Politica Externa
    Facebook Twitter Instagram
    miercuri, februarie 1
    Facebook Instagram Twitter YouTube
    Politica Externa
    Noutăți
    • Prezidențiale 2024: Geoană bate la poarta Cotrocenilor
    • Kiev, speranțe deșarte în cruciada pentru UE
    • Axa Ankara-Budapesta forțează pacea în Ucraina
    • Macron, luat în furci de francezi. Ucraina vine la Paris
    • TikTok, judecată pentru spionaj în Congresul SUA
    • Praga dă cu tifla geopolitică axei Rusia-China
    • Arde Caucazul: Baku și Teheran ascut săbiile
    • Putin-Zelenski, războiul surd al declarațiilor
    • China
      • China în lume
      • China pe românește
      • Oamenii palatului interzis
    • Rusia și CSI
      • Oamenii de la curtea țarului
      • Rusia în lume
      • Stâlpii regimului
      • CSI
    • Orientul Mijlociu
      • Turcia
      • Israel
      • Iran
      • Golful Persic
    • Balcani
    • NATO
    • Uniunea Europeană
    • România
    • Exclusiv
      • Analize
      • Interviuri
    • Magazin istoric
    Politica Externa
    2023, pacea chineză pe cerul Ucrainei
    China, amenințare geopolitică
    China, amenințare geopolitică
    China

    2023, pacea chineză pe cerul Ucrainei

    Mihai IsacDe Mihai Isacdecembrie 21, 2022Niciun comentariu6 minute de citit
    Distribuie
    Facebook Twitter LinkedIn Email Reddit Telegram WhatsApp

    Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a întreprins o vizită surpriză la Beijing, unde a discutat cu preşedintele chinez Xi Jinping despre conflictul din Ucraina și  parteneriatul strategic „fără limite” dintre cei doi aliați.

    Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a întreprins o vizită surpriză la Beijing, unde a discutat cu preşedintele chinez Xi Jinping despre conflictul din Ucraina

    Parteneriat fără limite

    Medvedev, vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Federaţiei Ruse, a postat pe canalul său Telegram o înregistrare video în care se poate vedea cum este primit de Xi, cum zâmbesc pentru poze, precum şi o reuniune între oficiali chinezi şi ruşi. 

    Potrivit lui Dmitri Medvedev, el şi Xi au discutat despre parteneriatul strategic „fără limite” dintre ţările lor, precum şi despre Ucraina, însă nu a oferit alte amănunte.

    „Am discutat despre cooperarea dintre cele două partide de guvernământ din China şi Rusia (…), despre cooperarea bilaterală în cadrul parteneriatului nostru strategic, inclusiv în economie şi producţia industrială. De asemenea, am discutat probleme internaţionale, inclusiv, bineînţeles, conflictul din Ucraina”, a spus Medvedev. „Discuţiile au fost utile”, a conchis Medvedev, care a ajuns în China la invitaţia Partidului Comunist Chinez (PCCh, de guvernământ), în calitate de preşedinte al partidului Rusia Unită, la putere în Rusia.

    Rusia şi-a accelerat gesturile de deschidere către Beijing după ce a fost afectată de o serie întreagă de sancţiuni din partea Occidentului, în urma invaziei pe care a declanşat-o asupra Ucrainei.

    Putin-Xi, coșmarul Casei Albe
    Putin-Xi, coșmarul Casei Albe

    Axă consolidată

    La rândul său, preşedintele chinez Xi Jinping a cerut la întâlnirea cu Medvedev „moderaţie” şi „dialog” în conflictul din Ucraina, transmite EFE, care citează agenţia oficială de presă a Chinei, Xinhua. Xi i-a cerut lui Medvedev să-i transmită preşedintelui rus Vladimir Putin „salutările sale cordiale şi cele mai bune urări”.

    Şeful statului chinez a subliniat că ţara sa „a păstrat întotdeauna o atitudine obiectivă şi justă” faţă de războiul din Ucraina şi „a promovat convorbirile de pace”, exprimându-şi totodată speranţa că ambele părţi „îşi vor soluţiona preocupările comune în sfera securităţii prin intermediul instrumentelor politice”.

    Xi a dat asigurări că relaţiile dintre Beijing şi Moscova „au rezistat la proba vicisitudinilor internaţionale şi s-au dezvoltat întotdeauna într-o manieră sănătoasă şi stabilă” şi a comunicat disponibilitatea ţării sale „de a colabora cu Rusia pentru a face să progreseze încontinuu relaţiile dintre cele două ţări” şi pentru a „promova guvernarea globală într-o direcţie mai justă şi mai rezonabilă”.

    Moscova caută să-şi întărească relaţiile economice, politice şi în domeniul securităţii cu Beijingul, pentru a compensa deteriorarea relaţiilor cu Occidentul, şi vede în Xi Jinping un potenţial aliat în cadrul unei coaliţii antioccidentale. 

    După cum a menționat liderul chinez, Beijingul intenționează să contribuie activ la restabilirea păcii între Rusia și Ucraina. „În problema Ucrainei, China ia o poziție și urmează o politică, luând decizii pe baza propriei înțelegeri a situației”, a spus el.

    Putin se bazează pe loialitatea armatei ruse
    Putin se bazează pe loialitatea armatei ruse

    Demers german

    ‘Preşedintele federal Frank-Walter Steinmeier i-a telefonat preşedintelui chinez Xi Jinping (…). Preşedintele a subliniat interesul comun al Chinei şi al Europei faţă de sfârşitul războiului. El i-a cerut lui Xi Jinping să îşi folosească influenţa asupra Rusiei şi să acţioneze în acest sens pe lângă Putin’, afirmă comunicatul preşedinţiei germane. Steinmeier ‘i-a mulţumit preşedintelui Xi pentru respingerea clară a ameninţărilor nucleare venind din Rusia’, mai arată preşedinţia germană.

    Cancelarul german Olaf Scholz, a cărui ţară are interese economice importante în China, a fost, la începutul lui noiembrie, primul lider din G7 care s-a deplasat în China de la debutul pandemiei de COVID-19.

    Discuţia telefonică de marţi între preşedinţii Steinmeier şi Xi a avut loc cu ocazia împlinirii a 50 ani de relaţii bilaterale între Republica Federală a Germaniei şi Republica Populară Chineză, mai precizează Berlinul.

    Beijing agită axa SUA-UE

    La rândul său, presa de stat chineză a informat că preşedintele Xi i-a spus omologului să Steinmeier că ţările lor ar trebui să colaboreze pentru a promova relaţii bune între Beijing şi Uniunea Europeană, fără interferenţa unei terţe părţi.

    Potrivit televiziunii CCTV, Xi i-a spus lui Steinmeier că speră că Germania poate oferi un mediu de lucru corect, transparent şi nediscriminator pentru companiile chineze în Germania, cea mai mare piaţă din UE.

    ‘Direcţionarea dezvoltării sănătoase şi stabile a relaţiilor China-UE este cea pentru care ar trebui să lucreze împreună China şi Germania’, a afirmat Xi, potrivit CCTV. ‘China susţine autonomia strategică a UE şi speră că partea europeană va respecta poziţionarea fundamentală a Chinei şi Europei ca parteneri strategici (…) şi principiul că relaţiile China-UE nu sunt dependente şi nu sunt supuse unei terţe părţi’, a mai spus Xi.

    Marina militară chineză, o prezență tot mai alarmantă pentru SUA și aliații săi
    Marina militară chineză, o prezență tot mai alarmantă pentru SUA și aliații săi

    Noua eră

    Beijingul este pregătit pentru o cooperare strânsă și o apropiere de Rusia de dragul unei guvernări globale mai echitabile, a declarat liderul Chinei, Xi Jinping. „Partea chineză este pregătită pentru apropiere de Rusia, pentru a promova constant relațiile noastre bilaterale în noua eră”, a spus Televiziunea Centrală a Chinei, citat de el. „China împreună cu Rusia intenționează să faciliteze o implementare mai corectă și mai rațională a guvernării globale”, a spus el.

    Potrivit lui Xi, în ultimii 10 ani, relațiile dintre China și Rusia au rezistat numeroaselor teste legate de schimbările din situația internațională. El a precizat că „Beijingul și Moscova au asigurat invariabil dezvoltarea armonioasă și stabilă a interacțiunii bilaterale la nivel înalt”. „Conturarea parteneriatului strategic cuprinzător chinezo-rus în noua eră este o alegere făcută de China și Rusia, ținând cont de caracteristicile lor naționale unice și de interesele strategice pe termen lung”, a adăugat Xi.

    Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a întreprins o vizită surpriză la Beijing, unde a discutat cu preşedintele chinez Xi Jinping despre conflictul din Ucraina

    Puterea Siberiei

    Președintele rus Vladimir Putin va participa la ceremonia de lansare a zăcământului de gaze Kovykta și a secțiunii Puterea Siberiei prin videoconferință, a declarat reporterilor secretarul de presă al șefului statului, Dmitri Peskov. „Astăzi, zăcământul de gaz Kovykta și o parte a gazoductului Power of Siberia de la Kovykta la Chayanda vor fi puse în funcțiune. Putin va participa la ceremonia de punere în funcțiune a acestui zăcământ printr-o videoconferință”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

    Peskov a subliniat că acesta este un depozit unic. „Alexey Miller va vorbi despre asta”, a adăugat el. Secretarul de presă a adăugat că la ceremonie va vorbi și guvernatorul regiunii Irkutsk, Igor Kobzev. „Este un eveniment foarte semnificativ atât pentru industrie, cât și pentru întreaga economie rusă”, a spus Peskov, referindu-se la proiectul energetic strategic care asigură resurse energetice rusești pentru piața chineză. 

    China Federația Rusă noutati SUA ucraina UE Vladimir Putin
    Distribuie Facebook Twitter LinkedIn Email Reddit Telegram WhatsApp
    Articolul precedentDîncu mobilizează electoratul PSD
    Următorul articol România, arsenal pentru Ucraina în 2023
    Mihai Isac

    În aceeași categorie

    Prezidențiale 2024: Geoană bate la poarta Cotrocenilor

    Kiev, speranțe deșarte în cruciada pentru UE

    Axa Ankara-Budapesta forțează pacea în Ucraina

    Adaugă comentariu

    Comentariu nou Cancel Reply

    • Facebook
    • Instagram

    BULETIN SĂPTĂMÂNAL

    ABONEAZĂ-TE LA BULETINUL NOSTRU DE ȘTIRI

    Top comentarii

    Cutremur în Ortodoxie: Patriarhia Rusă rămâne fără Ucraina

    mai 27, 2022

    SRI vrea să recruteze Generația Z

    ianuarie 18, 2022

    Justin Ștefan: trebuie să analizăm impactul economic și o potențială criză de refugiați

    ianuarie 25, 2022

    Lukașenko-Putin, summit siberian. Va trimite Minsk-ul trupe în Ucraina?

    aprilie 12, 2022

    Kremlinul respinge decizia ONU. NATO vrea să oprească escaladarea confruntărilor

    martie 17, 2022
    Recente

    Prezidențiale 2024: Geoană bate la poarta Cotrocenilor

    februarie 1, 2023

    Kiev, speranțe deșarte în cruciada pentru UE

    februarie 1, 2023

    Axa Ankara-Budapesta forțează pacea în Ucraina

    februarie 1, 2023
    Populare

    Cutremur în Ortodoxie: Patriarhia Rusă rămâne fără Ucraina

    mai 27, 2022

    SRI vrea să recruteze Generația Z

    ianuarie 18, 2022

    Europa, lăsată fără Facebook și Instagram

    februarie 7, 2022

    Abonare noutăți

    ABONEAZĂ-TE LA BULETINUL NOSTRU DE ȘTIRI

    Copyright © 2022 GRUPUL EDITORIAL ECO REPUBLIKA SRL - CUI: 42117422 - J23/161/2020
    • SUA
    • În lume
    • Rusia
    • România
    • Uniunea Europeană

    Tastează și apasă Enter pentru cătare. Apasă Esc pentru anulare.