel mai grav accident feroviar din istoria ţării, a şocat Grecia şi a constrâns guvernul să-şi revizuiască planurile.
Scandal politic
Dar analiștii şi media greacă au acuzat guvernul premierului Kyriakos Mitsotakis de incompetență, deoarece timp de patru ani nu a reuşit să facă faţă problemelor cronice ale căilor ferate.
Criticat vehement pentru gestionarea considerată dezastruoasă a acestui accident, premierul a promis „transparenţă absolută” în ancheta judiciară.
Grecia era deja în perioada preelectorală după ce vara trecută a izbucnit scandalul interceptărilor telefonice care a dat o lovitură gravă guvernului.
De atunci, opoziţia de stânga a cerut constant demisia guvernului şi organizarea de alegeri anticipate.