Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va declara reunificarea cu Taiwanul drept obiectiv pe termen lung al Partidului Comunist Chinez (PCC) în marja Congresului care va începe în 16 octombrie, relatează surse guvernamentale de la Beijing, preluate de agenția Kyodo, citată de politicaexterna.ro.
Marea reîntinerire a națiunii chineze
Sursele citate menționează că liderul chinez va declara că reunificarea este indispensabilă pentru „marea reîntinerire a naţiunii chineze”, care ar trebui să aibă loc în prima jumătate a acestui secol.
Din partea Congresului, care are loc o dată la cinci ani, se aşteaptă să îi acorde lui Xi al treilea mandat consecutiv la conducerea Chinei. Limita de două mandate a fost eliminată din Constituţia chineză în 2018, deschizându-i calea preşedintelui pentru păstrarea pe viaţă a funcţiei.
Analiștii politici consideră că liderul de la Beijing va folosi reunificarea ca justificare a unei perioade mai îndelungate în fruntea statului şi a PCC.
La Congresul anterior, în 2017, preşedintele afirmase că anexarea Taiwanului, independent de facto din 1949, este una din sarcinile istorice ale Partidului Comunist, însă nu prezentase un program detaliat în acest sens.
Provincie rebelă
Beijingul consideră Taiwanul o provincie rebelă a Chinei şi nu exclude recurgerea la forţă pentru reunificare.
Relaţiile Chinei cu guvernul de la Taipei s-au înrăutăţit din 2016, când Tsai Ing-wen, reprezentantă a Partidului Democratic Progresist, a fost aleasă preşedintă a Taiwanului.
Raportul de activitate la Congresul din octombrie urmează să prezinte realizările lui Xi Jinping din ultimii zece ani drept „mari transformări”, arată sursele agenţiei citate. În vederea întocmirii documentului, Xi a primit încă din vară puncte de vedere ale oficialilor PCC de la nivel regional, ale instituţiilor guvernamentale şi ale forţelor armate. Versiunea finală va fi adoptată la cea de-a şaptea plenară a celui de-al 19-lea Comitet Central al Partidului, convocată în 9 octombrie la Beijing.
Război rece
Debutul unui război rece între Washington și Beijing ar fi o catastrofă pentru întreaga lume, a declarat ministrul chinez de Externe Wang Yi în timpul unei întîlniri la New York cu fostul secretar de stat american Henry Kissinger.
Ministrul a avertizat partea americană împotriva perceperii greșite a Chinei ca principal concurent pe termen lung. „Statele Unite trebuie să revină la o politică rațională și pragmatică față de China, să revină pe drumul cel bun al celor trei comunicate comune China-SUA și să protejeze baza politică a relațiilor China-SUA”, a conchis el.
Anterior, purtătorul de cuvînt al Ambasadei Chinei la Washington, Liu Pengyu, a menționat că autoritățile americane ar trebui să respecte principiul O singură Chină și să fie prudenți cu Taiwanul, pentru a nu submina relațiile chino-americane. Diplomatul a mai subliniat că guvernul de la Beijing este singurul guvern legitim care reprezintă toată China.
