Republica Turcia și Israel negociază organizarea unei vizite oficiale a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan în Israel în toamna anului 2023, au declarat surse oficiale de la Ankara, citate de mass-media regională. Perioada aleasă pentru posibila vizită dă un semnal clar că președintele Erdogan se așteaptă să câștige alegerile prezidențiale din iunie 2023. Dezvăluirile vin la câteva zile după ce, pentru prima dată în mai mult de un deceniu, liderul turc a avut o întrevedere cu un premier israelian, Yair Lapid.

Negocieri strategice
Cei doi lideri s-au întâlnit pe marginea Adunării Generale a ONU de la New York, la o lună după restabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări. Premierul israelian a încercat să obțină garanții pentru implicarea Turciei în eforturile de localizare și eliberare a unor cetățeni israelieni ținuți ostateci de către organizația teroristă Hamas.
Lapid „a ridicat chestiunea israelienilor dispăruţi sau aflaţi în captivitate şi a importanţei ca ei să fie aduşi acasă”, a precizat biroul premierului israelian într-un comunicat.
Cele două părți au început negocierile pentru organizarea unei vizite a liderului turc în Israel în toamna anului 2023, un semnal clar că președintele Erdogan se așteaptă să câștige alegerile prezidențiale din iunie 2023. Vizita ar marca relansarea definitivă a relațiilor dintre cele două state.

Cooperarea serviciilor secrete
Liderul israelian şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu Iranul, inamic declarat, şi i-a „mulţumit preşedintelui Erdogan pentru cooperarea în materie de informaţii”, conform sursei citate.
După luni de reapropiere diplomatică, Israelul şi Turcia au anunţat la 17 august că îşi restabilesc complet relaţiile bilaterale şi că ambasadorii lor revin la post în cele două ţări.
Relaţiile dintre Turcia şi Israel s-au tensionat în 2010, după atacul sângeros al unor forţe israeliene asupra navei turceşti Mavi Marmara, care încerca să transporte ajutor în Fâşia Gaza, enclavă palestiniană aflată sub blocadă israeliană şi controlată de islamiştii Hamas.
Cele două state au început negocieri pentru lansarea unor proiecte energetice majore care vizează exploatarea resurselor de gaz din bazinul Mediteranei de Est.
Reamintim că Statul Israel și-a normalizat relațiile cu o parte a statelor arabe, precum Maroc și Emiratele Arabe Unite, în urma acordurilor Abraham.

Echilibru diplomatic
În discursul său de la tribuna ONU, preşedintele turc şi-a reiterat apelul în favoarea creării unui stat palestinian cu Ierusalimul de Est capitală.
Dar el şi-a exprimat, de asemenea, dorinţa „de a dezvolta în continuare relaţiile noastre cu Israelul pentru viitorul, pacea şi stabilitatea nu numai a regiunii, ci şi a Israelului, a poporului palestinian şi a noastră”.
Cu mai puţin de un an până la alegerile prezidenţiale prevăzute pentru mijlocul lunii iunie 2023, preşedintele turc a înmulţit iniţiativele de normalizare a relaţiilor cu mai multe puteri regionale musulmane, printre care Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, în căutare de investiţii.