Negocierile dintre Guvernul român și reprezentanții sindicatelor din educație pentru deblocarea crizei din învățământ au eșuat. „Protestele și greva continuă”, au declarat liderii protestatarilor. „Marți plecam în marș către Palatul Cotroceni, la președintele Iohannis”. au menționat aceștia. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că Guvernul şi coaliţia trebuie să continue negocierile cu sindicatele din învăţământ şi că nu crede că rotaţia guvernamentală se poate face în timpul unor astfel de negocieri.
Ciucă pe metereze
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că o eventuală amânare a rotativei guvernamentale în contextul grevei din educaţie va fi decisă după ce va ajunge la Bucureşti şi va discuta cu partenerii din coaliţie.
„Ajung la Bucureşti, discut cu partenerii de coaliţie şi luăm o decizie”, a răspuns Nicolae Ciucă, întrebat dacă vor fi amânate procedurile pentru rotativa guvernamentală, în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis a spus că nu crede că poate fi făcută în timpul negocierilor cu sindicatele din educaţie.
Joi, la Sibiu, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că Guvernul şi coaliţia trebuie să continue negocierile cu sindicatele din învăţământ şi că nu crede că rotaţia guvernamentală se poate face în timpul unor astfel de negocieri.
„În mod normal, mâine ar trebui să înceapă procedura, asta în condiţiile în care greva din învăţământ se finalizează. Vom vedea. (…) Atunci, este nevoie ca Guvernul şi coaliţia, la modul general, să negocieze în continuare cu sindicatele până se găseşte o soluţie. (…) Nu cred că se va face rotaţia în timpul unor negocieri. Este totuşi destul de complicat. Şi una, şi alta sunt proceduri complicate. Se pot lua pe rând”, a spus şeful statului.
Țara, aruncată în aer
Liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, Ion Dobre, a declarat, la ieşirea de la consultările la care a participat şi preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, Marcel Ciolacu, că a primit din partea acestuia angajamentul că învăţământul va beneficia de o lege a salarizării echitabilă, în caz contrar existând posibilitatea ca „‘ţara să fie aruncată în aer” din cauza mişcărilor de protest, informează Agerpres.
După manifestările organizate cu prilejul Zilei Eroilor la Cimitirul Eroilor din municipiul Buzău, Marcel Ciolacu le-a transmis sindicaliştilor care l-au întâmpinat cu huiduieli şi scandări că acceptă o întâlnire cu o delegaţie a SÎP pentru a discuta despre problemele care au condus la greva generală şi la mişcările de stradă. În urma întâlnirii care a avut loc la Prefectura Buzău, la care au mai participat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, lider al filialei judeţene a PSD, şi prefectul Daniel Ţiclea, liderul de sindicat a declarat că preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD şi-a luat angajamentul ca angajaţii din Educaţie să beneficieze de salarii onorabile.

PSD, joc politic
„Domnul preşedinte al Camerei Deputaţilor, domnul Marcel Ciolacu, a avut amabilitatea să se întâlnească cu o delegaţie a SÎP Buzău, prilej cu care am reluat discuţiile vizavi de solicitărilor celor din Învăţământ. Dumnealui a spus că din cunoştinţele pe care le are şi din posibilităţile pe care Guvernul le are în momentul de faţă, sunt doar cele care au fost oferite ieri la întâlnirea cu federaţiile sindicatelor libere din învăţământ. Nimic în plus, doar angajamentul dumnealui, deci atenţie, angajamentul, nu promisiunea, că odată cu legea salarizării unitare, învăţământul îşi va găsi o poziţie onorabilă în această grilă. Vom rămâne în protest, de mâine reluăm pichetările. Ne cerem scuze profesorilor şi părinţilor, dar altă variantă nu-i. Una dintre colege care a participat la discuţie i-a transmis domnului preşedinte că se simte umilită…”, a declarat Ion Dobre, liderul SÎP.
Pe pagina sa de Facebook, Marcel Ciolacu a declarat că se va întâlni cu cadrele didactice de câte ori va fi necesar până când criza din sistemul de educaţie va lua sfârşit.
„Să sperăm că totuşi vor realiza că aşa cum s-a vehiculat şi acum, la această întâlnire, ţara poate fi aruncată în aer, nu noi ne facem responsabili de acest lucru. Au fost mii de oameni cu scopul de a atrage atenţia autorităţilor care reprezintă ţara la cel mai înalt nivel, nemulţumirile care s-au strâns într-o lungă perioadă de timp, este clar că eu ca lider de sindicat nu puteam să fac altfel decât să respect dorinţa dumnealor. Ne asumăm ceea ce am făcut, ca lider de sindicat, eu şi echipa mea vom suporta consecinţele, asta este legea…”, a mai declarat Ion Dobre.
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Buzău a precizat, pentru AGERPRES, că vineri, 26 mai, va fi organizată o întâlnire cu organizatorii protestului pentru a se analiza modul în care s-a desfăşurat manifestaţia de joi, iar în urma acesteia se vor dispune măsurile legale care se impun.
Răspuns prezidențial
Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că înțelege nemulțumirile profesorilor, dar problema salarizării acestora nu se poate rezolva „instant”. „Opinea mea este că solicitările dascălilor sunt întemeiate. Dascălii sunt o categorie care câştigă foarte puţin şi, în acelaşi timp, oferă comunităţii tot. Un dascăl oferă tot – şi persoana şi cunoştinţele şi dăruirea pentru educarea tinerei generaţii. În acelaşi timp, trebuie să vedem că lucrurile nu pot fi corectate de azi pe mâine. De aceea cred că este nevoie să vedem şi ce se poate face repede şi Guvernul a promis câteva chestiuni care se pot rezolva repede, dar trebuie să vedem şi ce nu se poate face repede, dar există voinţă politică pentru a face aceste lucruri. Atunci negocierile trebuie să se ducă în aşa fel încât să se ajungă la o concluzie comună şi la o agendă. Să ştim exact când şi ce este fezabil să se facă. În mod natural, sindicatele întotdeauna foarte mult şi, dacă se poate, cer foarte mulţi bani. Asta e o problemă care nu se poate rezolva instant, dar convingerea mea este că aceste chestiuni se vor rezolva într-un viitor nu îndepărtat”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat joi la Sibiu ce mesaj are pentru părinţi, elevi şi profesori, în contextul în care a făcut şi o glumă atunci când i-a invitat pe elevi să facă o poză, spunându-le „Vedeţi, până şi greva are ceva avantaje”.
„Dascălilor, părinţilor, elevilor, le spun atât: aveţi încredere, lucrurile se vor îmbunătăţi şi contextul general şi felul în care va funcţiona sistemul educaţional. Sunt convins că şi salarizarea personalului didactic va fi îmbunătăţită, fiindcă trebuie să facem acest pas în România”, a completat preşedintele Iohannis.