Recentele vizite ale liderului francez, Emmanuel Macron, la Moscova și Kiev au provocat reacții mixte în Ucraina, ne-a declarat în exclusivitate domnul Stanislav Jelihovski, doctor în științe politice, specialist principal al Academiei Diplomatice din Ucraina „Gennady Udovenko” din cadrul Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev.
„Pe de o parte, vizitele lui Emmanuel Macron, mai întâi la Moscova și apoi la Kiev, au fost interpretate ca o demonstrație de prioritizare în favoarea președintelui rus Vladimir Putin, fiind consemnate și o serie de declarații foarte ciudate, provocând o reacție negativă atât din partea liderilor ucraineni, cât și a societății. Pe de altă parte, liderul francez a adus la Kiev garanții financiare sub formă de credite, ceea ce este foarte important pentru Ucraina din punct de vedere politic și economic” a subliniat domnul Jelihovski.

Alegeri prezidențiale
„Cert este că Franța va organiza alegeri prezidențiale în aprilie. De aceea, vizita șefului statului francez în Rusia și Ucraina este greu de acceptat în afară de forma de tur electoral. La urma urmei, având în vedere cine este adversarul lui Macron, inclusiv liderul Uniunii Naționale Marine Le Pen, care nu și-a ascuns simpatiile sale pro-ruse, omagiul aparent la adresa lui Putin era previzibil. Având în vedere, aparent, infama discuție despre așa-numita „finlandizare” a Ucrainei, situația este destul de condamnabilă” a mai precizat analistul politic de la Kiev.
„La urma urmei, Ucraina este un stat suveran și a îi decide soarta fără știrea conducerii și a cetățenilor ei este o opțiune imposibilă. Dar există temeri. Cert este că există anumite semne că se încearcă ducerea unor negocieri pe la „spatele” Ucrainei. Acest lucru se poate observa, în special, în acțiunile președintelui francez Emmanuel Macron, dar și în alte cazuri. De aceea oficialii de la Kiev subliniază constant importanța principiului „nimic despre Ucraina fără Ucraina”.
Mai mult, dl Kuleba a declarat că regulile și sistemul de securitate din Europa vor fi dezvoltate cu participarea Ucrainei. Adică, este posibil să apară un nou principiu – „nimic despre Europa fără Ucraina”.
Nu fără motiv, rezoluția în sprijinul Kievului adoptată de Senatul Republicii Polone la 4 februarie 2022 precizează că „fără o Ucraina independentă, nu există o Polonia sigură. Ucraina liberă este una dintre garanțiile securității Poloniei”. Același lucru, fără exagerare, se poate spune și pentru întregul continent european.

Noul Berliner Luftbrücke
„În primul rând, guvernele occidentale trebuie să sprijine în continuare Ucraina prin mijloace diplomatice, politice, economice și militare. Și, dacă este posibil, această asistență trebuie mărită.
Statul ucrainean trebuie să simtă un sprijin continuu, așa cum este cel din ultima vreme. Aceasta este demonstrată de zborurile avioanelor occidentale cu ajutoare trimise de parteneri și care sosesc în Ucraina cu o frecvență înaltă, operațiune care amintește de Berliner Luftbrücke, o operațiune a Aliaților Occidentali de aprovizionare pe calea aerului a Berlinului de Vest. Aceasta a avut loc în urmă cu mai bine de 70 de ani și a ajutat la salvarea orașului de la capitulare.
În prezent, Ucraina democratică amintește oarecum de Berlinul de Vest. Deși nu este o enclavă absolută în mijlocul unei „mări” de tiranie, cu o graniță cu UE și NATO la vest și sud-vest, este înconjurată la nord, est și sud de garnizoane militare rusești capabile de o invazie pe scară largă și înrobirea pământului ucrainean. De aceea, ajutorul acordat Ucrainei nu trebuie doar să continue, ci și să crească – ceea ce, ca și în cazul Berlinului de Vest – este în interesul întregii lumi libere” a menționat distinsul academician de la Kiev.

Situație îngrijorătoare
„Situația actuală este în mare măsură îngrijorătoare pentru societatea ucraineană, în principal pentru că implică o oarecare incertitudine și teamă pentru viitorul țării. Prin urmare, ucrainenii sunt foarte bucuroși să accepte orice semnal pozitiv care vine dinspre țările partenere. Iar situația încurajează și mai mult unificarea în fața amenințărilor externe.
În problema politicii interne, forțele democratice încearcă să acționeze ca un front unit împotriva unui posibil atac rusesc. Acest lucru se aplică atât activității legislative din interiorul statului, cât și activității active în afara acestuia (de exemplu, în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei).
Forțele politice care susțin în mod deschis Rusia nu sunt percepute deloc ca ucrainene nici de politicienii democratici, nici de majoritatea societății. La urma urmei, sunt agenți ruși direcți care preferă să împartă Ucraina și să o priveze de statutul său independent în favoarea Kremlinului. Deci, ei reprezintă o amenințare serioasă și mulți ucraineni înțeleg bine acest lucru” a completat domnul Stanislav Jelihovski.
