Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că pregătirea piloţilor ucraineni pentru a opera avioane de luptă F-16 ar trebui să înceapă în următoarele săptămâni. Declarația înaltului oficial SUA vine după ce șeful diplomației UE, Josep Borrell, a menționat că „(…) în sfârșit, pregătirea piloților pentru F16 a început în mai multe țări, de exemplu în Polonia. Va dura ceva timp, dar cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a declarat el la începutul unei reuniuni a miniștrilor apărării din UE la Bruxelles pe tema sprijinului militar pentru Ucraina.
Sprijin american
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a mai subliniat în faţa Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei că dotarea acesteia cu sisteme de apărare antiaeriană este „crucială” şi a subliniat că pregătirea piloţilor ucraineni pentru a opera avioane de luptă F-16 ar trebui să înceapă în următoarele săptămâni. „Sperăm că aceste antrenamente vor începe în următoarele săptămâni. Aceasta va consolida şi va îmbunătăţi capacităţile forţelor aeriene ucrainene pe termen lung şi va completa acordurile noastre de securitate pe termen scurt şi mediu”, a declarat el în deschiderea unei noi reuniuni virtuale a grupului.
Această coaliţie este formată din şefii apărării din toate ţările care au oferit ajutor militar Ucrainei de la începutul invaziei ruse pe scară largă în februarie 2022, iar la această nouă reuniune analizează nevoile militare ale Ucrainei şi alte probleme, cum ar fi pregătirea piloţilor ucraineni pentru a putea opera avioane F-16.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, declarase anterior săptămâna aceasta că utilizarea avioanelor F-16 ‘nu va fi relevantă’ pentru contraofensiva ucraineană pe termen scurt, deoarece livrarea lor face parte din ‘angajamentul pe termen lung’ faţă de Ucraina.
Echipamentele „cele mai „importante” furnizate Ucrainei în acest moment sunt sistemele de apărare antiaeriană terestre, a apreciat Lloyd Austin, subliniind: „Aceste sisteme cruciale protejează cerul ucrainean şi infrastructura civilă de agresiunea rusă”.
În total, conform calculelor, toate ţările care fac parte din acest grup s-au angajat să furnizeze Ucrainei un ajutor militar în valoare de aproape 65 de miliarde de dolari.
Demers polonez
Polonia a început antrenarea piloților ucraineni pe avioane de luptă F16 ale SUA, iar mai multe țări din Uniunea Europeană sunt pregătite să furnizeze Ucrainei avioane, a anunțat anterior șeful diplomației UE, Josep Borrell, citat de Le Monde. „Mă bucur că, în sfârșit, pregătirea piloților pentru F16 a început în mai multe țări, de exemplu în Polonia. Va dura ceva timp, dar cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a declarat el la începutul unei reuniuni a miniștrilor apărării din UE la Bruxelles pe tema sprijinului militar pentru Ucraina.
„Am primit undă verde de la Washington pentru antrenamentele pentru F16 și lucrăm la un calendar concret pentru a începe antrenamentele. Este important să facem acest lucru cât mai curând posibil”, a explicat ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren. „Mai întâi începem cu antrenamentul. Furnizarea de avioane va fi următorul pas”, a spus ea, referindu-se la „un efort comun cu Danemarca, Belgia, Regatul Unit și alți aliați”. Ollongren nu a menționat Polonia, dar omologul său danez Troels Lund Poulsen a declarat că s-a discutat cu Varșovia despre coaliția F16.
Cu toate acestea, aprovizionarea cu avioane este complicată. „Marea Britanie nu are F16”, a recunoscut ministrul olandez. Nici Franța și nici Germania nu au. „Contribuția noastră nu este relevantă pur și simplu pentru că nu avem F16 și nu putem antrena piloți”, a declarat ministrul german Boris Pistorius. Suedia, Letonia și Estonia au anunțat, de asemenea, că nu au F16. Avioanele ar putea fi furnizate Kievului de către alte țări din UE, care nu au făcut încă niciun anunț, sau de către Statele Unite. Ele vor „permite Ucrainei să își consolideze apărarea aeriană”, a insistat ministrul suedez Pal Jonson.
Contraofensiva: da ori ba?
Mult aşteptata contraofensivă ucraineană împotriva trupelor ruse este în curs de desfăşurare, a declarat consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, citat de mass-media.
„Contraofensiva are loc deja de câteva zile”, a declarat el într-un interviu acordat miercuri seara televiziunii italiene Rai, care l-a difuzat joi dimineaţa. „Acesta este un război intens de-a lungul unei frontiere de 1.500 kilometri. Acţiunile noastre au început deja”, a adăugat Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, potrivit traducerii italiene.
În acelaşi timp, Mihailo Podoliak a negat că Kievul ar fi implicat în recentele atacuri din regiunea rusă Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina.
Combatanţi ruşi, opozanţi ai preşedintelui Vladimir Putin care îşi au baza în Ucraina – Corpului Voluntarilor Ruşi (Russki Dobrovolceski Korpus, RDK) şi Legiunea „Libertate pentru Rusia” – au revendicat incursiunea armată dinspre teritoriul Ucrainei în regiunea rusă Belgorod de zilele trecute, avertizând că au de gând să repete raiduri de acest gen, conform agenţiilor internaţionale de presă.
Rusia şi preşedintele rus Vladimir Putin nu sunt capabili nici măcar să-şi apere propriul teritoriu, a spus Podoliak, referindu-se la luptele date în acea zonă. „Ceea ce se întâmplă în regiunea de frontieră este un şoc pentru Putin şi va duce la sfârşitul său”, a apreciat oficialul ucrainean.
Obiectivele Kievului
Ucraina nu doreşte să atace teritoriul rus, a insistat Podoliak. Adresându-se jurnalistului italian, consilierul preşedinţiei de la Kiev a afirmat: „Noi folosim armele pe care ni le-aţi dat pentru a distruge poziţiile ruse din teritoriile ocupate de Moscova, inclusiv Donbas şi Crimeea”. Dacă s-ar livra şi avioane F-16, spaţiul aerian al Ucrainei ar putea fi „în sfârşit” acoperit, a spus el.
Remarcând că, în prezent, Ucraina dispune de rachete Storm Shadow cu rază lungă de acţiune, tancuri Leopard şi alte echipamente occidentale, Podoliak a menţionat că „dacă le-am fi avut acum un an, războiul s-ar fi încheiat până astăzi”, potrivit agenţiei de presă Interfax-Ukraina.
Surse locale ai menționat că trupele ruse inundă câmpurile din regiune pentru a opri un posibil avans ucrainean. Forţele ruse inundă aceste terenuri folosind canale de irigaţii, potrivit sursei citate.
La rândul său, Statului Major General ucrainean declară că forţele ruse din Zaporojie se pregătesc de săptămâni întregi pentru a se apăra împotriva mult aşteptatei contraofensive ucrainene.
Având în vedere poziţia sa geografică, regiunea Zaporojie, unde se află cea mai mare centrala nucleară din Ucraina şi din Europa, este esenţială pentru ambiţiile Kievului de a recuceri peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014.
Sprijin economic
Statele membre ale Uniunii Europene au convenit să prelungească suspendarea tuturor tarifelor vamale, cotelor şi măsurilor de apărare vizând exporturile Ucrainei în UE pentru încă un an, până în luna iunie 2024, după ce au îndepărtat un embargou cu privire la importurile de cereale impus de unele state UE.
Consiliul Uniunii Europene, care regrupează guvernele statelor membre, a postat pe Twitter că miniştrii europeni ai Comerţului au convenit această prelungire joi, la o reuniune.
Uniunea Europeană a eliminat tarifele vamale şi alte restricţii pentru o perioadă iniţială de 12 luni, începând cu luna iunie 2022. Suspendarea tuturor tarifelor vamale pentru exporturile Ucrainei în UE a declanşat plângeri din partea organizaţiilor fermierilor, culminând cu decizia din luna aprilie a Poloniei şi Ungariei de a interzice unele importuri de cereale din Ucraina. Ţările membre din Est au devenit rute de tranzit pentru cerealele din Ucraina care nu mai pot fi exportate prin porturile de la Marea Neagră.
Încă dinainte de invazia declanşată de Rusia în luna februarie a anului trecut, Ucraina a beneficiat de eliminarea unei mari părţi din tarifele UE, în unele cazuri cu perioade de tranziţie, conform acordului de liber schimb UE-Ucraina care a intrat în vigoare în 2016.
Cu toate acestea, până în 2022, UE a menţinut un preţ minim la fructe şi legume precum şi tarife şi cote la alte produse agricole sensibile precum carne, lactate, zahăr şi unele cereale.
Cinci state vecine cu Ucraina (Ungaria, Polonia, Bulgaria, România şi Slovacia) vor interzice vânzările pe piaţa internă pentru anumite cereale din Ucraina, dar vor permite tranzitul lor pentru a fi exportate în altă parte.
Belarusul nuclear
Miniştrii apărării rus şi belarus au semnat un document care permite desfășurarea de arme nucleare tactice ruse pe teritoriul Republicii Belarus, relatează TASS. Moscova va avea controlul asupra acestor arme şi asupra oricăror decizii privind utilizarea lor, a declarat ministrul apărării rus Serghei Şoigu.
Federaţia Rusă şi Republica Belarus, care sunt aliaţi apropiaţi în conflictul din Ucraina, au convenit mai devreme anul acesta să desfăşoare o parte din arsenalul nuclear tactic al Moscovei pe teritoriul belarus.
Separat, media ruse au informat că Serghei Şoigu a acuzat Occidentul că duce un „război nedeclarat” împotriva Rusiei şi Belarusiei.
În martie, preşedintele rus Vladimir Putin anunţa un acord cu omologul său belarus, Aleksandr Lukaşenko în vederea desfăşurării de arme nucleare tactice în Belarus, o măsură care a fost criticată pe scară largă în Occident.
Putin a spus la acea dată că nu este nimic extraordinar în aceasta, întrucât SUA procedează într-un mod similar în ţări NATO de zeci de ani.
Mai mulţi responsabili ruşi au emis în mai multe rânduri ameninţări abia voalate privind utilizarea armei nucleare în Ucraina în cazul unei escaladări semnificative a conflictului.
Sprijin NATO
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat anterior că anunţul preşedintelui Joe Biden care susţine planul de instruire a piloţilor ucraineni pe avioane de luptă F-16, este foarte important, deoarece este nevoie ca Ucraina să fie ajutată cu tot ce are nevoie. ”Este foarte important ca Ucraina să izbutească în acest război, pentru că este un răboi de independenţă”, a afirmat Mircea Geoană, întrebat despre anunţul lui Biden referitor la intruirea piloţilor ucraineni. ”Cu cât ajutăm mai mult Ucraina acum, cu atât mai repede vine pacea”, a adăugat Geoană, precizând că Ucraina trebuie susţinută cu tot ce are nevoie.
Înaltul oficial a mai menționat că următoarele luni vor fi determinanante în războiul din Ucraina, iar interesul Alianţei şi al tuturor este ca acest conflict să se încheia în condiţii acceptabile pentru ucraineni.
”Sunt luni foarte importante în faţa noastră şi nu vorbesc de o lună – două, cred că următoarele şase luni, poate acest an, poate primăvara anului viitor cred că vor fi, dacă nu decisive, dar determinante pentru dinamica acestui război şi pentru, repet, interesul nostru, cred că al tuturor, este de a vedea acest război terminându-se cât mai rapid cu putinţă, în condiţii acceptabile pentru ucrainieni”, a declarat, la postul românesc Digi 24, Mircea Geoană. Acesta apreciază că ”următoarea perioadă este foarte, foarte importantă”.
Ochii pe Republica Moldova
”Vorbim despre Ucraina, trebuie să fim cu ochii pe un palier mult mai mare. Ne interesează foarte mult Republica Moldova, este o ţară care are nevoie de sprijin acum şi inclusiv la Washington şi inclusiv la Bruxelles”, a mai afirmat Geoană. Potrivit acestuia, ”cărţile se reaşează în Europa”.
”Cred că, dincolo de Ucraina, care este o piesă grea şi importantă pe tabla de şah, este foarte important pentru voi, ca Alianţă, pentru noi, ca români, să fim siguri că şi Republica Moldova vine către Europa şi Georgia vine către Europa, cabluri submarine de gaze, de de curent continuu, de fibră optică”, a mai afirmat secretarul general adjunct al NATO.
„Trebuie sa fim extrem de atenti in a sprijini Republica Moldova, Georgia si Bosnia. Chisinaul nu se afla sub amenintare militara, dar e un razboi hibrid total impotriva orientarii europene”, a adăugat acesta.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a mai afirmat că se văd semne de pregătire a contraofensivei Ucrainei, dar că Alianţa are încredere în capabilităţile militare ale ţării care va ştii când şi unde să o pornească. ”Este discutată, posibilă şi avem întreaga încredere în conducerea militară şi politica Ucrainei, să decidă unde şi când o pornesc. Se văd semne de pregătire, le ştim, nu le putem comenta pe toate public, dar este clar că se pregătesc şi suntem convinşi că vor avea capabilitatea militară să îşi recupereze teritoriul luat samavolnic de Federaţia Rusă” a menționat acesta.
Secretarul general adjunct al NATO afirmă că ”este clar că Rusia are un joc de anduranţă, de rezilienţă”.
”Astăzi, eu văd o unitate aproape fără fisură în Occident. Uitaţi-vă la discuţia despre antrenamentul piloţilor, discuţiile despre sprijinul pentru Ucraina, pentru Moldova, pentru ceilalţi. Deci, eu aş spune că din punct de vedere politic, Occidentul este unit, Partenerii noştri democratici din restul lumii sunt şi ei în acest efort”, a adăugat Geoană.
Acesta crede, însă, că ţările trebuie să comunice în permanenţă şi cu propiii cetăţeni, pentru ca aceştia să înţeleagă ajutorul oferit Ucrainei, în ciuda unor neajunsuri temporare, cum ar fi preţurile la energie.