Politica Externa
    Facebook Twitter Instagram
    miercuri, februarie 1
    Facebook Instagram Twitter YouTube
    Politica Externa
    Noutăți
    • Prezidențiale 2024: Geoană bate la poarta Cotrocenilor
    • Kiev, speranțe deșarte în cruciada pentru UE
    • Axa Ankara-Budapesta forțează pacea în Ucraina
    • Macron, luat în furci de francezi. Ucraina vine la Paris
    • TikTok, judecată pentru spionaj în Congresul SUA
    • Praga dă cu tifla geopolitică axei Rusia-China
    • Arde Caucazul: Baku și Teheran ascut săbiile
    • Putin-Zelenski, războiul surd al declarațiilor
    • China
      • China în lume
      • China pe românește
      • Oamenii palatului interzis
    • Rusia și CSI
      • Oamenii de la curtea țarului
      • Rusia în lume
      • Stâlpii regimului
      • CSI
    • Orientul Mijlociu
      • Turcia
      • Israel
      • Iran
      • Golful Persic
    • Balcani
    • NATO
    • Uniunea Europeană
    • România
    • Exclusiv
      • Analize
      • Interviuri
    • Magazin istoric
    Politica Externa
    Kirill întețește jihadul pravoslavnic pe Frontul de Est
    Patriarhul Kirill, aliat de bază al președintelui Putin
    Analize

    Kirill întețește jihadul pravoslavnic pe Frontul de Est

    Mihai IsacDe Mihai Isacianuarie 22, 2023Niciun comentariu7 minute de citit
    Distribuie
    Facebook Twitter LinkedIn Email Reddit Telegram WhatsApp

    Liderul ortodocșilor ruși, Kirill, a cerut preoților Patriarhiei de la Moscova să meargă pe front pentru a susține ofensiva rusă din Ucraina, relatează mass-media rusă, citată de politicaexterna.ro. Patriarhul Kirill este unul dintre cei mai importanți aliați ai președintelui Federației Rus, Vladimir Putin, susținând invazia militară rusă din Ucraina.

    Liderul ortodocșilor ruși, Kirill, a cerut preoților Patriarhiei de la Moscova să meargă pe front pentru a susține ofensiva rusă din Ucraina

    Preoți pentru front

    „Dacă spunem că biserica este alături de poporul său, fiecare parohie trebuie să-i ajute pe cei aflaţi în prima linie. Trebuie să ne mobilizăm enoriaşii pentru ca aceştia să strângă echipamente şi alimente”, a declarat Kirill, citat de agenţia oficială RIA Novosti, cu prilejul unei reuniuni cu reprezentanţii clerului la Catedrala Epifaniei din Moscova.

    Şeful Bisericii Ortodoxe Ruse nu s-a mulţumit doar să ceară ajutor material pentru participanţii la invazia Rusiei în Ucraina, ci le-a cerut preoţilor să se ducă pe front pentru a le oferi sprijin spiritual soldaţilor.

    „Ştiu că deja se face mult, dar cred că este insuficient. În plus, în spaţiul mediatic nu se menţionează cu frecvenţă ajutorul pe care Biserica Ortodoxă Rusă îl oferă celor care se află în Doneţk, Lugansk, în prima linie a frontului”, a spus el.

    Patriarhul Kirill a reiterat că cei care merg pe front au nevoie în primul rând de ajutor spiritual. „Nu li se pot spune formalităţi. Trebuie să ştii ce să-i spui persoanei care să o întărească atunci când se dă ordinul de atac. Un ordin fără de care nu poate exista victorie, când trebuie să te ridici şi să mergi să-ţi înfrunţi moartea. Asta fac băieţii noştri: se ridică din tranşee şi se duc la întâlnirea cu moartea”, a afirmat el. 

    Apocalipsa după Kirill

    Încercările Occidentului de a învinge Rusia pe câmpul de luptă în Ucraina sunt foarte periculoase şi ar putea conduce la sfârşitul lumii, a avertizat anterior patriarhul rus Kirill, în timp ce Occidentul îşi intensifică ajutorul militar pentru Kiev.

    ”Apar astăzi mari ameninţări în lume, faţă de ţara noastră şi faţă de toată fiinţa umană. Dorinţa de a învinge Rusia a căpătat forme foarte periculoase. Ne rugăm lui Dumnezeu să-i ilumineze pe aceşti demenţi şi să-i ajute să înţeleagă că orice dorinţă de a distruge Rusia va însemna sfârşitul lumii”, a spus în timpul unei liturghii patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse.

    El a amintit că Rusia dispune de armament foarte puternic şi are ”oameni foarte puternici, care au avut mereu o mare motivaţie pentru victorie”.

    Potrivit patriarhului rus, ”unii demenţi” cred că Rusia poate fi învinsă sau supusă, ceea ce ar însemna să li se impună locuitorilor săi noi norme morale ”care nici măcar nu pot fi definite drept valori”. ”Sunt vremuri îngrijorătoare, dar credem că Dumnezeu nu va abandona pământul rus” şi ”Rusia va avea forţa de a-şi apăra pământul şi poporul, la nevoie. Şi ca Dumnezeu să nu permită ca situaţia să se agraveze până la acest punct, să aducă liniştea şi să-i pacifice pe toţi şi să-i ajute să colaboreze pentru o lume mai bună”, şi-a exprimat speranţa patriarhul Kirill.

    Amenințări nucleare

    Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a avertizat la rândul său în aceeaşi zi că Rusia ar putea folosi armele nucleare în cazul unei înfrângeri în Ucraina, el amintind că ”puterile nucleare nu pierd marile conflicte de care depinde destinul lor”.

    ”Asta ar trebui să fie evident pentru oricine. Inclusiv pentru un politician occidental care şi-a păstrat măcar o urmă de inteligenţă”, a subliniat Medvedev.

    Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a menţionat la rândul său că o asemenea recurgere la armele nucleare nu este contrară doctrinei militare ruse, care nu prevede atacuri nucleare preventive, dar permite folosirea armelor atomice în cazul unei ameninţări existenţiale pentru statul rus, inclusiv în cazul înfrângerii într-un conflict cu arme convenţionale.

    În pofida sprijinului economic şi militar deja foarte semnificativ oferit Ucrainei în perioada de aproape un an care a trecut de la începutul campaniei militare ruse, ”Rusia îşi menţine un avantaj cantitativ substanţial în materie de trupe, arme şi echipamente”, se arată într-o scrisoare pe care ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba şi cel al apărării Oleksii Reznikov au adresat-o aliaţilor occidentali, cerându-le mai multe arme şi insistând asupra tancurilor germane Leopard.

    Liderul ortodocșilor ruși, Kirill, a cerut preoților Patriarhiei de la Moscova să meargă pe front pentru a susține ofensiva rusă din Ucraina

    Laude de la Putin

    Preşedintele Vladimir Putin a lăudat Biserica Ortodoxă Rusă pentru sprijinirea forţelor Moscovei care luptă în Ucraina, într-un mesaj de Crăciunul ortodox pe stil vechi conceput pentru a aduna oamenii în spatele viziunii sale despre Rusia modernă.

    Kremlinul a difuzat mesajul lui Putin după ce liderul rus a participat singur la o slujbă în Ajunul Crăciunului ortodox pe stil vechi, într-o catedrală din complexul Kremlinului şi nu s-a alăturat altor credincioşi la o sărbătoare publică.

    În mesajul său, însoţit pe site-ul Kremlinului de o imagine în care el stă în faţa icoanelor, Putin spune clar că vede Biserica Ortodoxă Rusă ca o importantă forţă stabilizatoare pentru societate într-un moment pe care el îl prezintă ca o ciocnire istorică între Rusia şi Occident asupra Ucrainei şi altor chestiuni.

    „Este profund îmbucurător să observăm contribuţia enormă constructivă a Bisericii Ortodoxe Ruse şi a altor confesiuni creştine în unificarea societăţii, păstrând memoria noastră istorică, în educarea tinerilor şi întărirea instituţiei familiei”, a declarat Putin.

    „Organizaţiile bisericeşti prioritizează (…) sprijinirea luptătorilor noştri participanţi la operaţiunea militară specială (în Ucraina). O astfel de muncă masivă, complexă şi cu adevărat altruistă merită sincere respecte”, a adăugat el.

    Mulţi creştini ortodocşi sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, dar sprijinul Bisericii Ortodoxe Ruse pentru războiul Moscovei în Ucraina a înfuriat mulţi credincioşi ortodocşi ucraineni şi a divizat Biserica Ortodoxă.

    Imperiul ortodox rus

    Din 260 de milioane de creştini ortodocşi în lume, aproximativ 100 de milioane sunt în Rusia însăşi, iar unii dintre cei din străinătate sunt în unitate cu Moscova, inclusiv cei din Republica Moldova.

    Alţii însă se opun cu fermitate şi resping explicaţia Moscovei că invazia din 24 februarie anul trecut a fost o lovitură esenţială preventivă pentru a apăra propria securitate şi pe cea a vorbitorilor de limbă rusă în Ucraina.

    Ucraina are aproximativ 30 de milioane de credincioşi ortodocşi, împărţiţi între Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei şi alte două Biserici Ortodoxe, dintre care una este Biserica Ortodoxă a Ucrainei, autocefală sau independentă.

    Adevărul moral rus

    „Corectitudinea morală şi istorică” este de partea Rusiei, a declarat anterior preşedintele rus Vladimir Putin, în mesajul de Anul Nou, în plină ofensivă în Ucraina şi în plină criză cu Occidentul.

    Potrivit lui Putin, anul 2022 a fost bogat „în evenimente cu adevărat decisive şi importante” care „pun bazele (…) adevăratei noastre independenţe”.

    „Pentru asta luptăm astăzi, protejându-ne poporul în propriile teritorii istorice, în noile entităţi constitutive ale Rusiei”, a adăugat el în acest mesaj transmis de televiziunea publică.

    Putin a mai declarat că Rusia nu va ceda în faţa încercărilor Occidentului de a folosi Ucraina ca instrument pentru a o distruge.

    Preşedintele rus se prezintă ca un apărător al valorilor conservatoare, denunţând mereu declinul moral al Occidentului, în special datorită acceptării comunităţii LGBT.

    Anterior, Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse a salutat la rândul său memoria fostului papă Benedict al XVI-lea, un apărător al „valorilor tradiţionale”.

    Federația Rusă noutati Patriarhia Ortodoxă Rusă ucraina Vladimir Putin
    Distribuie Facebook Twitter LinkedIn Email Reddit Telegram WhatsApp
    Articolul precedentSummitul tancurilor: Ucraina învinsă de frica europenilor față de Rusia
    Următorul articol UE încearcă cu degetul geopolitica mondială
    Mihai Isac

    În aceeași categorie

    Prezidențiale 2024: Geoană bate la poarta Cotrocenilor

    Kiev, speranțe deșarte în cruciada pentru UE

    Axa Ankara-Budapesta forțează pacea în Ucraina

    Adaugă comentariu

    Comentariu nou Cancel Reply

    • Facebook
    • Instagram

    BULETIN SĂPTĂMÂNAL

    ABONEAZĂ-TE LA BULETINUL NOSTRU DE ȘTIRI

    Top comentarii

    Cutremur în Ortodoxie: Patriarhia Rusă rămâne fără Ucraina

    mai 27, 2022

    SRI vrea să recruteze Generația Z

    ianuarie 18, 2022

    Justin Ștefan: trebuie să analizăm impactul economic și o potențială criză de refugiați

    ianuarie 25, 2022

    Lukașenko-Putin, summit siberian. Va trimite Minsk-ul trupe în Ucraina?

    aprilie 12, 2022

    Kremlinul respinge decizia ONU. NATO vrea să oprească escaladarea confruntărilor

    martie 17, 2022
    Recente

    Prezidențiale 2024: Geoană bate la poarta Cotrocenilor

    februarie 1, 2023

    Kiev, speranțe deșarte în cruciada pentru UE

    februarie 1, 2023

    Axa Ankara-Budapesta forțează pacea în Ucraina

    februarie 1, 2023
    Populare

    Cutremur în Ortodoxie: Patriarhia Rusă rămâne fără Ucraina

    mai 27, 2022

    SRI vrea să recruteze Generația Z

    ianuarie 18, 2022

    Europa, lăsată fără Facebook și Instagram

    februarie 7, 2022

    Abonare noutăți

    ABONEAZĂ-TE LA BULETINUL NOSTRU DE ȘTIRI

    Copyright © 2022 GRUPUL EDITORIAL ECO REPUBLIKA SRL - CUI: 42117422 - J23/161/2020
    • SUA
    • În lume
    • Rusia
    • România
    • Uniunea Europeană

    Tastează și apasă Enter pentru cătare. Apasă Esc pentru anulare.