Politica Externa
    Facebook Twitter Instagram
    miercuri, februarie 1
    Facebook Instagram Twitter YouTube
    Politica Externa
    Noutăți
    • Prezidențiale 2024: Geoană bate la poarta Cotrocenilor
    • Kiev, speranțe deșarte în cruciada pentru UE
    • Axa Ankara-Budapesta forțează pacea în Ucraina
    • Macron, luat în furci de francezi. Ucraina vine la Paris
    • TikTok, judecată pentru spionaj în Congresul SUA
    • Praga dă cu tifla geopolitică axei Rusia-China
    • Arde Caucazul: Baku și Teheran ascut săbiile
    • Putin-Zelenski, războiul surd al declarațiilor
    • China
      • China în lume
      • China pe românește
      • Oamenii palatului interzis
    • Rusia și CSI
      • Oamenii de la curtea țarului
      • Rusia în lume
      • Stâlpii regimului
      • CSI
    • Orientul Mijlociu
      • Turcia
      • Israel
      • Iran
      • Golful Persic
    • Balcani
    • NATO
    • Uniunea Europeană
    • România
    • Exclusiv
      • Analize
      • Interviuri
    • Magazin istoric
    Politica Externa
    Eliberați Leoparzii: Berlinul presat să trimită tancuri în Est
    NATO

    Eliberați Leoparzii: Berlinul presat să trimită tancuri în Est

    Mihai IsacDe Mihai Isacianuarie 23, 2023Niciun comentariu8 minute de citit
    Distribuie
    Facebook Twitter LinkedIn Email Reddit Telegram WhatsApp

    Berlinul nu se va opune deciziei poloneze privind transferarea de tancuri Leopard către Ucraina, a spus ministra germană de Externe, Anna Baerbock, citată de mass-media internațională, preluată de politicaexterna.ro. Decizia germană este luată după ce inițial cancelarul de la Berlin a refuzat orice discuție în acest sens

    Demers militar

    Ucraina a cerut Occidentului să furnizeze tancuri de fabricație germană, care spun că o vor ajuta să învingă Rusia. Dar Germania nu a furnizat încă vehiculele blindate, iar legile sale de export împiedică alte țări să le trimită pe ale lor.

    Duminică, doamna ministru Baerbock a declarat că Polonia nu a cerut încă permisiunea pentru export. „Pentru moment, întrebarea nu a fost pusă, dar dacă ni s-ar fi adresat nu am sta în cale”, a declarat ea duminică la postul LCI TV din Franța.

    Săptămâna trecută, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că țara este pregătită să furnizeze Kievului 14 tancuri Leopard 2 dacă Berlinul le permite să facă acest lucru.

    Oficialii din Ucraina, conștienți că au nevoie de tancuri grele pentru a respinge o ofensivă rusă așteptată în lunile următoare, care s-ar putea dovedi decisivă pentru direcția războiului, abia și-au putut ascunde furia.

    „Motivele invocate de germani sunt subțiri și neconvingătoare”, a declarat Andrii Melnyk, ministrul adjunct de externe al Ucrainei și fost ambasador la Berlin. „Această teamă absolut irațională că livrarea tancurilor Leopard ar putea determina Rusia să escaladeze acest război este pur și simplu ridicolă” a declarat acesta.

    Berlinul nu se va opune deciziei poloneze privind transferarea de tancuri Leopard către Ucraina, a spus ministra germană de Externe, Anna Baerbock

    Sprijin polonez

    Polonia va aplica pentru permisiunea din partea guvernului german de a livra Ucrainei tancurile de luptă Leopard de producţie germană, a anunţat luni premierul Mateusz Morawiecki. „Vom cere o astfel de aprobare, însă asta este o chestiune secundară”, a declarat Morawiecki la Poznan, în vestul Poloniei.

    Chiar dacă Polonia nu va primi în final aprobarea Germaniei, îşi doreşte să acţioneze în cadrul unei mici coaliţii, a precizat el. „Dacă Germania nu va face parte din această coaliţie, tot ne vom transfera tancurile în Ucraina împreună cu alţii”, a adăugat Morawiecki.

    Luni, consilierul pentru politică externă al președintelui polonez, Marcin Przydacz, a declarat că salută anunțul șefei diplomației germane, dar ar prefera să audă poziția Germaniei confirmată de cancelarul Olaf Scholz”, relatează BBC.

    Anterior, premierul polonez a catalogat drept ”inacceptabil” refuzul Berlinului de a furniza tancuri grele Leopard Kievului. „Atitudinea Germaniei este inacceptabilă. A trecut aproape un an de când a început războiul. Oameni nevinovaţi mor în fiecare zi. Bombele ruseşti fac ravagii în oraşele ucrainene. Obiective civile sunt atacate, femei şi copii sunt ucişi”, a declarat Mateusz Morawiecki, citat de mass-media.

    Polonia declară că este pregătită să livreze 14 tancuri Leopard la Kiev, a anunţat că poartă discuţii cu aproximativ 15 ţări pe acest subiect.

    Leclerc pentru Franța

    Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat duminică, după summitul cu cancelarul german Olaf Scholz, că Franţa nu exclude posibilitatea de a oferi Ucrainei tancuri grele Leclerc pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, dar pentru aceasta trebuie îndeplinite anumite condiţii.

    ”I-am cerut ministrului apărării să se ocupe de asta, nimic nu este exclus”, a spus Macron la o conferinţă de presă comună cu cancelarul Scholz, după consiliul de miniştri franco-german care s-a desfăşurat la Paris.

    El a enunţat însă trei condiţii pentru aceasta, şi anume ca trimiterea unor astfel de tancuri armatei ucrainene să nu conducă la o escaladare a conflictului, soldaţii ucraineni să fie pregătiţi să le folosească şi să nu fie afectate capacităţile armatei franceze.

    O decizie asupra trimiterii de tancuri grele Ucrainei va fi coordonată împreună cu aliaţii, inclusiv cu Germania, în discuţiile ce vor continua în zilele şi săptămânile următoare, a mai spus Macron.

    Franţa a anunţat deja că oferă Ucrainei tancuri uşoare de tipul AMX-10, fără a preciza numărul. Potrivit unei surse militare citate de agenţia EFE, Franţa dispune în total de circa 400 de tancuri de acest tip, dar numai aproximativ jumătate sunt operaţionale, restul fiind folosite ca sursă de piese de schimb şi componente.

    Ucraina insistă în acest timp să primească tancuri grele, pentru a putea străpunge liniile defensive ruseşti, tancurile de concepţie sovietică de care dispune în prezent (mai ales T-64 şi T-72) fiindu-i insuficiente. Kievul doreşte în special tancuri germane Leopard, dar până în prezent Berlinul a ezitat să le ofere sau să accepte transferul lor de către alte state.

    Abrams pot ajunge în Donbass

    Congresmeni americani au cerut duminică administraţiei preşedintelui Joe Biden să trimită Ucrainei tancuri M1 Abrams, estimând că inclusiv un număr simbolic al acestor tancuri ar putea determina aliaţii europeni să procedeze la fel.

    Potrivit lui Michael McCaul, noul preşedinte republican al Comitetului pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor a SUA, chiar şi ”un singur” tanc Abrams ar fi suficient ca aliaţii europeni ai SUA, în special Germania, să-şi deschidă propriul stoc de tancuri în lupta împotriva Rusiei în Ucraina.

    Marea Britanie a anunţat recent că oferă armatei ucrainene 14 tancuri Challenger 2, dar Kievul insistă în special să primească tancuri germane Leopard, din stocul armatei germane sau din cel al altor state care dispun de tancuri de acest tip, precum Polonia, care a anunţat că este pregătită să-l ofere Ucrainei, deşi Berlinul spune că nu a primit oficial nicio cerere de autorizare a vreunui re-export de tancuri Leopard.

    Potrivit Reuters, Germania ar fi de acord să ofere tancuri Leopard dacă Statele Unite trimit la rândul lor în Ucraina propriile tancuri Abrams, ceea ce Washingtonul refuză, invocând dificultăţi logistice şi de mentenanţă.

    Abrams pentru Leoparzi

    De când a început în februarie agresiunea rusă, aliaţii Ucrainei au trimis acestei ţări un ajutor militar semnificativ, dar au evitat să-i ofere arme sofisticate care să acţioneze în prima linie, unde există riscul ca acestea să fie distruse în luptă sau capturate de trupele ruse.

    ”Dacă este nevoie să trimitem unele tancuri Abrams pentru a debloca obţinerea unor tancuri Leopard din partea Germaniei, Poloniei sau a altor aliaţi, eu aş susţine asta”, a declarat la rândul său senatorul democrat american Chris Coons.

    ”Înţeleg că liderii noştri militari cred despre (tancul) Abrams că este foarte sofisticat, o platformă prea scumpă pentru a fi la fel de utilă ca tancurile Leopard, dar trebuie să discutăm în continuare cu aliaţii noştri apropiaţi şi să depăşim acest blocaj”, a adăugat senatorul democrat.

    Rezerve spaniole

    Ministrul de externe spaniol Jose Manuel Albares şi-a exprimat anterior rezervele în ce priveşte posibila livrare către Ucraina de tancuri de luptă Leopard aparţinând Spaniei.

    „Această posibilitate nu se află pe masa discuţiilor în momentul de faţă”, a spus ministrul, în marja summitului Forumului Economic Mondial de la Davos, citat de agenţia spaniolă Europa Press. Spania preferă să ia astfel de decizii „împreună şi uniţi”, a subliniat Albares.

    „Atitudinea Spaniei în acest război este să facem ceea ce considerăm că este cel mai bine în fiecare etapă pentru a-i ajuta pe ucraineni să-şi apere suveranitatea şi integritatea teritorială şi să se instaureze pacea în ţară cât mai curând posibil”, a declarat şeful diplomaţiei spaniole.

    Comentariile sale reflectă diferenţele de opinii din interiorul guvernului spaniol. Formaţiunea Unidas Podemos, parteneră a Partidului Socialist Muncitoresc (PSOE) al premierului Pedro Sanchez, a criticat livrările de arme către Ucraina.

    Potrivit media spaniole, în iunie Spania a avut în vedere livrarea de tancuri Leopard în varianta lor mai veche 2A4, un număr de 53 astfel de vehicule fiind depozitate din 2012 la o facilitate din Zaragoza.

    După mai multe săptămâni de speculaţii privind livrarea, în august ministrul spaniol al apărării Margarita Robles a afirmat că respectivele tancuri sunt „într-o stare absolut dezolantă” şi nu mai pot fi reparate, provocând stupoare în mediul militar.

    Eliberați Leoparzii

    Eliberați Leoparzii este o campanie lansată de doi politicieni finlandezi cu scop de-a forța Germania să furnizeze tancuri Leopard Ucrainei.

    Anders Adlercreutz de la Partidul Popular Suedez și Atte Harjanne de la Verzi susțin că, dacă țările mai mici cu tancuri Leopard oferă câteva, atunci cel mai mare utilizator al Leoparzilor din Europa, Germania, nu va mai avea nicio scuză pentru a nu furniza tancurile – pe care ucrainenii înșiși l-au cerut. „Dacă putem da un semnal politic privind disponibilitatea mai mare de a pune în comun resursele, care ar anula argumentul împotriva furnizării de tancuri Ucrainei și, în schimb, să fim siguri că ar face o diferență semnificativă”, a spus Harjanne, care face parte din comisia de apărare a parlamentului finlandez și este președintele grupului parlamentar al partidului său.

    Federația Rusă Germania NATO noutati Polonia ucraina
    Distribuie Facebook Twitter LinkedIn Email Reddit Telegram WhatsApp
    Articolul precedentRusia de luni: spionaj, amenințări nucleare și miliarde
    Următorul articol Coran în flăcări: Erdogan surghiunește Suedia
    Mihai Isac

    În aceeași categorie

    Prezidențiale 2024: Geoană bate la poarta Cotrocenilor

    Kiev, speranțe deșarte în cruciada pentru UE

    Axa Ankara-Budapesta forțează pacea în Ucraina

    Adaugă comentariu

    Comentariu nou Cancel Reply

    • Facebook
    • Instagram

    BULETIN SĂPTĂMÂNAL

    ABONEAZĂ-TE LA BULETINUL NOSTRU DE ȘTIRI

    Top comentarii

    Cutremur în Ortodoxie: Patriarhia Rusă rămâne fără Ucraina

    mai 27, 2022

    SRI vrea să recruteze Generația Z

    ianuarie 18, 2022

    Justin Ștefan: trebuie să analizăm impactul economic și o potențială criză de refugiați

    ianuarie 25, 2022

    Lukașenko-Putin, summit siberian. Va trimite Minsk-ul trupe în Ucraina?

    aprilie 12, 2022

    Kremlinul respinge decizia ONU. NATO vrea să oprească escaladarea confruntărilor

    martie 17, 2022
    Recente

    Prezidențiale 2024: Geoană bate la poarta Cotrocenilor

    februarie 1, 2023

    Kiev, speranțe deșarte în cruciada pentru UE

    februarie 1, 2023

    Axa Ankara-Budapesta forțează pacea în Ucraina

    februarie 1, 2023
    Populare

    Cutremur în Ortodoxie: Patriarhia Rusă rămâne fără Ucraina

    mai 27, 2022

    SRI vrea să recruteze Generația Z

    ianuarie 18, 2022

    Europa, lăsată fără Facebook și Instagram

    februarie 7, 2022

    Abonare noutăți

    ABONEAZĂ-TE LA BULETINUL NOSTRU DE ȘTIRI

    Copyright © 2022 GRUPUL EDITORIAL ECO REPUBLIKA SRL - CUI: 42117422 - J23/161/2020
    • SUA
    • În lume
    • Rusia
    • România
    • Uniunea Europeană

    Tastează și apasă Enter pentru cătare. Apasă Esc pentru anulare.