China va prezenta un plan de pace pentru Ucraina, a declarat la Conferinţa de Securitate de la Munchen, Wang Yi, principalul consilier în materie de politică externă al preşedintelui Xi Jinping. Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a exclus categoric orice eventuală cedare de teritoriu de către ţara în schimbul păcii.
Rolul Chinei
”Un rol jucat de China în căutarea păcii este în interesul Ucrainei, dar integritatea teritorială a ţării noastre nu este negociabilă”, a spus Kuleba în faţa jurnaliştilor prezenţi la Conferinţa de securitate de la Munchen.
”Nicio concesie şi niciun compromis nu sunt posibile cu privire la integritatea teritorială a Ucrainei sau a oricărei alte ţări din lume”, a subliniat şeful diplomaţiei ucrainene, accentuând că ţara sa nu va ceda nici măcar 1 metru pătrat din teritoriul său.
La Munchen, fostul ministru de externe chinez Wang Yi anunţase că Beijingul va prezenta în curând un plan de pace pentru Ucraina, dar nu a oferit alte detalii.
Beijingul este pregătit să prezinte o propunere sa de pace pentru Ucraina, a anunţat sâmbătă, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, Wang Yi, principalul consilier în materie de politică externă al preşedintelui Xi Jinping, relatează CNN, remarcând că, fapt rar, diplomatul s-a referit la conflictul ucrainean ca fiind un „război”.

Drum la Moscova
„Acest război nu mai poate continua să facă ravagii”, a declarat Wang Yi, consilier principal pe probleme de politică externă al preşedintelui chinez Xi Jinping şi considerat diplomatul cu rangul cel mai înalt din ţară. Integritatea teritorială şi suveranitatea tuturor ţărilor vor fi respectate prin propunerea Chinei, a spus Wang, fără a da detalii.
El a dat însă asigurări că Beijingul va continua să lucreze pentru pace. „Putem, desigur, să continuăm să ne strigăm poziţiile la conferinţe internaţionale precum aceasta, dar sugerez să începem, de asemenea, să ne gândim cu calm, în special pentru prietenii mei din Europa”, a spus el. „Trebuie să ne gândim la ce eforturi putem face pentru a pune capăt acestui război”, a adăugat Wang.
Surse oficiale chineze au precizat că delegația din China se va deplasa direct la Moscova după Conferinţa de securitate de la Munchen.

Expectativă europeană
Ministrul de externe german Annalena Baerbock a lăudat sâmbătă intenţia Chinei de a prezenta o iniţiativă de pace pentru a se pune capăt războiului din Ucraina, dar a respins orice eventuală concesie teritorială făcută Rusiei.
O pace justă presupune că ”cineva care a încălcat integritatea teritorială, mai precis Rusia, îşi retrage trupele din ţara ocupată”, a declarat Baerbock într-un discurs la Conferinţa de securitate de la Munchen.
”Pacea mondială se bazează exact pe faptul că noi toţi recunoaştem integritatea teritorială şi suveranitatea fiecărei ţări”, a adăugat ea.
Poziţia Germaniei este aceea că, fără o retragere completă a tuturor trupelor ruse din Ucraina, nu există nicio şansă de încheiere a conflictului care durează de aproape un an. Toate cererile de încetare a războiului prin cedarea de teritorii Rusiei sunt inacceptabile, a subliniat şefa diplomaţiei germane.

Baloane spion
Pe de altă parte, relaţiile dintre SUA şi China s-au deteriorat din cauza incidentului doborârii balonului chinezesc suspectat de spionaj. Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, s-a folosit de participarea la aceeaşi Conferinţă de la Munchen pentru a critica Washingtonul pentru răspunsul său la incidentul cu balonul şi a sugerat ţărilor europene să „se gândească cu calm” la modul în care se poate pune capăt războiului din Ucraina. Există „unele forţe care se pare că nu doresc ca negocierile să reuşească sau ca războiul să se încheie curând”, a insinuat diplomatul chinez.
„Există atât de multe baloane în întreaga lume şi le au diverse ţări, ce fac Statele Unite, le vor doborî pe toate?”, a întrebat sarcastic Wang.
Balonul chinezesc a fost doborât la ordinul preşedintelui Joe Biden în largul coastei Carolinei de Sud, la 4 februarie. „Cerem Statelor Unite să dea dovadă de sinceritate şi să îşi corecteze greşelile, să recunoască şi să rezolve acest incident, care a afectat relaţiile sino-americane”, a spus diplomatul chinez cu rangul cel mai înalt.
Macron insistă
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că doreşte înfrângerea Rusiei în războiul din Ucraina, avertizându-i în acelaşi timp pe cei care vor „mai presus de toate să zdrobească Rusia” că aceasta nu va fi niciodată poziţia Franţei.
„Vreau înfrângerea Rusiei în Ucraina şi vreau ca Ucraina să îşi poată apăra poziţia, dar sunt convins că până la urmă nu se va încheia pe cale militară”, a spus şeful statului francez într-un interviu acordat ziarelor Journal du Dimanche, Le Figaro şi France Inter, care a fost publicat sâmbătă seara.
„Nu cred, ca unii, că Rusia ar trebui să fie total învinsă, atacată pe teritoriul său. Aceşti observatori doresc mai presus de toate să zdrobească Rusia. Aceasta nu a fost şi nu va fi niciodată poziţia Franţei”, a adăugat el.
Aceşti observatori par a fi cei care, în special în Europa de Est, sunt mai extremişti şi au criticat ferm, în mai 2022, afirmaţiile preşedintelui Franţei conform cărora Rusia nu ar trebui umilită.

Negocieri credibile
În discursul susţinut la Munchen, preşedintele Emmanuel Macron estimase deja că Rusia ar urma să eşueze în Ucraina. Dar unii observatori i-au reproşat că nu a mers atât de departe încât să evoce o înfrângere necesară a Moscovei.
Macron a susţinut, de asemenea, că este necesară intensificarea sprijinului acordat Kievului pentru a se îndrepta spre „negocieri credibile”.”Ceea ce este nevoie astăzi este ca Ucraina să conducă o ofensivă militară care să perturbe frontul rus pentru a declanşa o revenire la negocieri”, a insistat preşedintele francez în interviul acordat.
În opinia sa,”niciuna din părţi nu poate câştiga în totalitate”, „nici Ucraina şi nici Rusia, căci efectele mobilizării nu sunt atât de importante pe cât se aştepta şi ea însăşi are limite în privinţa capacităţilor”.
Preşedintele Emmanuel Macron mai crede că „toate opţiunile, în afară de Vladimir Putin din cadrul actualului sistem” i se par „mai rele” decât actualul preşedinte rus, o aluzie la personaje dure, precum şeful Consiliului de Securitate Nikolai Patruşev sau Evgheni Prigojin, şeful grupul de mercenari Wagner.
„Să credem oare că o soluţie democratică va apărea din societatea civilă rusă actuală după aceşti ani de creştere a oprimării şi în plin conflict? Îmi doresc foarte mult, dar nu prea cred în asta”, a avertizat şeful statului francez.