Liderul chinez Xi Jinping se va afla în Rusia în perioada 20-22 martie pentru o vizită de stat, pe fondul intensificării conflictului din Ucraina și al divergențelor sino-americane din jurul Taiwanului. Vizita are loc în urma unei invitaţii lansate de preşedintele Vladimir Putin, au anunţat Kremlinul şi Ministerul Afacerilor Externe chinez.

Parteneriat nelimitat
Xi Jinping și omologul său rus, Vladimir Putin, vor discuta pe parcursul discuţiilor chestiunea dezvoltării în continuare a relaţiilor de parteneriat extins şi cooperare strategică între cele două ţări, a precizat Kremlinul, care a mai menţionat că vor fi semnate cu acest prilej „un număr de documente bilaterale importante”.
China şi Rusia au încheiat un parteneriat „nelimitat” în februarie 2022, când Vladimir Putin s-a aflat în vizită la Beijing pentru deschiderea Jocurilor olimpice de iarnă, cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.
Ulterior, cele două părţi au continuat să-şi reafirme forţa relaţiilor, comerţul între Rusia şi China luând avânt după invazie şi China fiind principalul cumpărător de petrol rus, o sursă-cheie de venituri pentru Moscova.
Vizita de săptămâna viitoare survine în contextul în care China s-a oferit să medieze pacea în Ucraina, efort privit cu scepticism în Occident, dat fiind sprijinul diplomatic al Beijingului faţă de Rusia, mai precizează mass-media citată.
Salbă de întâlniri
Putin și Xi Jinping s-au întâlnit ultima dată în persoană, în marginea unui summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO), în orașul uzbec Samarkand, în septembrie 2022. La sfârșitul lunii decembrie, Putin a susținut o teleconferință video cu Xi Jinping, invitându-l să facă un stat. vizită la Moscova în primăvara anului 2023. La începutul lunii martie, Xi Jinping a fost reales ca președinte chinez pentru un al treilea mandat de cinci ani. Putin a spus în mesajul său de felicitare că Moscova și Beijingul vor continua coordonarea pe probleme cheie. Președintele rus și-a exprimat, de asemenea, încrederea că împreună cu președintele chinez va putea stimula cooperarea dintre cele două țări în diverse domenii. În urma celui de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist din China din octombrie 2022, Xi Jinping a fost reales și pentru a treia oară ca secretar general al Comitetului Central al partidului. Acestea fiind spuse, aceasta va fi prima lui vizită în Rusia de la realegere.

Pacea chineză în Ucraina
O conversaţie între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedintele chinez Xi Jinping ar fi ‘un lucru foarte bun’, a declarat anterior purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby. Dând asigurări că SUA ‘încurajează’ de mult timp un astfel de contact, Kirby a declarat: ‘Credem că este foarte important ca chinezii să audă punctul de vedere ucrainean, şi nu doar pe cel al lui (Vladimir) Putin’.
Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a anunţat la sfârşitul lunii februarie că are prevăzută o întâlnire cu preşedintele chinez. Potrivit sursei citate, această convorbire ar putea avea loc după o vizită prevăzută săptămâna viitoare la Moscova a preşedintelui chinez.
Publicaţia americană Wall Street Journal afirmase la începutul acestei săptămâni că Xi Jinping ia în considerare să discute în viitorul apropiat cu omologul său ucrainean, aceasta fiind prima lor discuţie după invazia declanşată de Rusia în Ucraina în urmă cu peste un an.
Beijingul nu a condamnat şi nici nu a susţinut în mod explicit ofensiva rusă în Ucraina, oferind în acelaşi timp sprijin diplomatic Moscovei.
La 24 februarie, la un an după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, Beijingul a publicat un document în 12 puncte în care lansează, între altele, un apel către Moscova şi Kiev să se aşeze la masa negocierilor.
Deşi China încearcă să se impună ca mediator în acest conflict, poziţia sa de aliat al Rusiei o descalifică în ochii Occidentului, care sprijină Ucraina, partea agresată în acest război.

Ofertă de la Beijing
China este îngrijorată de o escaladare a războiului în Ucraina şi îşi doreşte ca Moscova şi Kievul să reia discuţiile de pace ‘cât mai repede posibil’, i-a transmis joi noul ministru chinez de externe, Qin Gang, omologului său ucrainean, Dmitro Kuleba, în cursul unei convorbiri telefonice. ‘China se teme de o agravare a crizei şi de scăparea ei de sub control. Ea speră ca toate părţile să-şi păstreze calmul, să rămână raţionale, să dea dovadă de reţinere şi să reia discuţiile de pace cât mai curând posibil şi să revină pe calea unei reglementări politice’, i-a transmis Gang lui Kuleba, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Externe.
China îşi exprimă speranţa că Ucraina şi Rusia nu vor închide uşa în faţa unei soluţii politice, a afirmat ministrul de externe chinez, conform aceluiaşi comunicat, citat de Reuters.
Este prima discuţie telefonică între miniştrii de externe chinez şi ucrainean de când Qin Gang a preluat portofoliul de şef al diplomaţiei la sfârşitul lunii decembrie.
Plan controversat
Beijingul, care s-a abţinut de la condamnarea Rusiei pentru invazia sa în Ucraina, a îndemnat cele două părţi să agreeze o detensionare graduală, care să conducă la o încetare completă a focului, aşa cum prevede documentul său în 12 puncte privind „soluţionarea politică a crizei ucrainene”.
Acest plan, care a fost salutat de cele două părţi, face apel la protejarea civililor şi la respectarea reciprocă a suveranităţii.
În acest text, făcut public la sfârşitul lunii februarie, China se opune oricărei recurgeri la arma nucleară şi face apel la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor – referire neoficială la Ucraina, care are o parte din teritoriu aflat sub controlul militar al Rusiei, inclusiv Crimeea.
Acest document chinez a fost primit cu prudenţă de Occident, întrucât China, oficial neutră, nu a condamnat niciodată public Rusia pentru invazia sa în Ucraina.
Diplomaţia chineză încearcă să se impună ca mediator în acest conflict. Cu toate acestea, poziţia sa de partener apropiat al Moscovei o descalifică în ochii mai multor ţări occidentale.
Qin Gang şi-a reiterat joi sprijinul pentru acest document chinez în 12 puncte, afirmând totodată că Beijingul a „menţinut până acum o poziţie obiectivă şi corectă în problema Ucrainei”. ‘China va continua să joace un rol constructiv pentru a se ajunge la o încetare a focului şi a luptelor, pentru a atenua criza şi pentru a asigura o revenire la pace’, a subliniat el.

Back channel
Conform mass-media occidentală, va fi greu pentru China să determine Rusia şi Ucraina să se aşeze la masa negocierilor, dar unii dintre ei subliniază că preşedintele Xi ar putea acţiona ca un „canal secundar” („back channel”) pentru a aduce taberele aflate în conflict la masa discuțiilor. Acuzată recent de SUA că ar lua în considerare furnizarea de arme Rusiei, China a dezminţit ferm că ar avea o astfel de intenţie, conform media citate.
La rândul său, şeful diplomaţiei ucrainene a indicat că a discutat cu omologul său din China, ţară aliată Rusiei, despre respectarea principiului integrităţii teritoriale, în timp ce Beijingul insistă asupra reluării negocierilor de pace. ‘Am discutat despre importanţa principiului integrităţii teritoriale’, a menţionat pe Twitter Dmitro Kuleba după această conversaţie telefonică cu Qin Gang. Până în prezent, Beijingul s-a abţinut să condamne invazia rusă în Ucraina, dar a subliniat în mod repetat importanţa respectării frontierelor statelor suverane.
Companiile chineze, inclusiv una conectată cu guvernul de la Beijing, au trimis entităţilor ruse 1.000 de puşti de asalt şi alte echipamente care ar putea fi folosite în scopuri militare, inclusiv piese de drone şi veste antiglonţ, a relatat publicaţia americană Politico, acuzații dezmințite de către Beijing.
Pe lângă drone, Rusia a depins luni de zile de alte ţări, inclusiv China, pentru a obţine echipamente de navigaţie, imagini prin satelit, componente ale vehiculelor şi alte materii prime pentru a sprijini războiul lansat în urmă cu mai bine de un an de preşedintele Vladimir Putin împotriva Ucrainei.