Trei membri ai reprezentanței Patriarhiei Ortodoxe Ruse de la Sofia sunt considerați drept o „amenințare la adresa securității naționale” și sunt declarați persona non grata (arhimandritul și doi funcționari bisericești). Informația a fost confirmată de ambasada Rusiei la Sofia. Arhimandritului rus are un statut similar și în Republica Macedonia de Nord, fiind acuzat de organizarea unor tulburări.
Expulzare cu repetiție
În urmă cu câteva luni 70 de diplomaţi ruşi şi familiile lor au părăsit Bulgaria, după ce această ţară a anunţat expulzarea lor în baza unor suspiciuni de spionaj. Moscova a amenințat că își închide ambasada de la Sofia, după ce Bulgaria a identificat aceste persoane ca reprezentând „o ameninţare pentru securitatea naţională” a Bulgariei, potrivit dpa, preluată de Agerpres.
Ca represalii, Rusia a ameninţat că îşi va închide ambasada de la Sofia, care ar deveni astfel prima ambasadă rusă închisă într-o ţară a UE. Fostul premierul bulgar Kiril Petkov a acuzat-o pe ambasadoarea rusă Eleonora Mitrofanova de susţinerea moţiunii de cenzură împotriva lui.
Ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a remis către MAE bulgar o notă diplomatică în care cerea ca Bulgaria să revină asupra expulzării diplomaţilor ruşi. În caz contrar, a mai transmis Mitrofanova, conform MAE bulgar, ea va cere Moscovei să ia în calcul închiderea completă a ambasadei ruse de la Sofia.
Spioni bulgari pentru Rusia
Cinci persoane suspectate de spionaj în favoarea Rusiei vor fi acuzate de conspirație în vederea spionajului, relatează BBC, citați de mass-media de la București.
Orlin Roussev, Bizer Dzhambazov, Katrin Ivanova, Ivan Stoyanov și Vanya Gaberova vor compărea marți la Tribunalul Westminster Magistrates’ Court. Cetățenii bulgari sunt acuzați că au conspirat pentru a aduna informații care ar fi fost utile unui inamic între august 2020 și februarie 2023.
Aceasta este urmarea unei anchete a Poliției Metropolitane. Se presupune că inculpații au lucrat într-o celulă operațională de spionaj pentru serviciile de securitate rusești și că această activitate a implicat supravegherea unor ținte.
Aceștia sunt acuzați că au lucrat la operațiuni active în Marea Britanie și Europa și că au colectat și transmis informații către statul rus.
Se presupune că Roussev, în vârstă de 45 de ani, a condus operațiunile din Regatul Unit și a acționat ca o legătură cu cei care primeau informațiile.
Ofițerii care au percheziționat proprietățile din Londra și Norfolk ocupate de trei dintre inculpați – Roussev, Dzhambazov, 41 de ani, și Ivanova, 31 de ani – au găsit pașapoarte și documente de identitate oficiale presupus false pentru Regatul Unit, Bulgaria, Franța, Italia, Spania, Croația, Slovenia, Grecia și Republica Cehă.
Unele dintre documente conțineau fotografii ale lui Roussev și ale lui Dzhambazov. Se presupune că Roussev ar fi făcut el însuși falsurile.
Grupul este acuzat, de asemenea, de organizarea unei operațiuni de supraveghere în Muntenegru, care a implicat crearea de cărți de identitate false pentru jurnaliști, inclusiv una cu imaginea Ivanova.
Roussev, Dzhambasov și Ivanova au trăit în Marea Britanie ani de zile, ocupând diverse locuri de muncă și locuind într-o serie de proprietăți suburbane.
Roussev are un istoric de afaceri în Rusia. S-a mutat în Marea Britanie în 2009 și a lucrat timp de trei ani într-o funcție tehnică în domeniul serviciilor financiare.