Budapesta va ratifica aderarea Finlandei și a Suediei la Alianța Nord-Atlantică la începutul lunii februarie 2023, a declarat, miercuri, la București, ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, citat de politicaexterna.ro. Premierul maghiar Viktor Orban a declarat anterior că Parlamentul Ungariei se va pronunța în privința ratificării în prima sa sesiune din 2023, deşi Budapesta promisese recent că va ratifica aderarea Suediei și Finlandei la NATO până la sfârșitul anului 2022.

Jocuri maghiare
„Ungaria a promis că va ratifica aderarea Finlandei și a Suediei la NATO fără probleme la începutul lunii februarie”, a declarat șeful diplomației de la Helsinki pentru agenția finlandeză de presă STT. Potrivit ministrului, „Ungaria nu are precondiții pentru ratificare”.
Haavisto și ministrul suedez de externe Tobias Billström s-au întâlnit miercuri la București cu omologul lor maghiar Peter Szijjarto, în cadrul reuniunii de două zile a miniștrilor de externe ai NATO de acolo.
Szijjártó a transmis Finlandei și Suediei mesajul premierului Viktor Orban privind calendarul de ratificare. Statele membre NATO au semnat protocoalele de aderare pentru Finlanda și Suedia la Consiliul Atlanticului de Nord la 5 iulie 2022. Aceste state vor adera la NATO de îndată ce toate statele membre ale Alianței vor ratifica protocoalele de aderare. Turcia a blocat procesul de aderare, cerând țărilor scandinave să desemneze organizațiile kurde drept teroriști și să extrădeze persoane acuzate de terorism, precum și să ridice interdicțiile privind livrările de arme către Ankara.

Opoziție rusă
Ministerul rus de Externe a criticat, în mod dur, planurile Finlandei și Suediei de aderare la NATO, considerând că în acest fel securitatea acestor țări nu va fi asigurată.
Opoziţia de la Budapesta a cerut în repetate rânduri înscrierea ratificării pe ordinea de zi a legislativului, cerere respinsă constant de partidul Fidesz, de guvernământ. Socialiștii au numit-o “o decizie de neînțeles”, în timp ce formațiunea liberală Momentum acuză guvernul de „șantaj” la adresa Bruxelles-lului.
După invazia Rusiei în Ucraina, Finlanda și Suedia au depus o solicitare comună de aderare la Alianța Nord-Atlantică, abandonând deceniile de nealiniere militară. Aceasta trebuie acceptată în unanimitate de cele 30 de state membre ale NATO și a fost ratificată de toți, cu excepția Ungariei şi Turciei.
„Finlandezii și suedezii sunt aliații noștri și, așa cum ne putem baza pe aliații noștri, și ei se pot baza și pe noi”, a declarat la începutul lunii noiembrie Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, spunând că Budapesta nu are “obiecții” la calitatea lor de membri.