Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, conduce detașat în cursa pentru alegerile prezidențiale din 2024, conform datelor caselor de pariuri, citate de mass-media de la București. Mircea Geoană este secretarul general adjunct al NATO, iar de la anul poate deveni preşedintele României, dacă se va hotărî să candideze. Casele de pariuri oferă o cotă de 2,50 ca Geoană să câştige alegerile, potrivit Fanatik.

Cote diferite
Ca şanse, următorii cotaţi sunt Nicolae Ciucă, George Simion şi Marcel Ciolacu. Fostul premier are cota 5,00 să devină preşedintele României, liderul partidului AUR are cota 6,00 să câştige alegerile prezidenţiale.
În ceea ce îl priveşte pe Marcel Ciolacu, actualul premier, el are cota 7,00 să devină preşedintele României. Liderul USR, Cătălin Drulă, are cota 10,00 să câştige alegerile prezidenţiale. Laura Codruţa Kovesi are cota 11,00.
Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, consideră că „România are o vocație multiregională indiscutabilă”, iar acesta ar trebui să fie și „nivelul de ambiție” al țării noastre, despre care vorbește ca despre o viitoare putere politică, economică, militară și tehnologică multigerională.
Mircea Ggeoană a susținut anterior un discurs în cadrul dezbaterii „Construind România 2030: O viziune pentru dezvoltare sustenabilă”, organizată de Asociația „Proiectul România 2030”, în parteneriat cu Atlantic Council – Freedom and Prosperity Center.
„Eu vorbesc despre România ca despre o viitoare putere politică, economică, militară și tehnologică multiregională. O putere care să exercite influență pozitivă pe un arc de cerc care să acopere Marea Neagră extinsă, Europa de Est, Centrală și de Sud-est. De la Marea Caspică la Mediterană și pe întreg noul flanc estic al NATO”, a afirmat Mircea Geoană.
În opinia sa, „România nu are voie să nu profite de această mare transformare” de la nivel global.

Recuperare în forță
„Războiul și reverberația sa globală nu trebuie să fie o nouă povară istorică, ci trebuie să devină oportunități de fructificat și lecții de învățat (…) Dacă sunt privite cu inteligență, riscurile pot deveni oportunități. Urgențele se schimbă, comerțul își modifică rutele, piețele se mută, forța de muncă migrează, investițiile se transferă în locuri strategice. Europa își reevaluează resursele și partenerii. America își întărește alianțele. Importanța statelor din flancul estic a crescut, tocmai pentru că acest flanc a devenit între timp centrul unei preocupări globale. Venirea Finlandei și Suediei, dar și a Moldovei, Ucrainei, Georgiei și a Balcanilor de Vest către familia democrațiilor europene este o șansă pentru România de a evada de la periferia Europei și a merge, energic și asumat, către centrul acesteia”, a punctat Secretarul General Adjunct al NATO.
Mircea Geoană consideră că „întârzierea istorică pe care România încă o are față de grupul democrațiilor bogate din Europa poate începe acum o recuperare în forță”.
„Putem deveni un partener major al reconstrucției est-europene, europene și occidentale, tocmai pentru că putem proteja și dezvolta valorile lumii libere în această zonă turbulentă. România a atras atenția aliaților noștri prin relevanța ei strategică, dar asta nu e de ajuns. E nevoie, în plus, de voință politică și de inițiativă economică, pentru a transforma geografia și criza în salt de civilizație”, a punctat Secretarul General Adjunct al NATO.