Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că Executivul discută despre impactul pe care războiul din Ucraina l-a avut asupra bugetului de stat al României, pentru a transmite ulterior datele la Bruxelles. „Trebuie să discutăm astăzi, cu cifre clare, şi deja le avem, despre impactul pe care războiul din Ucraina l-a provocat bugetului de stat. Am analizat acest aspect şi la Bruxelles, săptămâna trecută, iar oficialii europeni înţeleg situaţia României şi aşteaptă să le trimitem date actualizate în acest sens”, a spus premierul, în debutul şedinţei de Guvern.
Efort masiv
Pe 1 septembrie, Marcel Ciolacu declara, după întâlnirile de la Bruxelles cu liderii europeni, că există o flexibilitate în ce priveşte prezentarea unui nou plan referitor la deficitul bugetar al României, iar o decizie va fi luată până la finalul anului.
„Este evident că, în urma efortului României de a susţine Ucraina şi Republica Moldova, şi este evident, ca ţară de graniţă, avem cea mai lungă graniţă cu Ucraina, ţară aflată într-un conflict armat total incorect cu Rusia, că avem influenţe negative, de la asigurări, de la dobânzile pentru împrumuturi, pentru că suntem o ţară cu un risc mai ridicat, faţă de Austria, de exemplu, care este mai îndepărtată de conflictul cu Ucraina”, spunea Ciolacu, întrebat dacă acceptă Comisia Europeană creşterea deficitului bugetar al României.
Dezastru social
România a avut cele mai mare preţuri din ultimii 20 de ani la produsele alimentare. Anul a început, de pildă, cu o criză a uleiului. Preţul acestuia practic, s-a dublat, ajungând chiar şi la 15 lei pentru un litru. Acum, acesta s-a mai stabilizat, la 8-10 lei.
Totodată, au fost înregistrate prețuri record la pâine, carne, lactate. De exemplu, la sfârşitul anului 2021, pentru un coş cu 6 produse de baza, zahăr, ulei, făina, pâine, ouă şi lapte, dădeam 39 de lei. În anul 2022, acelaşi coş a ajuns să coste 53 de lei. În 2023, suma pentru aceste produse ajunge la 49 de lei.
A crescut inflaţia şi rata dobânzilor. În anul 2022, cea mai mare inflaţie a adus și cele mai mari dobânzi din ultimii 15 ani.