Politica Externa
    Facebook Twitter Instagram
    miercuri, februarie 1
    Facebook Instagram Twitter YouTube
    Politica Externa
    Noutăți
    • Prezidențiale 2024: Geoană bate la poarta Cotrocenilor
    • Kiev, speranțe deșarte în cruciada pentru UE
    • Axa Ankara-Budapesta forțează pacea în Ucraina
    • Macron, luat în furci de francezi. Ucraina vine la Paris
    • TikTok, judecată pentru spionaj în Congresul SUA
    • Praga dă cu tifla geopolitică axei Rusia-China
    • Arde Caucazul: Baku și Teheran ascut săbiile
    • Putin-Zelenski, războiul surd al declarațiilor
    • China
      • China în lume
      • China pe românește
      • Oamenii palatului interzis
    • Rusia și CSI
      • Oamenii de la curtea țarului
      • Rusia în lume
      • Stâlpii regimului
      • CSI
    • Orientul Mijlociu
      • Turcia
      • Israel
      • Iran
      • Golful Persic
    • Balcani
    • NATO
    • Uniunea Europeană
    • România
    • Exclusiv
      • Analize
      • Interviuri
    • Magazin istoric
    Politica Externa
    Motorul Europei, restartat geopolitic. Urmează pacea cu Rusia?
    Analize

    Motorul Europei, restartat geopolitic. Urmează pacea cu Rusia?

    Mihai IsacDe Mihai Isacianuarie 21, 2023Niciun comentariu6 minute de citit
    Distribuie
    Facebook Twitter LinkedIn Email Reddit Telegram WhatsApp

    Şefa Bundestagului, doamna Barbel Bas, a făcut apel la relansarea „motorul Europei”, așa cum este supranumită alianţa franco-germană, relatează AFP, citând un interviu acordat de aceasta. Declarațiile vin pe fondul dezacordurilor recente dintre Paris şi Berlin, în condițiile prelungirii războiului din Ucraina. O serie de lideri politici europeni vor ca axa franco-germană să ducă negocieri de pace cu Rusia.

    Şefa Bundestagului, doamna Barbel Bas, a făcut apel la relansarea „motorul Europei”, așa cum este supranumită alianţa franco-germană,

    Chemare la arme

    „Am mare speranţă că relaţiile franco-germane vor găsi un nou impuls datorită sărbătoririi, duminică, a celei de-a 60-a aniversări a Tratatului de la Elysee, care va prilejui întâlnirea comună a celor două guverne şi a celor două parlamente”, a afirmat doamna Bas, membră a social-democraţilor, la fel precum cancelarul federal Olaf Scholz. „În cele două ţări ale noastre, suntem conştienţi că suntem motorul Europei”, a adăugat ea.

    După luni de ezitare, preşedintele francez Emmanuel Macron şi Olaf Scholz s-au decis să relanseze tandemul franco-german: fie că este vorba despre preţul gazului, al energiei nucleare, al Sistemului de luptă aerian viitor (SCAF) sau de apărarea antirachetă, disensiunile s-au acumulat încă de când domnul Olaf Scholz i-a luat locul doamnei Angelei Merkel în decembrie 2021.

    Dar „forţa relaţiilor franco-germane este de a transforma diferendele dintre cele două ţări în progres pentru Europa”, vrea să creadă Bas, care a vorbind despre subiecte în care Franţa şi Germania ar putea dezvolta proiecte comune în UE, cum ar fi înfiinţarea un salariu minim şi alte standarde sociale.

    În ceea ce priveşte apărarea, în centrul preocupărilor europene de la invazia rusă a Ucrainei la sfârşitul lunii februarie 2022, doamna Bas pledează deopotrivă pentru o cooperare puternică.

    „Suntem chemaţi, în calitate de europeni, să demonstrăm capacitatea de acţiune internaţională şi să luăm securitatea în propriile noastre mâini”, a spus ea. „Trebuie să menţinem solidaritatea cu Ucraina, să oferim sprijin suplimentar în strânsă coordonare cu partenerii noştri şi să păstrăm unitatea Europei”, a adăugat doamna Bas.

    Desant parlamentar german

    Duminică, în jur de 120 de parlamentari germani sunt aşteptaţi la Paris pentru a marca Tratatul de la Elysee, potrivit Bundestag-ului. Aceştia vor fi întâmpinaţi de aproximativ acelaşi număr de omologi francezi, însă mult mai puţini decât acum zece ani, pentru cea de-a 50-a aniversare a Tratatului de la Elysee, sărbătorită la Berlin, unde au fost prezenţi 400 de parlamentari.

    Bas a dat vina pe pandemie pentru acest număr scăzut de parlamentari. „Când am început să planificăm evenimentul, am vrut să reducem riscul”, a explicat ea. „Interesul pentru (tandemul) franco-german nu a scăzut deloc”, a adăugat ea. Pentru a sărbători în 2024 cei cinci ani de adunare parlamentară franco-germană – creată la 25 martie 2019 – se prevede ca Bundestagul şi Adunarea Naţională să fie reunite din nou „după posibilităţi” în plen, a mai declarat ea.

    Cu două zile înainte de Consiliul de miniștri franco-german, Emmanuel Macron și Olaf Scholz și-au exprimat, într-o declarație comună publicată vineri, dorința de a construi Europa împreună „pentru următoarea generație”, în pofida disensiunilor și tensiunilor din ultimele luni între Paris și Berlin, potrivit boursorama.com.

    „La șaizeci de ani de la semnarea Tratatului de la Élysée (între Charles de Gaulle și Konrad Adenauer, la 22 ianuarie 1963, n.r.), Franța și Germania sunt de acord asupra chestiunilor fundamentale privind viitorul Europei”, au afirmat președintele francez și cancelarul german în acest text publicat de Journal du Dimanche și Frankfurter Allgemeine Zeitung.

    Şefa Bundestagului, doamna Barbel Bas, a făcut apel la relansarea „motorul Europei”, așa cum este supranumită alianţa franco-germană,

    Mișcări franceze

    „Împărtășim aceeași ambiție: aceea de a avea o Uniune Europeană rezistentă, puternică și suverană. Chiar și în cazurile în care avem divergențe, rămânem mai hotărâți ca niciodată să dezvoltăm răspunsuri comune, răspunsuri pe care dorim să le studiem împreună cu partenerii noștri europeni”, au declarat liderii celor două mari puteri ale UE.

    În fața războiului din Ucraina, care „ne amintește că depinde de generația noastră să împiedicăm destrămarea viselor părinților fondatori ai Europei”, „trebuie să ne asigurăm că următoarele generații de europeni vor putea trăi pe un continent unde domnesc pacea, prosperitatea și libertatea”, au mai subliniat cei doi bărbați.

    Palatul Elysée a amânat Consiliul franco-german în octombrie anul trecut, pe fondul fricțiunilor dintre Paris și Berlin pe o serie de subiecte, printre care planul german de combatere a inflației, proiectul de avioane de vânătoare europene și măsurile de combatere a crizei energetice. Germania a menționat nevoia unei coordonări suplimentare asupra principalelor subiecte de discuţie. Cu acel prilej, Franţa a anunţat că subiecte-cheie precum apărarea şi energia tot vor trebui discutate cândva.

    Cancelarul german Olaf Scholz, preşedintele francez Emmanuel Macron şi membri ai ambelor parlamente se vor întâlni la Paris pentru a discuta despre probleme de economie şi energie şi despre politici europene şi de apărare, potrivit Berlinului şi Parisului.

    Sprijin pentru extindere

    Ambele părţi au subliniat că relaţiile franco-germane sunt caracterizate de o bază comună de pornire şi de cooperare strânsă. Parisul a spus chiar că autorităţile franceze sunt atât de obişnuite cu cooperarea cu Berlinul încât este imediat evident atunci când lucrurile nu funcţionează.

    Cei doi lideri au subliniat totodată că fac eforturi pentru a obţine progrese rapide şi concrete în ceea ce priveşte procesul de extindere al Uniunii Europene.

    „În acelaşi timp, trebuie să ne asigurăm că o Uniune Europeană extinsă rămâne capabilă de acţiune, cu instituţii mai eficiente şi cu procese mai rapide de luare a deciziilor, îndeosebi prin extinderea majorităţii calificate de vot”, au scris Macron şi Scholz, într-o referire la ţări din Balcanii de Vest, aflate în stadii diferite ale îndelungatului proces de aderare la UE.

    Spania vrea pace 

    Premierul spaniol Pedro Sanchez s-a exprimat miercuri în favoarea unor negocieri cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a se pune capăt războiului din Ucraina, în declaraţii făcute în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, relatează mass-media regională. „Este important să menţinem, de asemenea, legătura cu Putin”, a spus Sanchez la Davos.

    Premierul spaniol, Pedro Sánchez, și președintele francez, Emmanuel Macron, s-au întâlnit joi la Barcelona pentru discuții. Țările vecine au profitat de summitul bilateral pentru a semna un tratat de prietenie și cooperare care întărește legăturile în probleme precum migrația, apărarea și energia.

    „Susţin cu tărie, de exemplu, ca guvernul francez şi guvernul german… să preia conducerea aici”, a declarat premierul Sanchez pentru CNN.

    El a apreciat că ar fi fezabil să se revină la discuţiile care implică Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina în Formatul Normandia, creat înaintea izbucnirii războiului. Celelalte state membre UE ar sprijini Parisul şi Berlinul într-o astfel de iniţiativă, a adăugat Pedro Sanchez.

    Întrebat dacă preşedintele Vladimir Putin ar putea interpreta disponibilitatea Occidentului de a discuta drept „slăbiciune”, premierul Spaniei a răspuns: „Nu, nu cred”.

    Anterior, ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares, şi-a exprimat rezervele cu privire la o posibilă livrare a unor tancuri de luptă Leopard Ucrainei, stârnind furia opoziției de la Madrid.

    Federația Rusă Franța Germania NATO noutati ucraina Vladimir Putin
    Distribuie Facebook Twitter LinkedIn Email Reddit Telegram WhatsApp
    Articolul precedentGeoană la Chișinău, între NATO și Cotroceni
    Următorul articol Summitul tancurilor: Ucraina învinsă de frica europenilor față de Rusia
    Mihai Isac

    În aceeași categorie

    Prezidențiale 2024: Geoană bate la poarta Cotrocenilor

    Kiev, speranțe deșarte în cruciada pentru UE

    Axa Ankara-Budapesta forțează pacea în Ucraina

    Adaugă comentariu

    Comentariu nou Cancel Reply

    • Facebook
    • Instagram

    BULETIN SĂPTĂMÂNAL

    ABONEAZĂ-TE LA BULETINUL NOSTRU DE ȘTIRI

    Top comentarii

    Cutremur în Ortodoxie: Patriarhia Rusă rămâne fără Ucraina

    mai 27, 2022

    SRI vrea să recruteze Generația Z

    ianuarie 18, 2022

    Justin Ștefan: trebuie să analizăm impactul economic și o potențială criză de refugiați

    ianuarie 25, 2022

    Lukașenko-Putin, summit siberian. Va trimite Minsk-ul trupe în Ucraina?

    aprilie 12, 2022

    Kremlinul respinge decizia ONU. NATO vrea să oprească escaladarea confruntărilor

    martie 17, 2022
    Recente

    Prezidențiale 2024: Geoană bate la poarta Cotrocenilor

    februarie 1, 2023

    Kiev, speranțe deșarte în cruciada pentru UE

    februarie 1, 2023

    Axa Ankara-Budapesta forțează pacea în Ucraina

    februarie 1, 2023
    Populare

    Cutremur în Ortodoxie: Patriarhia Rusă rămâne fără Ucraina

    mai 27, 2022

    SRI vrea să recruteze Generația Z

    ianuarie 18, 2022

    Europa, lăsată fără Facebook și Instagram

    februarie 7, 2022

    Abonare noutăți

    ABONEAZĂ-TE LA BULETINUL NOSTRU DE ȘTIRI

    Copyright © 2022 GRUPUL EDITORIAL ECO REPUBLIKA SRL - CUI: 42117422 - J23/161/2020
    • SUA
    • În lume
    • Rusia
    • România
    • Uniunea Europeană

    Tastează și apasă Enter pentru cătare. Apasă Esc pentru anulare.