Liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, a declarat că rotaţia guvernamentală se va produce fără „scandaluri sau crize politice” pentru că România nu îşi mai permite nici măcar o zi pierdută cu conflicte politice”. Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a declarat că Biroul Politic Naţional al partidului, convocat pentru marţi, va decide mandatul negocierilor din cadrul coaliţiei în vederea realizării rocadei guvernamentale.
Apel la calm politic
„Suntem într-un moment nemaiîntâlnit în politică şi administraţie în România, înaintea unei rotaţii guvernamentale stabilite de PSD şi PNL acum un an şi jumătate. Este ceva cu totul nou în politica românească, un moment care părea atât de complicat, dar care, în ciuda tuturor scepticilor de serviciu, se va produce firesc, fără scandaluri sau crize politice. Atât eu, cât şi preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, ne-am propus să abordăm cu maximă responsabilitate acest moment pentru România nu îşi mai permite nici măcar o zi pierdută cu conflicte politice. Suntem într-o cursă contra cronometru pentru a atrage cât mai multe fonduri europene din exerciţiul financiar 2016-2020, din care mai avem şase luni în care trebuie să funcţionăm la viteză maximă. Suntem contra cronometru cu PNRR, având un termen de implementare până în anul 2026”, a afirmat Ciolacu la evenimentul dedicat aniversării a 30 de ani de la înfiinţarea Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România.
El a adăugat că deja inflaţia a intrat „într-o pantă descendentă”, de aceea este momentul cel mai potrivit pentru a le spune preşedinţilor de consilii judeţene prezenţi la eveniment la ce să se aştepte de la noua formulă guvernamentală care va funcţiona de la începutul lunii iunie, după rotaţia premierilor.
Calcule electorale
„Aşteptaţi-vă ca Guvernul României, în continuare, cum a făcut-o şi până acum, să vă ajute din toate puterile şi cu toate resursele, dar să aibă în acelaşi timp pretenţii şi rigori mai mari ca oricând şi să vă ceară în schimb să livraţi la timp şi la calitatea necesară proiectele care trebuie să schimbe în bine viaţa oamenilor. Aşteptaţi-vă ca la Palatul Victoria să găsiţi uşi deschise şi mâini întinse, exact ca şi până acum, dar exact atunci când veţi avea cea mai mare nevoie, dar obişnuiţi-vă şi cu gândul că trebuie să facem, în schimb, o eficienţă în cheltuiala banului public şi inteligenţă în accesarea banilor europeni. Şi mai aşteptaţi-vă ca Guvernul României să fie mult mai îndrăzneţ în a susţine proiecte la fel de îndrăzneţe care vin de la dumneavoastră, care îndeplinesc condiţii esenţiale să fie închegate economic, să aibă logică financiară şi efecte clar cuantificabile în dezvoltarea regiunii pe care o reprezentaţi. Pentru asta e nevoie, şi dumneavoastră şi noi, să ne înconjurăm cu cei mai valoroşi parteneri care să ne poată ajuta să construim aceste proiecte”, a afirmat liderul PSD.
Ciolacu a mai spus că a venit momentul ca România „să îşi ridice fruntea din pământ şi să îşi asume pentru viitorul său mize mari şi mize adevărate”.
Liberalii în ședință
Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a declarat că Biroul Politic Naţional al partidului, convocat pentru marţi, va decide mandatul negocierilor din cadrul coaliţiei în vederea realizării rocadei guvernamentale. Liderul liberalilor a făcut afirmaţia înainte de intrarea la evenimentul dedicat aniversării a 30 de ani de la înfiinţarea Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, la care a participat și preșdintele PSD.
„(…) avem Biroul Politic Naţional, sunt chestiuni, ipoteze, care vor fi puse în dezbatere la nivelul Biroului Politic şi în funcţie de votul şi de acordul Biroului Politic vom lua o decizie în ce mandat vom intra în negocieri „, a declarat Nicolae Ciucă.
În context, premierul a fost întrebat despre reforma la nivelul Consiliilor judeţene, instituţii publice în care lucrează mii de oameni. „Sunt elemente de reformă care au fost discutate. Sigur că sunt elemente pe masa analizei politice, dar în momentul de faţă, ţinând cont de provocările guvernării, nu s-a îaintat pe o analiză dezvoltată, înaintată, astfel încât să putem să ajungem la o concluzie”, a afirmat Ciucă.
Întrebat de la cine ar trebui să pornească acestea demersuri, el a răspuns: „De la partidele politice, cele care au…de la toată lumea, sigur că da”.
Eveniment politic
„Este foarte dificil acum, ne aflăm în pragul unui eveniment politic care nu s-a mai întâmplat în România, şi anume asumarea şi ducerea la bun sfârşit a unui acord politic prin care o coaliţie, de bună voie, a acceptat ca, la un moment dat, la jumătatea mandatului de guvernare, să se realizeze o rocadă la nivelul premierului. Şi după ce aceste chestiuni se vor fi finalizat şi se vor fi reaşezat lucrurile în matca lor, se poate discuta şi un asemenea subiect. Nu se poate face un astfel de demers până-n 2024, este complicat”, a declarat Ciucă.
Fiind întrebat dacă varianta unui Parlament cu 300 de aleşi, votată la referendumul din 2009, intră undeva în discuţia coaliţiei, Ciucă a spus că subiectul nu a fost discutat.
„Dacă-mi aduc bine aminte, la vremea aceea s-a discutat despre 300 de parlamentari şi un Parlament unicameral. Nu există în momentul de faţă premisele constituţionale pentru o astfel de abordare”, a mai afirmat Ciucă.
Ciucă, declarații liniștitoare
Premierul Nicolae Ciucă, preşedinte al PNL, afirmă că este nevoie de consens politic şi după rocada guvernamentală pentru menţinerea ritmului de implementare a programului de guvernare şi a proiectelor de reformă care să asigure în continuare ritmul de dezvoltare al României. El a precizat că „nu peste mult timp” se va finaliza prima etapă a proiectului coaliţiei PSD – PNL.
„Iată-ne ajunşi la sfârşit de etapă şi urmează cea de-a doua în care vom realiza ceea ce nimeni nu se aştepta cu mai bine de peste un an şi jumătate în urmă: (…) menţinerea acordului politic, asigurarea stabilităţii coaliţiei, asigurarea stabilităţii şi a majorităţii în Parlament, astfel încât să avem certitudinea că aceste programe pe care noi le-am asumat, fie că vorbim de programul guvernamental, fie că vorbim de programul naţional de redresare şi rezilienţă, asumat prin fonduri europene, ce presupune de la sine un amplu program de reforme, să se realizeze”, a declarat Nicolae Ciucă la un eveniment dedicat aniversării a 30 de ani de la înfiinţarea Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România.
În context, liderul PNL a evidenţiat şi importanţa menţinerii unei majorităţi parlamentare pentru adoptarea legislaţiei aferente implementării angajamentelor asumate prin PNRR.

Alianță post-rocadă
„Domnul preşedinte Marcel Ciolacu a făcut referire, mai devreme, la sceptici. Eu nu am să fac referire la sceptici, ci aş dori să fac referire la toţi cei care vor să înţeleagă faptul că fără o majoritate parlamentară solidă nu am fi reuşit să parcurgem dezbaterea şi analiza parlamentară pe proiectele de lege care au asigurat liniile de reformă asumate de România prin PNRR. Şi de aici încolo avem nevoie de această majoritate, avem nevoie de acelaşi ritm şi aceeaşi dinamică în actul guvernamental, în aprobarea proiectelor de legi în Parlament, pentru că doar aşa ne putem asigura absorbţia de fonduri europene pe toate liniile de finanţare”, a declarat Ciucă.
Premierul a reliefat şi importanţa obiectivului privind accederea la OCDE, care presupune un program complex de reforme ce „se aliniază şi se completează prefect cu reforma asumată prin PNRR”.
„Avem nevoie de tot ceea ce înseamnă consens politic, nu pentru noi, partidele politice, nu pentru noi, liderii politici, nu pentru cineva anume, ci pentru ceea ce înseamnă aşteptarea cetăţenilor, pentru tot ceea ce înseamnă proiect de ţară, astfel încât să menţinem ritmul de dezvoltare pe care România l-a obţinut în condiţii deosebit de dificile anul trecut şi anul acesta pe un trend pozitiv pentru care nu avem scuză dacă nu-l menţinem. Ca atare, dincolo de parteneriatul nostru politic, avem parteneriatul guvernamental, parteneriatul administrativ, între administraţia locală, reprezentată de dumneavoastră, preşedinţii consiliilor judeţene, Uniunea municipiilor, Uniunea oraşelor, Uniunea comunelor, care au fost, de asemenea, partenerii noştri în tot ansamblul”, a adăugat Nicolae Ciucă.