China și Europa trebuie să evite amestecul în treburile interne ale celeilalte părți, a declarat liderul chinez, Xi Jinping, citat de mass-media de la Beijing, citat de politicaexterna.ro. Însă, pentru aceasta, „trebuie să clarificăm faptul că nu avem diferende strategice fundamentale, nici conflicte între părţi. China nu doreşte să domine pe nimeni şi sprijină UE în menţinerea unei strategii autonome”, a mai menționat liderul chinez.
Interese diferite
„China și Europa diferă în istorie, cultură, nivel de dezvoltare și ideologie. Este firesc ca cele două părți să aibă opinii diferite cu privire la anumite probleme. Ele ar trebui să mențină comunicarea și coordonarea într-un mod constructiv”, a mai declarat Xi Jinping, citat într-un articol publicat pe site-ul Ministerului chinez de Externe.
„Este esențial să se respecte preocupările majore și interesele de bază ale celuilalt, în special suveranitatea, independența și integritatea teritorială (…) pentru a păstra în comun fundamentul politic al relațiilor dintre China și UE”,
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, l-a asigurat joi pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, aflat în vizită la Beijing, că „nu există conflicte strategice” între China şi Uniunea Europeană şi că ambele părţi trebuie să-şi consolideze comunicarea şi să se coordoneze mai bine în sfera macroeconomică.
„Nu există niciun conflict strategic între China şi UE. Trebuie să ne consolidăm coordonarea în sfera macroeconomică, să garantăm împreună un lanţ de aprovizionare stabil, să construim motoare pentru economia digitală sau pentru protejarea mediului înconjurător şi să pariem împreună pe noile energii sau pe inteligenţa artificială”, i-a transmis Xi lui Michel în timpul întâlnirii care a avut loc între cei doi înalţi oficiali la Beijing, a anunţat MAE chinez într-un comunicat.
Totodată, Xi a subliniat că ambele părţi trebuie „să se opună decuplării, unui nou război rece sau protecţionismului”.

Ofertă strategică
„China va fi deschisă companiilor europene şi speră că UE va elimina interferenţele şi va oferi un climat de afaceri just şi transparent pentru companiile chineze”, a insistat Xi, care şi-a exprimat speranţa că UE se va transforma într-un „partener important” pentru ţara asiatică pentru ca ambele părţi „să profite de ocaziile oferite de piaţă”.
„Sperăm ca instituţiile europene şi statele membre să poată avea o înţelegere obiectivă şi corectă asupra Chinei şi să adere la o politică de coexistenţă paşnică şi a cooperării”, a spus şeful statului chinez. Şi, „deşi există diferende de opinie în unele chestiuni”, ambele părţi trebuie „să menţină comunicarea, însă într-un mod constructiv”, a susţinut Xi.
„Cheia este să respectăm preocupările şi interesele celuilalt, în special în ceea ce priveşte suveranitatea şi integritatea teritorială, de a nu ne amesteca în afacerile interne ale celeilalte părţi”, a afirmat Xi, dând asigurări că Beijingul este pregătit să menţină Dialogul China-UE privind drepturile omului „pe baza egalităţii şi a respectului reciproc”.
„China, UE şi comunitatea internaţională au un interes comun, ca legăturile noastre să progreseze. Cu cât lumea este mai turbulentă şi cu cât ne confruntăm cu mai multe provocări globale, cu atât mai semnificative vor fi relaţiile dintre noi”, a insistat liderul chinez.

Soluție politică
În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, Xi a indicat că „o soluţie politică” este „în interesul Europei şi al ţărilor din Eurasia”. „Este necesar să se evite o escaladare sau ca această criză să se extindă. Insistăm asupra promovării negocierilor de pace şi a controlării efectelor indirecte ale crizei. China sprijină UE pentru ca aceasta să extindă medierea şi să se afle în fruntea edificării unei arhitecturi de securitate europene echilibrată, eficientă şi sustenabilă”, a spus Xi.
Potrivit comunicatului MAE chinez, Charles Michel a declarat la rândul său că UE este adepta unei strategii autonome, care respectă politica unei singure Chine şi care doreşte „consolidarea comunicării” pentru „reducerea neînţelegerilor” şi pentru „abordarea sfidărilor precum crizele energetică, sanitară şi climatică”.
„Partea europeană este dispusă să continue să impulsioneze procesul pentru a ajunge la un acord de investiţii între ambele părţi”, a spus Michel, citat de MAE chinez.
Iar în privinţa Ucrainei, Michel a subliniat că autorităţile chineze trebuie „să contribuie pentru ca Rusia să pună capăt distrugerilor şi ocupaţiei sale brutale”, potrivit comunicatului părţii europene, care precizează că întrevederea dintre Michel şi Xi a durat trei ore.