Donald Trump se consideră nevinovat și a respins acuzaţiile potrivit cărora a organizat un complot împotriva instituţiilor SUA după înfrângerea sa în alegerile din 2020, relatează mass-media de peste Ocean. Aceasta este o acuzaţie de o gravitate fără precedent împotriva unui fost preşedinte al Statelor Unite. Este pentru a treia oară din martie 2024 când marele favorit republican pentru alegerile prezidenţiale din 2024 este acuzat penal.
Nevinovat
„Nevinovat”, a spus miliardarul republican în sala de judecată, după ce l-a ascultat cu atenţie pe judecătorul federal din Washington care a prezentat acuzaţiile şi pedepsele maxime cu închisoarea cu care se confruntă. Fostul preşedinte american a deplâns o „zi foarte tristă” pentru Statele Unite. Urmărit de justiţia federală pentru că a încercat să influenţeze rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, miliardarul republican a afirmat că este persecutat ca „opozant politic”.
În acest caz, Trump a fost acuzat de patru capete de acuzare pentru presupusa sa încercare de a întoarce în favoarea sa rezultatul alegerilor din 2020, care a culminat cu atacul asupra Capitoliului comis de susţinătorii săi: conspiraţie pentru înşelăciune, conspiraţie pentru obstrucţionarea unei proceduri oficiale, obstrucţionare sau tentativă de obstrucţionare a unei proceduri oficiale şi conspiraţie împotriva drepturilor.
Această punere sub acuzare se adaugă altor două cu care s-a confruntat fostul preşedinte în ultimele luni.
Trump, favorit republican
Inculparea fostului preşedinte american Donald Trump pentru încercare de a modifica în favoarea sa rezultatele alegerilor din 2020 este poate fără un fapt precedent în analele istoriei SUA, dar nu pare să-i fi clintit de pe poziţii pe alegătorii republicani ferm decişi să-i susţină candidatura pentru încă un mandat la Casa Albă.
Sondajele de opinie de pe plan naţional indică un sprijin covârşitor pentru un nou mandat Trump în rândul republicanilor. Peste zece alegători republicani intervievaţi miercuri au declarat unanim că noile acuzaţii aduse fostului preşedinte nu le vor afecta opţiunea electorală pentru 2024. Aceşti alegători par să accepte cele susţinute de Trump, care spune că este vizat de democraţi pentru că reprezintă o ameninţare politică.
Potrivit unui sondaj New York Times/Siena ale cărui rezultate au fost publicate săptămâna aceasta, dar înaintea anunţului privind noua inculpare a lui Trump, acesta este opţiunea nr. 1 pentru funcţia de preşedinte pentru 54% dintre alegătorii republicani, cu mult înaintea următorului candidat la nominalizarea republicană, guvernatorul de Florida Ron de Santis. Mai puţin de 20% au apreciat că Trump a încălcat legislaţia federală.
Bomba Pence
Fostul vicepreşedinte american Mike Pence, care a zădărnicit încercările preşedintelui de atunci Donald Trump de a rămâne la putere după ce Joe Biden a câştigat alegerile prezidenţiale din 2020, joacă un rol cheie în rechizitoriul care îl acuză pe Trump de uneltire pentru fraudarea alegerilor în Statelor Unite, relatează Reuters.
La 6 ianuarie 2021, rolul lui Pence era să ia parte la o datorie ceremonială la Capitoliul SUA: să certifice rezultatele alegerilor din noiembrie 2020 care au arătat că Biden l-a învins pe Trump.
Trump, lucrând cu alţi şase complotişti, l-a împins pe Pence să refuze să certifice rezultatele pe baza acuzaţiilor sale de fraudă electorală în mai multe rânduri, susţine rechizitoriul. Dar vicepreşedintele, care a stat alături de Trump timp de patru ani furtunoşi, a refuzat.
În rechizitoriul de 45 de pagini al procurorului special Jack Smith împotriva lui Trump, Pence este un participant frecvent la naraţiune, care include amintiri detaliate ale convorbirilor şi conversaţiilor private. Rechizitoriul îl descrie pe Trump făcând presiuni asupra lui Pence pentru a răsturna sau pentru a manipula rezultatele alegerilor din 2020 în mai multe ocazii în săptămânile dinaintea datei de 6 ianuarie, inclusiv în ziua de Crăciun 2020.
Susţinătorii furioşi ai lui Trump au lansat o revoltă violentă pe 6 ianuarie, forţând o întârziere de câteva ore a certificării. Dar Pence şi liderii Congresului au mers în cele din urmă mai departe cu declararea lui Biden câştigător.
Pence, candidat la nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale din 2024, a declarat marţi într-o declaraţie că rechizitoriul împotriva lui Trump „serveşte ca un memento important: oricine se pune deasupra Constituţiei nu ar trebui să fie niciodată preşedinte al Statelor Unite”.
Trump vs. Biden
Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, şi predecesorul său republican, Donald Trump, sunt la egalitate în intenţiile de vot în perspectiva alegerilor prezidenţiale de anul viitor, relevă un sondaj publicat recent de cotidianul The New York Times şi în care amândoi au 43%.
Biden, în vârstă de 80 de ani, va încerca să obţină şi al doilea mandat la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024, în timp ce Trump, în vârstă de 77 de ani, este marele favorit în alegerile interne din Partidul Republican, dar candidatura i-ar putea fi în cele din urmă pusă sub semnul întrebării de problemele sale judiciare despre care afirmă că sunt acţiuni ale democraţilor motivate politic împotriva lui. Potrivit sondajului publicat de The New York Times, circa 45% dintre alegătorii democraţi sprijină realegerea lui Biden, procent care a crescut considerabil faţă de iulie anul trecut, când numai 26% din simpatizanţii democraţi doreau ca preşedintele octogenar să încerce obţinerea unui nou mandat.
Cotidianul citat atribuie această creştere deciziei Curţii Supreme – instanţă unde majoritatea judecătorilor sunt conservatori – de a limita dreptul la avort, rezultatului peste aşteptări al democraţilor la alegerile de la jumătatea mandatului şi scăderii inflaţiei în ultimele luni.
Acelaşi sondaj relevă că indicele de aprobare pentru Biden este de 39%, un procent mic pentru un preşedinte care urmăreşte realegerea, dar în creştere faţă de procentul de 33% din iulie 2022.
Biden înregistrează însă o scădere de popularitate în rândul votanţilor hispanici, care înclină mai degrabă către republicani.