Ministrul de externe chinez Wang Yi a declarat că Beijingul ”va intensifica încrederea şi cooperarea” cu Rusia în 2023 și ”se va strădui să recalibreze” relaţiile cu SUA în 2023, relatează mass-media internațională, citată de politicaexterna.ro.

Asigurări diplomatice
Înaltul oficial chinez a dat anterior asigurări că Beijingul caută ca relaţiile cu Washingtonul să revină ”pe drumul cel bun”, precum şi ”să promoveze o creştere solidă şi constantă” a legăturilor cu Europa.
Relaţiile dintre China şi SUA au început să se deterioreze în 2018, când preşedintele american de la acea vreme, Donald Trump, a început un război comercial cu China care ulterior s-a extins în domenii precum tehnologia şi diplomaţia, notează EFE.
În vară, vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a exacerbat tensiunile dintre cele două mari puteri.
Totuşi, în noiembrie, pe marginea summitului G20, a ţărilor cu economiile cele mai dezvoltate şi a statelor emergente, desfăşurat în insula indoneziană Bali, preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping au fost protagoniştii unei apropieri, în încercarea de a evita ca tensiunile dintre ei să se transforme într-o confruntare armată.

Prietenie fără limite
Totodată, în februarie, cu puţin timp înaintea invaziei ruse din Ucraina, liderii Rusiei şi Chinei au proclamat la Beijing ”prietenia fără limite” dintre cele două naţiuni.
De la izbucnirea conflictului din Ucraina, China a menţinut o postură ambiguă în timpul căreia a cerut respectarea ”integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor”, inclusiv a Ucrainei, şi atenţie pentru ”preocupările legitime ale tuturor ţărilor”, referindu-se la Rusia.
În ultimii ani, China şi-a intensificat activitatea diplomatică, militară şi presiunea economică asupra insulei autoguvernate. Însă guvernul de la Taipei spune că numai populaţia din Taiwan îşi poate decide viitorul şi promite să se apere în cazul unui atac.

Reduta Taiwan
Taiwanul îşi va extinde serviciul militar obligatoriu la un an, de la patru luni în prezent, începând din 2024, pe fondul intensificării ameninţării asupra insulei din partea armatei chineze, a declarat preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen, informează Reuters, citat de mass-media de la București.
Tsai, care a făcut aceste declaraţii după o reuniune a consiliului de securitate naţională a înalţilor oficiali din acest domeniu, a declarat că Taiwanul vrea pace, dar trebuie să fie capabil să se apere.
”Atât timp cât Taiwanul este suficient de puternic, va fi patria democraţiei şi a libertăţii în întreaga lume şi nu va deveni un câmp de luptă”, a declarat Tsai într-o conferinţă de presă la care a anunţat decizia, pe care a descris-o drept ”incredibil de grea”. ”Taiwanul vrea să transmită lumii că, între democraţie şi dictatură, noi credem ferm în democraţie. Între război şi pace, noi insistăm asupra păcii. Haideţi să demonstrăm curaj şi hotărâre să ne protejăm patria şi să apărăm democraţia”, a mai spus ea.
Guvernul de la Taipei, inclusiv înalţi oficiali din Ministerul Apărării şi Consiliul Naţional de Securitate, au revizuit sistemul militar al Taiwanului din 2020 pe fondul ameninţărilor crescânde din partea Chinei, potrivit unui oficial taiwanez.