“Chiar dacă Bucureștiul nu a jucat foarte bine pe “frontul comunicațional” al pandemiei, consider că de această dată a gestionat excelent criza ucraineană. România a rămas fermă în parteneriatul cu NATO și SUA, nu s-a aplecat în bătaia vântului, și-a urmărit foarte bine interesele strategice” a precizat analistul politicaexterna.ro, domnul Justin Ștefan.

“Sunt îngrijorat deoarece sărim din criză în criză. Și aici nu e vorba doar de România, asistăm la adevărate crize planetare. Mai întâi pandemia, criză care încă nu s-a încheiat, iar acum tensiunile majore de la granițele Ucrainei. Astfel de crize sunt folosite de actori rău-intenționați pentru a “rupe” populația în două, pentru a polariza și a sădi neîncrederea în autorități și în experți” a mai afirmat acesta.
Ofensivă FSB
“Situația de pe teren nu este încurajatoare, vedem această mobilizare, vedem și riscul de a activa și alte instrumente, la limita intervenției militare, o masivă campanie de dezinformare și intoxicare la nivelul populației Ucrainei, atacuri cibernetice, acțiuni provocatoare, ca cele pe care le-am menționat la linia de frontieră, un număr semnificativ de agenți secreți ai FSB sunt infiltrați în Ucraina, încercând să provoace, foarte probabil, destabilizare și să creeze elemente suplimentare la adresa securității Ucrainei.Deci, de la atacuri hibride, la atacuri sub drapel fals, de la atacuri împotriva sistemului și regimului democratic de la Kiev, până la intervenție militară, tot spectrul de opțiuni pe care Federația Rusă le are, nu poate fi exclus și suntem, în continuare, foarte vigilenți, inclusiv întărind flancul estic al NATO” a declarat anterior domnul Mircea Geoană, secretarul general-adjunct al Alianței.
“În rest, avem planuri militare care sunt active, avem o strategie de apărare care cuprinde tot ce înseamnă măsuri de întărire, măsuri de a ne proteja aliații de orice zonă geografică și în orice domeniu unde ar putea fi, eventual contestați, dar grupurile de luptă sunt un semnal, în principal, politico-strategic și mă bucur că România, țara la care țin și pentru care m-am zbătut să o aducem în NATO și bine a fost că am luat acea decizie, cu toții. Astăzi se dovedește că a fost, probabil, cea mai înțeleaptă și cea mai temeinică decizie pentru securitatea națională în istoria întregii națiuni române” a menționat înaltul oficial.
Rusia va continua să creeze tensiuni
“Populația (n.r.-României) a simțit neclintirea guvernului și a partenerilor noștri externi în fața pericolului rusesc. Ceea ce a fâcut ca narațiunile false sau înșelătoare să nu prindă la public. Cred că un merit important îl are și domnul Geoana, care a fost mereu prezent în spațiul public și a comunicat foarte bine, dând încredere populației și arătând că NATO știe să-și facă foarte bine treaba. De asemenea, cred că am avut noroc că această criză ne-a prins cu domnii Aurescu și Dîncu la externe și apărare, dar și cu un premier venit din zona armatei.
Nu îmi place să fac previziuni, dar rămân la părerea că Rusia va trebui să primească ceva pentru a asista la o dezescaladare. Și nu știu dacă va fi o detensionare sinceră. Cred că Rusia va continua să creeze tensiuni în Ucraina prin intermediul unor proxy, de genul unor organizații extremiste pentru a influența politica internă a țării” a mai subliniat analistul politicaexterna.ro, domnul Justin Ștefan.

Dîncu la Munchen
Ministrul apărării naţionale, domnul Vasile Dîncu, participă, în perioada 18-20 februarie, la Conferinţa de securitate de la München, au precizat surse oficiale.
”Dezbaterile au loc în contextul complex de securitate, marcat de dislocarea masivă de trupe ale Federaţiei Ruse la graniţele Ucrainei. Oficialii de rang înalt care vor fi prezenţi la reuniune vor discuta despre importanţa securităţii nucleare şi reducerea riscurilor în acest domeniu, precum şi despre transparenţa în planul dezarmării şi neproliferării, pentru stabilitate şi securitate la nivel global şi regional. Schimbările climatice, ameninţările de tip hibird sunt alte subiecte relevante care vor fi abordate în cadrul panelurilor”, precizează MapN, citat de politicaexterna.ro.
În marja evenimentului, ministrul Vasile Dîncu va participa la un prânz de lucru găzduit de reprezentanţi ai think tank-ului american Atlantic Council, temele principale de discuţie fiind situaţia de securitate şi mobilitatea militară.

Implicare românească
Ministrul de Externe, domnul Bogdan Aurescu, a delcarat într-un interviu acordat CNN, despre bombardamentele din estul Ucrainei, că ”într-adevăr, pare pregătirea sau construirea unui pretext pentru un atac, pentru o invazie”, iar acest lucru este ”inacceptabil”. Ministrul a mai spus că România a fost implicată în pregătirea documentului SUA cu propunerile către Federaţia Rusă.
”În opinia mea, situaţia de securitate din acest moment este foarte îngrijorătoare. Într-adevăr, în ciuda declaraţiilor făcute de partea rusă în sensul că ar fi deschişi la dialog şi că şi-ar fi retras trupe de la graniţa estică a Ucrainei, acest lucru nu s-a confirmat şi în teren. Totodată, am văzut că Duma de Stat de la Moscova i-a înaintat Preşedintelui Rusiei propunerea de a recunoaşte provinciile separatiste din Ucraina drept entităţi independente. Dacă aşa ceva se întâmplă, va fi o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, întrucât nicio situaţie ilegală din punct de vedere al dreptului internaţional nu trebuie recunoscută”, a spus ministrul de Externe.
Despre faptul că ministrul Lavrov a transmis răspunsul părţii ruse la propunerile transmise de către SUA la 26 ianuarie, ministrul de Externe român a precizat că ”România a fost implicată în pregătirea acelui document al SUA”. ”Dar, în acelaşi timp, ceea ce ar fi trebuit să reprezinte un gest de deschidere spre dialog a fost însoţit de declararea adjunctului şefului misiunii diplomatice americane la Moscova ca persona non grata. Prin urmare, imaginea de ansamblu este destul de îngrijorătoare”, a adăugat ministrul.