Autoritățile de la Moscova și surse din cadrul grupului paramilitar Wagner au confirmat decesul oligarhului Evgheni Prigojin, cel care a declanșat o rebeliune în iunie, alături de adjunctul său şi alți opt pasageri, în urma prăbuşirii unui avion privat de dimensiuni mici. Agenţia Federală de Transport Aerian din Rusia Rosaviaţia a confirmat că Evgheni Prigojin se afla la bordul avionului care s-a prăbuşit în regiunea Tver.
În timp ce operaţiunile de căutare continuau, preşedintele Vladimir Putin a ţinut un discurs cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la bătălia de la Kursk în cel de-al Doilea Război Mondial, vizitând această regiune din sud-vestul Rusiei, la graniţa cu Ucraina. Fără să menţioneze accidentul de avion, Putin a salutat în faţa mulţimii „devotamentul „şi „loialitatea” soldaţilor ruşi în Ucraina, care „luptă cu curaj şi hotărâre”.
„Eliminarea spectaculoasă a lui Prigojin şi a comandamentului Wagner la două luni după tentativa (lor) de lovitură de stat este un semnal al lui Putin către elitele ruse înainte de alegerile din 2024”, a afirmat pe X (fosta reţea Twitter) Mihailo Podoliak, apreciind că „Putin nu iartă pe nimeni”.
Prigojin africanul
Luni seara, Prigojin a apărut într-un videoclip postat de grupuri apropiate Wagner pe reţelele de socializare, unde afirma că se află în Africa. Într-un peisaj deşertic şi înarmat cu o puşcă de asalt, el a spus că acţionează pentru a „face Rusia şi mai mare pe toate continentele şi Africa şi mai liberă”.
Evgheni Prigojin s-a aflat la originea unei rebeliuni în iunie împotriva Statului Major rus şi a ministrului Apărării, Serghei Şoigu, condusă de oamenii săi care au capturat pentru scurt timp obiective militare din sudul Rusiei înainte de a se îndrepta spre Moscova.
În Ucraina, el s-a remarcat în timpul bătăliei îndelungate şi sângeroase pentru oraşul Bahmut, est, unde oamenii săi, recrutaţi în special din închisorile ruseşti, au capturat oraşul, în luna mai, cu preţul unor pierderi grele. În timpul acestei bătălii, conflictul cu înalţi oficiali militari ruşi a escaladat, Prigojin acuzându-i de incompetenţă şi de faptul că nu i-au livrat suficientă muniţie.
Grupul de mercenari Wagner este de asemenea prezent în mai multe ţări africane, între care Sudan, Republica Centrafricană, Mali, Niger sau Libia. Recenta lovitură de stat din Niger a arătat încă odată capacitatea Wagner de a desfășura forțe speciale în zonele de conflict.
În iulie, Vladimir Putin a afirmat că le-a propus luptătorilor Wagner să treacă sub comanda unei alte persoane din armată, dar liderul lor Prigojin a refuzat oferta.
O nouă insurecție WAGNER?
În urma accidentului de avion care l-ar fi ucis pe șeful Wagner, Evgheni Prigojin, convoaie de luptători Wagner pleacă din Belarus și se îndreaptă spre Rusia, a raportat Centrul Național de Rezistență din Belarus la 23 august, citat de diferite canale de Telegram.
Surse din Belarus au declarat că unele tabere de bază Wagner erau în curs de dezmembrare în seara zilei de 23 august și că reprezentanții grupului militar privat formau convoaie pentru a părăsi țara, titrează publicația Kyiv Independent. „Convoaiele se îndreaptă probabil spre granița cu Rusia”, a declarat Centrul.
Potrivit surselor Centrului din Belarus, guvernul belarus nu a autorizat retragerea grupului de mercenari. Se pare că serviciile speciale belaruse încearcă să intercepteze convoaiele la graniță.
De precizat că imagini video cu presupusele convoaie nu au apărut în mediul online până la publicarea acestei știri, iar o altă sursă nu a vorbit despre acest subiect.
În urma scurtei revolte a lui Prigozhin împotriva Kremlinului din iunie, Grupul Wagner a stabilit tabere de bază în Belarus și a oficializat o colaborare cu Ministerul belarus al Apărării.
De atunci, statutul Wagner în Rusia a fost învăluit în ambiguitate. Un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din 14 iulie a afirmat că Vladimir Putin spera să mențină luptătorii Wagner în Rusia, dar sub un nou comandant.
Reamintim că liderul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a spus că el şi cei 25.000 de oameni ai săi sunt gata să moară pentru „patrie” şi ” să elibereze poporul rus” de ierarhia militară împotriva căreia a intrat în rebeliune. „Suntem cu toţii gata să murim, toţi cei 25.000. Şi după aceea vor mai fi 25.000. Pentru că murim pentru patrie, murim pentru poporul rus care trebuie eliberat de cei care bombardează populaţia civilă”, a declarat atunci Prigojin într-un nou mesaj audio pe Telegram.
Conspirații a la russe
Populația Rusiei a avut dintotdeauna o înclinație pentru zvonuri și conspirații, susținute de prezumția că știrile oficiale sunt profund falsificate de Kremlin, consoderă NY Times. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că, la câteva ore de la primele informații despre prăbușirea unui avion cu un personaj atât de cunoscut precum Evgheni Prigojin pe lista pasagerilor, speculațiile s-au răspândit ca un foc de paie.
Poate că acesta nu se afla în avion și și-a înscenat moartea pentru a dispărea. Sau poate că președintele Vladimir Putin îl ținea acum pe Prigojin într-o temniță secretă. Sau ucrainenii asupra cărora și-a dezlănțuit mercenarii au aruncat avionul în aer.
Nimic nu părea imposibil cu Prigojin, un raket devenit finanțator și apoi războinic și prieten al lui Putin, care și-a trimis mercenarii din Grupul Wagner într-un marș îndrăzneț asupra Moscovei în iunie pentru a regla conturile cu liderii militari ai Rusiei. Nu au lipsit persoanele care probabil că i-au dorit moartea, inclusiv aceiași lideri militari ruși, sau ucrainenii, sau rebelii africani și sirieni atacați de mercenarii săi.
Dar, așa cum se întâmplă atât de des în cazul atrocităților din Rusia lui Putin, probabil că accidentul aviatic a fost exact ceea ce părea a fi: asasinarea unui rival incomod de către conducătorul nemilos. Este posibil ca acest lucru să nu fie niciodată dovedit; Putin poate alege să îl onoreze postum pe Prigojin ca patriot sau, cel puțin, să dea vina pentru moartea sa pe răufăcătorii săi favoriți, pe „fasciștii” ucraineni și pe un Occident înșelător și degenerat. Dar, pentru moment, majoritatea observatorilor cred că dovezile, motivul și mijloacele îl indică pe Vladimir Putin.
Logica lui Putin
În logica brutală a guvernării dictatoriale, Putin nu ar fi avut de ales. Deși Prigojin a avut grijă să afișeze o fidelitate totală față de președinte chiar și atunci când a ordonat forțelor sale un „marș pentru dreptate” în iunie, a fost o rebeliune deschisă împotriva guvernării lui Putin, iar prima reacție publică a președintelui a fost să avertizeze, fără a-l numi pe Prigojin, că cei care au pregătit revolta „au trădat Rusia”. În lexiconul lui Putin, aceasta este o condamnare la moarte. El este Rusia.
Putin a jucat consecințele cu aceeași viclenie care l-a menținut la putere timp de peste 20 de ani, permițându-i conducătorului de război să plece în Belarus după răzvrătire, renunțând la acuzațiile formale împotriva sa, invitându-l la o discuție de trei ore la Kremlin, apoi lăsându-l liber să se deplaseze prin Rusia.
Prigojin părea să concluzioneze că a fost iertat. El a pretins că și-a făcut apariția la un summit Rusia-Africa din Sankt Petersburg, deși nu există nicio dovadă fermă că a fost acolo. Apoi, cu două zile înainte de prăbușirea avionului, a lansat un nou videoclip de recrutare pentru Grupul Wagner, care ar fi fost filmat în Africa. Pe fundalul unui câmp pustiu, Prigojin a apărut îmbrăcat în echipamentul complet de comando pe care îl prefera pentru astfel de videoclipuri înainte de revoltă.
„Lucrăm”, a intonat el în mârâitul său de tip dur. „Temperatura 50 plus, așa cum ne place nouă. Wagner efectuează operațiuni de recunoaștere și căutare (RSO). Făcând ca Rusia să fie și mai mare pe toate continentele, iar Africa și mai liberă.”
După această demonstrație de bravadă, Putin se pare că a făcut prima mișcare – la două luni de la revoltă – când generalul Serghei Surovikin, fost comandant al operațiunii din Ucraina, a fost retrogradat. El dispăruse din atenția publicului imediat după revoltă. Iar după ora 18.00 în acea seară, avionul lui Prigojin – un avion de execuție pe care îl folosea frecvent și despre care se spune că este același cu care a zburat în Belarus după revolta eșuată – a dispărut de pe cer.
Soarta lui Prigojin, pecetluită demult
O înregistrare video neconfirmată a incidentului, postată online, arată cum avionul se prăbușește pe pământ, evident cu o singură aripă. Iar martorii au declarat că au auzit două explozii, ceea ce ridică posibilitatea ca avionul să fi fost doborât de o baterie antiaeriană. La scurt timp după aceea, presa oficială a raportat că Prigojin se afla pe lista celor șapte pasageri și trei membri ai echipajului aflați la bord. Au existat rapoarte potrivit cărora comandantul militar al Grupului Wagner, Dmitri Utkin, despre care se spune că este un admirator deschis al Germaniei naziste, se afla, de asemenea, la bord.
Concluzia aparent inevitabilă este că soarta lui Prigojin a fost pecetluită în urmă cu două luni. Oricare ar fi cauza acestei prăbușiri, armata de lingăi și acoliți ai lui Putin va înțelege cu siguranță mesajul: Nici o cantitate de lingușeală, la care dl Prigozhin a fost un maestru, și nici o lungă istorie de servicii loiale, fie că a furnizat hrană pentru Kremlin sau a condus o armată privată, nu va fi suficientă pentru a proteja pe oricine care se întoarce împotriva donului.
De mult timp a fost clar că, în Rusia lui Putin, trădarea este de neiertat. Poloniul radioactiv folosit pentru a-l ucide pe un dezertor KGB, Alexander Litvinenko, și agentul neurotoxic Novichok folosit într-un atentat asupra altuia, Serghei Skripal, au fost menite să nu lase nicio îndoială cu privire la cine a făcut-o sau de ce. Iar eforturile de a-l reduce la tăcere pe cel mai tenace adversar al său, Alexei Navalny, printr-o tentativă de otrăvire și o sentință draconică la închisoare, sunt semne clare ale intoleranței aproape totale față de orice disidență.
Nevoia de a impune loialitatea personală a devenit și mai critică odată cu invazia Ucrainei, o operațiune legată direct de Putin, care acumulează un cost teribil în vieți, comori și poziție internațională.
Având în vedere istoricul sordid al lui Prigojin, rămâne posibil ca noi și poate surprinzătoare dezvăluiri despre acest accident să fie încă în curs. Dar dacă se va dovedi că nu a fost opera lui Putin, ar putea fi doar pentru că cineva i-a luat-o înainte.
Biden „nu este surprins”
Preşedintele american Joe Biden a afirmat că „nu este surprins” de posibila moarte a liderului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, miercuri, într-un accident de avion în Rusia, relatează mass-media de peste Ocean, citată de presa de la București.
„Nu ştiu încă ceea ce s-a întâmplat, dar nu sunt surprins”, a declarat el jurnaliştilor. „Puţine lucruri se întâmplă în Rusia fără ca Putin să nu aibă de-a face”, a adăugat preşedintele american. „Am văzut ceea ce s-a raportat. Dacă acest lucru s-ar confirma, nu ar fi o surpriză pentru nimeni”, a declarat anterior Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al executivului american.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Olivier Veran, a declarat că există „îndoieli rezonabile” cu privire la „condiţiile” accidentului aerian.
Veran, chestionat pe postul public de televiziune France 2, a declarat: „În principiu, este un adevăr care poate fi stabilit’. „Încă nu ştim condiţiile în care a avut loc acest accident. Putem avea îndoieli rezonabile”, a argumentat purtătorul de cuvânt al guvernului, fără a menţiona în mod explicit amprenta Kremlinului asupra acestui accident care i-ar fi costat viaţa pe Evgheni Prigojin, adjunctul său şi alţi opt pasageri la nord-vest de Moscova.
În opinia lui Veran, Evgheni Prigojin este înainte de toate „omul muncii murdare a lui Putin. Ceea ce el a comis este inseparabil de politica lui Putin de a-i încredinţa responsabilitatea de a efectua aceste abuzuri în fruntea grupului Wagner”. „Prigojin lasă în urmă gropi comune. Lasă în urma lui o mizerie într-o mare parte a globului, mă gândesc la Africa, Ucraina, Rusia însăşi”, a insistat el.
Grupul de mercenari ruşi Wagner va fi şi mai periculos sub controlul preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, după decesul încă neconfirmat oficial al liderului Evgheni Prigojin, a apreciat și premierul polonez Mateusz Morawiecki, citat de Reuters. „Grupul Wagner ajunge sub conducerea lui Putin. Să îşi răspundă fiecare la întrebarea: ameninţarea va fi mai mică sau mai mare? Pentru mine, este o întrebare retorică”, a spus Morawiecki într-o conferinţă de presă.