Taiwanul vrea să formeze o alianţă democratică solidă cu Uniunea Europeană, a declarat preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen, citată de mass-media regională. Declarația a fost făcută în marja unei întâlniri cu o delegaţie a Parlamentului European aflată în vizită la Taipei.

Demers strategic
”Taiwanul caută să consolideze schimburile comerciale şi economice bilaterale, să sporească securitatea lanţului de furnizare şi să accelereze progresele pe baza acordului de investiţii bilaterale UE-Taiwan”, le-a transmis Tsai Ing-wen celor şapte membri ai Comisiei de comerţ internaţional a Parlamentului European (INTA) sosiţi în vizită în insulă.
Ea a adăugat că Taiwanul şi Uniunea Europeană sunt parteneri comerciali importanţi, în 2021 comerţul bilateral crescând cu 32%, în pofida pandemiei de COVID-19.
De asemenea, preşedinta taiwaneză a salutat cele peste 10 rezoluţii în sprijinul Taiwanului adoptate în acest an de Parlamentul European.
”Lumea de astăzi cunoaşte o ascensiune a autoritarismului. Taiwanului doreşte şi poate să consolideze parteneriatele democratice la nivel global”, a spus preşedinta taiwaneză.
În timpul întâlnirii, vicepreşedinta INTA Anna-Michelle Asimakopoulou a subliniat că parteneriatul dintre UE şi Taiwan a fost construit pe un fundament solid al valorilor comune, printre care democraţia, libertatea şi drepturile omului.

Tensiuni pe axa China-SUA
Tensiunile în Strâmtoarea Taiwan au atins în august nivelul lor maxim din ultimele decenii. China a recurs la o demonstraţie de forţă fără precedent ca represalii la o vizită la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi.
China a trimis avioane de vânătoare, rachete şi nave militare în apropiere de Taiwan. Autorităţile de la Taipei au apreciat că aceste exerciţii militare ar constitui o repetiţie generală pentru invazie. Presiunea asupra Taiwanului s-a accentuat după venirea lui Xi Jinping la putere la Beijing, în urmă cu zece ani.
Insula democratică autonomă şi-a intensificat controlul asupra companiilor chineze în ultimii ani, în special prin impunerea de reguli privind investiţiile în mai multe sectoare cheie de pe insulă, cum ar fi industria semiconductorilor.
Arme SUA pentru Taipei
Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat recent un proiect de lege care prevede 10 miliarde de dolari ajutor militar şi vânzări de arme către Taiwan.
Acest pachet este inclus în bugetul de apărare al SUA pentru 2023 şi urmează să fie aprobat de Senat. „Va consolida considerabil parteneriatul de apărare al Statelor Unite cu Taiwan”, a afirmat şeful Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului, Bob Menendez.
Acest text, care a provoacat indignarea Beijingului, este rezultatul unor lungi negocieri. O versiune anterioară a textului prevedea, printre altele, acordarea insulei statutul de „aliat major în afara NATO”.
Cu toate acestea, documentul marchează o apropiere semnificativă între Statele Unite şi Taiwan, într-un moment în care relaţiile dintre Beijing şi Washington sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.
Bomba TikTok
Compania-mamă chineză a TikTok a negat recent că ar fi înfiinţat o filială în Taiwan, după ce autorităţile din insulă au declarat că investighează aplicaţia pentru desfăşurarea de „operaţiuni ilegale”.
Consiliul pentru Afaceri Continentale (MAC), principalul organism decizional al Taiwanului cu privire la China, a declarat că a solicitat la începutul lunii decembrie o anchetă coordonată cu privire la problemele de securitate pe care le reprezintă TikTok.
Acest caz de „operaţiuni ilegale” a fost, de asemenea, înaintat procurorilor pentru investigaţie după ce o companie locală se pare că s-a angajat în activităţi comerciale în Taiwan în numele ByteDance, compania-mamă chineză a TikTok, a precizat MAC, fără a oferi mai multe detalii.
Legislaţia taiwaneză interzice platformelor online şi reţelelor sociale chinezeşti să desfăşoare operaţiuni comerciale pe teritoriul său fără a-i putea însă împiedica pe taiwanezi să le acceseze.
Taiwanul susţine că este de mult timp victima unor campanii masive de dezinformare şi spionaj din partea Chinei.
În declaraţia sa, MAC a afirmat că TikTok constituie un risc pentru securitatea sa. „În ultimii ani, China a folosit TikTok şi alte videoclipuri scurte pentru a desfăşura operaţiuni cognitive menite să se infiltreze în alte ţări”, se arată în document. „Există, de asemenea, un risc ridicat ca guvernul chinez să colecteze informaţiile personale ale utilizatorilor”, subliniază acesta.